Dünya Dosyalar masada kaldı

Dosyalar masada kaldı

18.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Biden ile Rusya Devlet Başkanı Putin görüşmeden memnun ayrılsa da çözüm bekleyen birçok sorunun masada kaldığı belirtiliyor.

Dosyalar masada kaldı

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Cenevre’de gerçekleştirdiği tarihi görüşmeye dair detaylar ortaya çıkmaya başladı. Taraflar, görüşme sonrası memnuniyetlerini bildiren açıklamalar yapsa da, aslen birçok konunun çözüme ulaştırılamadığı ifade ediliyor. Bunlardan en önemlileri ise, Suriye ve Afganistan olarak gözüküyor.

Haberin Devamı

Biden’ın Putin’le ilk yüz yüze görüşmesinde, Suriye’ye giren insani yardımlar da masadaydı. Temmuz ayının başında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) gündemine gelecek olan “BM öncülüğünde yapılan insani yardım geçişlerinin süresinin uzatılması” konusunda uzlaşma sağlanamadı. Cenevre’de gazetecilere konuşan Beyaz Saray yetkilisi, “Bir taahhüt verilmedi ancak gelecekte Suriye’de herhangi bir şekilde işbirliği yapmak isteniyorsa, bu konunun bizim için kritik önemde olduğunu açıkça ifade ettik” dedi. Yetkili, gelecek ay BMGK’da yapılacak oylamanın, Rusya ve ABD’nin birlikte çalışıp çalışamayacağını gösteren kritik bir gösterge olacağını da belirtti.

Afganistan konusunda da görüş ayrılıkları mevcut. Nitekim Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Biden ile görüşmesinde bölgesel sorunların da değerlendirildiğini belirtirken, bu görüş ayrılığının da sinyalin verdi. Putin, “Örneğin ABD askerleri Afganistan’dan çekiliyor. Orası bize çok yakın bir bölge. Tacikistan’da askeri üssümüz var. Bu gelişmeye nasıl dahil olacağız veya bölgede güvenliği nasıl sağlayacağız? Bu çok önemli bir soru” dedi.

Haberin Devamı

Biden’ı övdü

Putin bununla birlikte dün yaptığı açıklamalarda ABD’li mevkidaşını övdü. Biden’a yönelik medyadaki bazı eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını anlatan Putin, “Uzun bir yolculuk yapmasına rağmen, 2.5 saate yakın yaptığımız yüz yüze görüşmede konulara tümüyle hakimdi. Kendisi gerçekten profesyonel ve onunla çalışırken bir konuyu kaçırmamak için oldukça dikkatli olmak gerekiyor” diye konuştu. Rusya lideri, “Birbirimizi ve kilit meselelerdeki duruşlarımızı karşılıklı olarak anlayabildik. Umuyorum ki geçmiş yıllardaki gibi olmaz ve ABD Başkanı’nın çalışmasına mani olmazlar” ifadelerini kullandı.

Putin, zirvede iklim değişikliği, küresel ısınma ve Arktik bölgesindeki gelişmelerin de ele alınan  konular arasında yer aldığını kaydetti.

Dosyalar masada kaldı

Barış pastası!

İsviçre’de bir pastacı, Biden-Putin zirvesi şerefine özel bir pasta hazırladı. ‘Barış Pastası’ adı konulan pastanın hem Amerikan hem de Rus mutfağının geleneksel özelliklerini taşıdığı belirtildi. Pastanın yarısı Rus geleneğine uygun olarak ballı, yarısı ise Amerikan geleneklerine uygun biçimde kadife dokulu olarak hazırlandı. Pastacı Olga Johnson, ürünün büyük ilgi gördüğünü ve tamamen tükendiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Bin Ladin’in yeğeninden Trump’a destek eylemi!

Terör örgütü El Kaide’nin öldürülen eski lideri Usame Bin Ladin’in yeğeni Noor Bin Ladin, Cenevre’deki zirve sırasında “Trump kazandı” pankartı açarak protesto gösterisi yaptı. Protestoyla ilgili Instagram hesabından da açıklamalarda bulunan Bin Ladin, polisin kendisini ‘tutuklamakla tehdit ettiğini’ iddia etti ve paylaştığı fotoğrafa da “İsviçre dünyanın bunu görmesini istemiyor” yazdı.

Dosyalar masada kaldı