Dünya DSÖ bu kez umut verdi! Dünyada Kovid ölümleri düştü

DSÖ bu kez umut verdi! Dünyada Kovid ölümleri düştü

25.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya çapında 14-21 Şubat tarihleri arasında Kovid-19 vaka sayısının yüzde 11, can kaybının da yüzde 20 düştüğünü duyurdu. Örgüt, Kovid kaynaklı ölü sayısının art arda 3 haftadır düşüşte olduğunu açıkladı.

DSÖ bu kez umut verdi Dünyada Kovid ölümleri düştü

 

Çin’den dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs salgınıyla ilgili Dünya Sağlık Örgütü’nden umut veren açıklama geldi. Dünyada 112 milyon 700 binden fazla kişiye bulaşan, 2.4 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olan Kovid-19 hastalığı dünyayı kasıp kavururken DSÖ, geçen hafta dünya genelinde Kovid-19 ölümlerinin yüzde 20 azaldığını duyurdu.

Haberin Devamı

Ölü sayısının 3 haftadır, vaka sayısının da son 6 haftadır üst üste düştüğünü açıklayan DSÖ, dünya çapında vaka sayısının ise 14-21 Şubat tarihleri arasında yüzde 11 azaldığını kaydetti. Açıklamada, “Yeni vaka sayısı, geçen hafta 2.4 milyon ile bir önceki haftaya göre yüzde 11 düşüşle art arda altıncı haftada azalmaya devam ediyor” dendi.

DSÖ’nün verilerine göre geçen hafta 66 bin 839 kişi koronavirüs nedeniyle öldü, 2 milyon 480 bin 215 kişi Kovid-19’a yakalandı. DSÖ, yeni vakaların büyük bir çoğunluğunun Kovid-19 mutasyonları olduğun belirtti.

DSÖ, ilk olarak Birleşik Krallık’ta tespit edilen B.1.1.7 mutasyonunun şu anda 101 ülkede bulunduğunu, ilk olarak Güney Afrika’da tespit edilen B.1.351 mutasyonunun ise 51 ülkede tespit edildiğini bildirdi. Bununla birlikte ilk olarak Brezilya’da tespit edilen B.1.1.28.1 mutasyonunun ise diğerlerine göre daha az görüldüğüne dikkat çekilerek şimdilik bu rakamın 29 ülke olduğuna işaret edildi.

Haberin Devamı

Merkel’den uyarı

İngiltere Başbakanı Johnson’un 8 Mart’tan 21 Haziran’a kadar kademeli olarak koronavirüs kısıtlamalarını kaldırmayı ön gören yol haritasının açıklanmasının ardından Almanya Başbakanı Merkel’den çok önemli bir açıklama geldi. Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU’nun Meclis grup toplantısına katılan siyasilerden bazıları Reuters’a yaptığı açıklamada, Başbakan Merkel’in “Üçüncü dalganın içindeyiz” dediği iddia edildi. Ajansa konuşan iki kaynağa göre, Merkel 2020 sonunda yürürlüğe giren ve 7 Mart’a dek uzatılan kapanma önlemlerinin çok dikkatli ve aşamalı şekilde kaldırılması gerektiğini, zira artık üçüncü dalganın içinde bulunduklarını söyledi. Merkel, yeni vaka rekoru yüzünden kapanmaya geri dönmek zorunda kalınmaması için normalleşmenin çok dikkatli organize edilmesi gerektiğini belirtti.

Johnson umutlu

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 21 Haziran’da ülkedeki tüm Kovid-19 kısıtlamalarının tamamen kaldırılabileceği konusunda “umutlu” olduğunu ancak “hiçbir şeyin garanti edilemeyeceğini” söyledi. Johnson, gazetecilere yaptığı açıklamada, karantinanın kaldırılması planına rağmen halkı kurallara uymaya devam ederek “ihtiyatlı” olmaya çağırdı. Aşıların etkisine dikkat çeken Johnson, böylece 21 Haziran’a “iyimserlikle bakabileceklerini” dile getirdi. İngiltere’de son 24 saatte 8489 yeni tip koronavirüs vakasının tespit edilmesiyle son 144 günün en düşük vaka sayısı görüldü. Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı verilere göre, ülkede Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 548 artarak 121 bin 305’e ulaştı. Ülke genelinde toplam vaka sayısı ise 4 milyon 134 bin 639’a yükseldi. Kovid-19 aşısının ilk dozunu yaptıranların sayısı 17 milyon 916 bin 181’e ulaştı, bunlardan 624 bin 788’ine ikinci doz aşı uygulandı.

Haberin Devamı

İlk doz uygulandı

Ukrayna’da Kovid-19 salgınına karşı kitlesel aşılamaya geçildi. Çerkası Bölgesi Valisi Aleksandr Skiçko’nun Facebook’tan yaptığı açıklamada, Çerkası Bölge Hastanesi’nde Kovid-19 biriminde doktor olan Yevgeniy Orenko’nun ülkede ilk aşılanan kişi olduğunu bildirdi. Aşılamanın ücretsiz ve gönüllülük esasına dayalı olarak yapıldığını  aktaran Skiçko, sürecin 5 etaptan oluştuğunu ve ilk etapta Kovid-19 hastalarıyla ilgilenen sağlık personelinin aşılanacağını belirtti. Ülkeye 500 bin dozluk AstraZeneca aşısının ilk partisi Türk Hava Yolları uçağıyla ulaşmıştı.

Haberin Devamı

Dijital Koronavirüs Seyahat Kartı

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), dijital Kovid Seyahat Kartı’nın birkaç hafta içinde hazır olmasını beklediğini açıkladı. Herhangi bir yolcunun bir ülkeye girebilmesi için gerekli olan Kovid-19 testlerini ve aşılarını yaptırıp yaptırmadığının kontrol edileceği uygulamada, ülkelerin sağlık birimlerinin onayı da olacak. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, dijital Kovid Seyahat Kartı’nın uluslararası hava yolculukları için gerekli olduğunu düşündüklerini belirtti. IATA havalimanları ve dış ilişkiler bölge müdürü Vinoop Goel önceki gün yaptığı açıklamada “Yolcuların, yaptıkları testlerin doğru olduğundan ve ülkeye girmelerine izin verileceğinden emin olmaları gerekir” dedi. IATA, dijital Kovid Seyahat Kartı “modüler” bir şekilde tasarlandığını, böylece dünya çapında denenmekte olan diğer dijital çözümlerle çalışabileceğini belirtti. Singapur Hava Yolları, geçen yıl aralık ayında seyahat kartını deneyen ilk havayolu şirketi olmuştu.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, video konferans yöntemiyle bir araya gelecek. AB Liderler Zirvesi, 25-26 Şubat’ta düzenlenecek. Liderlerin gündemindeki konulardan biri de “aşı sertifikası” olacak. Yunanistan, turizm sezonunda gelir kaybını azaltma arayışıyla İsrail ile anlaşma imzalamış, anlaşmayla Kovid-19 aşısı olanların iki ülke arasında seyahatine izin verilmişti.

FDA: Tek dozluk Johnson aşısı etkili ve güvenli

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Johnson and Johnson ilaç firması tarafından Kovid-19’a karşı geliştirilen aşının “güvenli ve etkili” olduğunu ve hastalığa karşı yüzde 66 koruma sağladığını bildirdi. FDA uzmanlarının yarın aşının acil kullanım onayını görüşeceği toplantı öncesi yayımlanan analizde, 44 bin kişi üzerinde denenen Johnson and Johnson’ın tek dozluk Kovid-19 aşısının hastalık ve ölüme karşı güçlü koruma sağladığı ifade edildi. Jonhson and Johnson aşısı, onaylanması durumunda, ABD’de acil durum kullanım onayı alan 3’üncü aşı olacak. Söz konusu aşı tek doz uygulanıyor. -AA

DSÖ bu kez umut verdi Dünyada Kovid ölümleri düştü

Tarihi aşılama

Dünyada 95 ülkede aşılama kampanyası da hızla devam ediyor. Küresel ölçekte şimdiye kadar 213 milyondan fazla doz aşı uygulandı. Aşılamada ileri gelen ülkeler arasında, 65 milyon doz aşı uygulamasıyla ABD, 40.5 milyon dozla Çin ve 27.9 milyon dozla Avrupa Birliği ülkeleri yer aldı. Türkiye’de de şimdiye kadar 6 milyon 464 bin 703 kişiye birinci, 1 milyon 309 bin 525 kişiye de ikinci doz aşı yapıldı. Türkiye’de toplam 7 milyon 774 bin 228 doz aşı uygulandı.

600 bin doz aşı Gana’ya ulaştı

Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin aşılara adil erişimini sağlamak için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) liderliğinde kurulan Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) kapsamında dağıtılan ilk parti Kovid-19 aşıları Gana’ya ulaştı. DSÖ ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuk Acil Durum Fonu (UNICEF) tarafından yapılan ortak açıklama ile duyurulan haberde, Hindistan Serum Enstitüsü tarafından üretilen AstraZeneca/Oxford aşısının 600 bin dozu dünyada Kovid-19 aşısının ilk kez uygulanmasının üzerinden yaklaşık 80 gün geçtikten sonra yoksul bir ülkeye ulaşmış oldu. İki örgütün ortak açıklamasında “COVAX aşılarının Gana’ya gelişi, salgının sona ermesinde kritik önem taşıdığından, bu çok önemli bir olay” dendi.

DSÖ bu kez umut verdi Dünyada Kovid ölümleri düştü

İlk teslimat

UNICEF’in Gana temsilcisi Anne-Claire Dufay ile DSÖ’nün temsilcisi Francis Kasolo, “Bu 600 bin dozluk aşı teslimatı, düşük ve orta gelirli ülkelere gönderilecek Kovid aşılarının ilk dalgasını temsil eden ilk teslimattır” ifadelerini kullandı. Ganalı yetkililer, cuma günü başlayacak aşı programında önceliğin sağlık çalışanlarına ve yüksek risk altındaki kişilere verileceğini kaydetti. Bu yılın başında COVAX’ın 2021 yılında yoksul ülkelere 1.8 milyon doz koronavirüsü aşısı dağıtmayı hedeflediği açıklanmıştı. Aşıların, söz konusu ülkelerde nüfusun yaklaşık yüzde 20’si için yeterli olacağı belirtilmiş, kendi kendilerini finanse eden ülkelerden gelen talebi ise 2021’in ikinci yarısında karşılayacağı aktarılmıştı.

337 milyon doz...

Şimdiye kadar 190 ülkenin katıldığı COVAX ile Kovid-19 aşılarının dünyanın en yoksul 92 ülkesine eşit, hızlı ve adil şekilde dağıtılması hedeflenirken GAVI’den yapılan yazılı açıklamada, aşıların dağıtımına ilişkin geçici plan açıklanmıştı. Buna göre, 337,2 milyon doz Kovid-19 aşısının yoksul ülkelere şubat sonundan itibaren dağıtılmasının beklendiği ifade edilmişti. Açıklamada, 145 civarındaki yoksul ülkede nüfusun yüzde 3.3’ünün bu yıl ortasına kadar aşılanmasının hedeflendiği aktarılmıştı.