Dünya Dünya eğitimle uğraşıyor

Dünya eğitimle uğraşıyor

18.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeni tip koronavirüs salgınının patlak verdiği 2020’nin ilk aylarından bu yana dünyanın neredeyse tüm ülkelerinde eğitim aksadı. Eğitimin uzaktan devam etmesine rağmen neredeyse tüm dünyada öğrencilerde akademik gerileme görüldü.

Dünya eğitimle uğraşıyor

OZAN ÖMER KADÜKER - Bunu telafi etmek için ise Türkiye’de kazanım değerlendirme sınavları, telafi programları, destekleme ve yetiştirme kursları gibi birçok çalışma yapıldı. Dünyadaki eğitim uygulamaları, Milli Eğitim Bakanlığı’nın son yayınladığı Dünyanın Eğitim Gündemi başlıklı bülteninde yer alıyor. Bültende ülkelere göre öne çıkan eğitim uygulamaları şöyle:

Haberin Devamı

İngiltere: Kovid-19 nedeniyle dersleri kaçıran öğrencilere ‘güvenlik ağı’ sağlanacak. Öğrencilere İngiliz edebiyatı ve tarih gibi sınavlarda konu seçimi, matematik ve fizik gibi diğer dersler için ise destek materyalleri sunulacak.

Belçika: Ülkede okulların açılmasının salgının yükselişine etkisiyle ilgili endişeler bulunuyor. Ayrıca vakaların takibinin yarattığı aşırı iş yüküyle ilgili okul yöneticilerinin şikâyeti var. Eğitim Bakanı Caroline Désir ise akademik yıl başlangıcının salgının yeniden yükselişine sebep olmadığını açıkladı.

Norveç: “Young in Oslo” anketine göre salgının başkentteki gençler için ülkedeki diğer birçok yerden çok daha olumsuz sonuçları oldu. Ankete göre katılımcıların yüzde 62’si salgının hayatlarını olumsuz etkilediğini düşünüyor. Ayrıca 2015’te okulda gelişim gösterdiğini belirten kişi oranı yüzde 95 iken bu yıl oran yüzde 88 oldu. 2015’te katılımcıların yüzde 44’ü okulda sıkıldığını söylerken bu oran yüzde 68’e ulaştı.

Haberin Devamı

Romanya: Kovid-19 vaka oranına bakılmaksızın okulların açık tutulmasına karar verildi. Yalnızca enfekte öğrenci bulunan sınıflarda online eğitime geçilecek. Daha önce binde 6 enfekte oranının üzerindeki şehirlerde yüz yüze eğitime ara veriliyordu.

Güney Kore: Kore Hükûmeti tarafından eğitim altyapısına ve Kore halkına dijital eğitim programları sunulmasını amaçlayan Dijital Yeni Program Projesi’ne daha fazla kaynak aktardı.

Avusturya: Ülkede yaklaşık 5 bin 600 çocuk ve gencin evde eğitime geçtiği tahmin ediliyor. Bazı eyaletlerde kayıt sildirme sayıları salgın öncesine kıyasla beş kattan fazla arttı.

Kazakistan: 2022’den itibaren 1. sınıf öğrencilerinin eğitim programına “dijital okuryazarlık” dersi eklenecek.

‘Kovid-19 artık yoksul ülkelerin pandemisi’

Dünya Sağlık Örgütü’nün Kovid-19 özel elçisi Dr David Nabarro, koronavirüsün artık yoksul ülkelerin pandemisi olduğunu söyledi. Nabarro, yalnızca son 24 saat içinde 5413 ölüm bildirildiğini belirterek, Kovid aşılarını elinde tutan zengin ülkelerin büyük bir kumar oynadıklarını, mevcut aşılardan kaçabilecek yeni varyantların yükselişte olduğu uyarısı yaptı. DSÖ’ye göre, Afrika’da ise ekim ayı sonuna kadar kıta nüfusunun yalnızca yüzde 6’sı tam olarak aşılandı.