Dünya Dünya nefesini tuttu

Dünya nefesini tuttu

11.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya, Ukrayna sınırına yakın bir bölgede büyük askeri tatbikata başlarken, bölgeden gelen haberler endişeleri artırıyor. Hazırlıkların, bir işgal provası olmasından korkuluyor.

Dünya nefesini tuttu

Ukrayna sınırındaki büyük gerilim devam ederken, hem Rusya hem de Ukrayna, bölgede askeri tatbikatlara başladı. Rusya, Belarus toprakları içinde bu ülkenin de askerlerinin katılımıyla geniş çaplı tatbikata başladığını duyurdu. 20 Şubat'a kadar sürecek tatbikat için ülkeye S-400 füze savunma sistemleri, Su-35 ve Su-25SM uçakları konuşlandırılmıştı. Tatbikat kapsamında S-400 hava savunma sistemlerinin devreye alındığı duyuruldu.

Haberin Devamı

Rusya, Belarus'taki tatbikatların bölgedeki "ciddi durum" nedeniyle "beklenenden daha büyük" olacağını söyledi. Nitekim Rusya’nın Belarus’a 30 bin asker gönderdiği de tahmin ediliyor.

Ukrayna sınırına yakın bir bölgede gerçekleştirilen tatbikat, Batılı ülkelerin tepkisini çekiyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Belarus’a ve Ukrayna sınırına asker göndermesinin "Avrupa güvenliği için tehlikeli bir durum" olduğunu söyledi. Stoltenberg, "Rusya askerlerinin sayısı artıyor. Muhtemel bir saldırı için uyarı süresi azalıyor" dedi. Stoltenberg, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a da bir mektup yazarak, krizi aşmak için İttifak ve Moskova arasında yeni görüşmeler önerdiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Tanklar sınıra dayandı

Stoltenberg ile görüşen İngiltere Başbakanı Boris Johnson da, çok tehlikeli bir dönemden geçildiğini belirtirken, “Askeri hazırlıklar yapıyoruz. Ekonomik yaptırımlara hazırlanıyoruz ama aynı zamanda konuşmaya da hazırız" ifadelerini kullandı. Johnson daha sonra geçtiği Polonya'da yaptığı konuşmada da "Eğer Polonya tehdit altındaysa hepimiz tehdit altındayız" dedi.

Beyaz Saray, tatbikatları Ukrayna ile yaşanan gerilimi "yükseltecek bir eylem" olarak nitelendirirken, Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelenskiy ise, bunun "psikolojik baskı" olduğunu söyledi. Fransa da, Rusya’nın Belarus’taki askeri tatbikatını 'tehlikeli' bularak kınadı.

Bölgeden gelen haberler, Rus tanklarının Ukrayna sınırının sadece birkaç kilometre ötesinde olduğunu gösteriyor. BBC'nin bölgedeki kaynaklarına göre, tam teşekküllü bir işgal için hazırlıklar bir-iki hafta içinde tamamlanabilir.

Diplomatlar çekilebilir

Öte yandan Rus kanadı Batı dünyasını suçlamayı sürdürüyor. Başkent Moskova'da İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Batılı meslektaşlarımız Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'e Rusya'yı dengeden çıkarmak için sadece bir araç olarak ihtiyaç duyuyor" dedi.

Lavrov "Batı'nın Moskova'ya yönelik tehditlerinin Ukrayna konusundaki gerilimi azaltmak için hiçbir şey yapmayacağını" söyledi. Bununla birlikte Lavrov, Ukrayna'daki Rus diplomatlarını geri çekebileceğini duyurdu. Lavrov buna gerekçe olarak "ABD ve İngiltere'nin Ukrayna'da bir şeyler hazırlamasını" gösterdi.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili diplomatik çabalar da devam ediyor. Avrupa Birliği, Rusya'ya bir mektup göndererek Avrupa'daki güvenlik mimarisi ve Ukrayna sınırındaki durumla ilgili artan gerilim konusunda görüşmeler yapabilecekleri mesajını vermeye hazırlanıyor.

Dünya nefesini tuttu

Putin’in lüks yatı Almanya’yı terk etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ait olduğu belirtilen 82 metre uzunluğundaki lüks yatın, Batı’nın Moskova’ya yaptırım uygulayabileceği endişesiyle, demir attığı Hamburg limanından acil olarak ayrıldığı öne sürüldü. “Liberation” gazetesinde çıkan haberde, ‘Graceful’ adlı yatın Kaliningrad’a doğru açıldığı belirtildi. Alman kamuoyunun, aylardır Hamburg limanındaki bir tersanede bulunan lüks yatın varlığından yerel bir gazete haberiyle haberdar olduğunu yazan Liberation, haberin çıkmasının ardından yatın denize açıldığını duyurdu.

Haberin Devamı

Vatandaşlık veriyorlar!

Rusya’nın son dönemde Ukrayna’nın Donbas bölgesinde yaşayanlara verdiği vatandaşlık sayısının 720 bini bulduğu ifade ediliyor. Bu büyük rakam Ukrayna’da endişeleri artırırken, Rusya’nın bunu bir işgal için bahane olarak kullanmasından korkuluyor.  Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kulebe ise, bu konuda AB’ye şikayette bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2019’da bölgedeki kişilere ‘insani’ gerekçelerle hızlı vatandaşlık verilmesinin yolunu açmıştı.

Yazarlar