Dünya Dünya onu yere indirdi

Dünya onu yere indirdi

13.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye dahil 20’den fazla ülke, Etiyopya’da 157 kişinin hayatını kaybettiği kaza sonrası ‘Boeing 737 Max 8’ uçuşlarını durdurdu

Dünya onu yere indirdi

Etiyopya Havayolları’na ait bir yolcu uçağının, kalkıştan 6 dakika sonra düşmesi ve 157 kişinin hayatını kaybetmesi sonrasında, ‘Boeing 737 Max 8’ tipi uçakların kullanımı Türkiye de dahil dünyanın pek çok ülkesinde durduruldu.

Haberin Devamı

Kazanın hemen ertesinde Etiyopya’nın yanı sıra Çin ve Cayman Adaları, bu tip uçakların seferlerini durdurma kararı alırken, bu ülkeleri Arjantin, Singapur, Malezya, Brezilya, Endonezya, Meksika, Güney Kore, Güney Afrika ve Hindistan izledi.
Hava sahası da kapatıldı

Ancak bu sayı, dün yapılan açıklamalarla hızla artarak 20’yi aştı. Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturalya, İngiltere ve Norveç, ‘Boeing 737 Max 8’ tipi uçakların uçuşlarını durdururken, bu uçaklara hava sahasını da kapattı. Vietnam ise, kazanın nedeni belli olana kadar bu uçaklar için havayolu şirketlerine lisans vermeyecek.

Hisseleri düştü

Boeing hisseleri pazartesi günü yüzde 5.3 değer kaybederken dün de yüzde 6 civarında değer kaybetti. Boeing hisseleri iki günde yüzde 11 oranında düştü.

Haberin Devamı

THY de durdurdu

Filosunda 12 adet ‘Boeing 737 Max’ tipi uçak bulunan Türk Hava Yolları’ndan (THY) dün bir açıklama geldi. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, uçuş sırasında ortaya çıkan emniyeti etkileyecek belirsizlik durumu netleşene kadar Boeing 737 MAX tipi uçakların
bugünden itibaren seferlerden çekildiğini duyurdu. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün de, “Filomuzda bulunan 12 adet Boeing 737 MAX tipi yolcu uçağının ticari operasyonları ikinci bir karara kadar durdurulmuştur” dedi. Ulaştırma Bakanlığı da ‘Max’ tipi uçakların uçuşlarının durdurulduğunu açıkladı.

‘Einstein’ın pilotum olmasını istemem’

ABD Başkanı Donald Trump, Etiyopya’da pazar günü düşen yolcu uçağıyla ilgili “Uçaklar seyahat için fazla karmaşık hale geliyor. Pilotlara artık ihtiyaç duyulmuyor, bunun yerine MIT’den bilgisayar bilimcileri var” ifadesini kullandı. Trump, “Sizi bilmem ama ben Albert Einstein’ın benim pilotum olmasını istemem. Ben, bir uçağın kontrolünü kolay ve hızlı şekilde ele geçirmesine izin verilen uzman profesyoneller isterim” diye konuştu.