Dünya Dünya seferber! Yunan ekip sevince boğuldu

Dünya seferber! Yunan ekip sevince boğuldu

08.02.2023 - 06:51 | Son Güncellenme:

Dünyanın dört bir yanından ülkeler Türkiye’de yaşanan deprem felaketi için seferber olurken, gönderilen ekiplerin birçoğu ülkemize vardı ve kurtarma çalışmalarına başladı.

*Avrupa Birliği (AB), tarafından düzenlenen kriz toplantısı sonrası 21 Avrupa ülkesinden 30 arama kurtarma ekibi ve tıbbi ekibin, deprem bölgelerine doğru harekete geçtiği ifade ediliyor. Gönderilen ilk ekipler Adana’ya ulaştı ve göreve başladı.

Haberin Devamı

*ABD, arama ve kurtarma çabalarını destekleyecek ekipler de dahil olmak üzere Türkiye’ye acil yardım gönderdi. 79 kişilik arama-kurtarma ekibinin yanı sıra Los Angeles İtfaiyesi’nden 100’e yakın personelin, özel eğitimli 6 köpek ile birlikte Türkiye’ye gönderildiği bildirildi. ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, ABD’nin, İncirlik Hava Üssü’nde kullandığı tesisleri yabancı ülkelerden gelen arama kurtarma ekiplerine açmaya hazır olduğunu da belirtti.

Dünya seferber Yunan ekip sevince boğuldu

*Fransa’dan gelen kurtarma ekipleri Türkiye’ye vardı. Fransızlar, yardım malzemeleriyle dolu iki uçakla Adana’ya indi. İlk kafile, özel eğitimli köpeğin eşlik ettiği 73 arama kurtarma görevlisinden oluşuyor.

*İngiltere Türkiye’ye ekipman ve köpeklerle birlikte 76 arama-kurtarma uzmanının yanı sıra  acil sağlık ekibi gönderdi.

Haberin Devamı

*Almanya’dan arama-kurtarma çalışmaları için 41 görevli ve yedi köpekten oluşan bir ekip Türkiye’deki deprem bölgelerine gönderildi.

*İsviçre kurtarma köpeği servisi REDOG, 14 köpekle birlikte 22 kişilik profesyonel kurtarma ekibini Türkiye’ye gönderdi.

Dünya seferber Yunan ekip sevince boğuldu

*Yunanistan’dan gönderilen 21 kişilik kurtarma ekibi, iki kurtarma köpeği ve bir kurtarma aracı, bir yapı mühendisi, beş doktor ve sismik planlama uzmanıyla birlikte bir askeri nakliye uçağı Türkiye’ye geldi.

*Bulgaristan’dan gönderilen ekip de karayoluyla Türkiye’ye geldi.

*Macaristan’dan gelen 19 kişilik özel arama kurtarma ekibi, 7 özel eğitimli arama köpeği, 2 ton yardım malzemesi, çadır, jeneratörler, özel kameralar, gıda ve sağlık malzemeleriyle Hatay’da çalışmaya başladı.

*İskandinav ülkeleri Danimarka, İsveç ve Finlandiya, ortak bir ekip gönderdi. Bu ekip Acil Durum

Yönetim Ajansı tarafından yönetilecek. Danimarka ayrıca bir Hercules uçağını Türkiye’ye gönderdi.

*Japonya, yaklaşık 75 kişilik en profesyonel ekipmanlarla donatılmış bir kurtarma ekibi gönderdi.

*Güney Kore’den gönderilen 60 kişilik bir arama kurtarma ekibi ve tıbbi malzeme yola çıktı.

*Bunların dışında, İtalya, Çekya, Hindistan, Lübnan, Avusturya, Polonya, Romanya, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Moldova, Ürdün, Meksika, Tayvan, El Salvador, Pakistan, Filipinler gibi ülkelerden de ekipler yola çıkarken, çok sayıda ülke de maddi yardım ve malzeme yardımı gönderildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Dünya seferber Yunan ekip sevince boğuldu

SAHRA HASTANELERİ KURACAKLAR

Arama kurtarma ekiplerinin dışında çok sayıda ülke tıbbi yardım malzemesi gönderirken, bölgede sahra hastaneleri kurulması için de çalışmalar başladı.

*İspanya deprem bölgelerinde START Hastanesi isimli özel sağlık çadırları kuracağını belirtti.

*Rusya’dan, Türkiye’ye hava yoluyla taşınabilen bir sahra hastanesi gönderildi.

Dünya seferber Yunan ekip sevince boğuldu

*Hollanda Kızılhaçı, Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler için başlattığı yardım kampanyasında, 24 saatte 1,2 milyon Euro’dan fazla para topladı. Örgüt, deprem bölgesine çok sayıda çadır, battaniye ve gıda maddesi gönderiyor. Hollanda’daki Türkler de, aralarında topladıkları yardım malzemelerini Türkiye’ye göndermek için seferber oldu. 

*Katar’ın 10 bin konteyner ev göndereceği belirtildi.

YUNAN  EKİP SEVİNCE BOĞULDU

Yunanistan Özel Afet Müdahale Birimi (EMAK), İskenderun’da arama kurtarma çalışmalarına katıldı.

Haberin Devamı

EMAK, 50 yaşındaki babayla 6 yaşındaki kızı enkazdan sağ olarak çıkardı. Yunan ekibin küçük kızı enkazdan sağ olarak çıkardığı anlarda yaşadığı sevinç görülmeye değerdi. Uzun süre birbirine sarılan Yunan ekipler, gözyaşlarına hakim olamadı. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis sosyal medya hesabından yaptığı Türkçe paylaşımda, “İçimizi acıyla dolduran görüntüleri, bizi umutla dolduran görüntüler takip ediyor. Yunanlar ve Türkler yan yana, hayat kurtarmak için birlikte savaşıyorlar” dedi.

Dünya seferber Yunan ekip sevince boğuldu

Dünya seferber Yunan ekip sevince boğuldu

TUVALLERLE ANDI

Türkiye ve Suriye’deki depremlere dikkat çekmek isteyen Hintli sanat okulu öğretmeni Sagar Kambli, Mumbai kentinde bir meydana kurduğu tuvalleriyle her iki depremde ölenleri andı, resimlerinde ‘Dünya çok üzgün, ölen masumlar için dua edin’ mesajlarına yer verdi.

Dünya seferber Yunan ekip sevince boğuldu

TÜRKİYE MANŞETLERDE

Türkiye ve Suriye’deki şiddetli deprem, yabancı basının yakin takibinde kalmaya devam ediyor. Depreme yönelik gelişmeleri manşetlerine taşıyan yabancı gazetelerin çoğu, trajedinin boyutlarını ortaya koymaya çalıştı… 

Haberin Devamı

*Amerikan basını: “New York Times” gazetesi, manşetten verdiği haberinde “Yaralı bölge, hayatta kalanları kazarak arıyor” başlığını kullandı. “Washington Post” birinci sayfasında “Deprem Türkiye ve Suriye’yi sarstı” başlıklı habere yer verirken, “The Wall Street Journal” depremin bilançosunu verdi, ölü sayısının arttığına değindi. 

*İngiliz basını: “The Times” gazetesi, ilk sayfadan verdiği haberinde “Dev deprem binlerce kişiyi uykusunda öldürdü” başlığını kullanırken, “Daily Express” de, “kıyamet depremi” nitelemesini yaptı. “The Guardian” ise, “Felaket: Türkiye ve Suriye’yi sarsan depremde binlerce kişi öldü” başlığıyla birinci sayfadan verdiği haberinde, depremi, son 100 yılın en güçlü sarsıntısı olduğuna dikkat çekti. “Financial Times”’ gazetesinin haberinde de Türkiye’de ekiplerin enkaz altındakileri kurtarma yarışı içinde olunduğunu aktardı. “The Sun” gazetesi ise, “Onlara yardım edin” manşetiyle depremzedelere yardım kampanyası başlattıklarını duyurdu.

‘SADECE EKİPMAN GÖNDERİN’

*Alman basınında da deprem, geniş yer alırken, “Bild” manşette Almanca, Türkçe ve Arapça “Sizi yalnız bırakmayacağız” başlığını kullandı. Gazetenin yorumcusu Claus Strunz ise, Almanca  ve Türkçe “Siz sarsıldıkça kalbimiz sızlıyor” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

*İrlanda’da yayın yapan “ITV” kanalında “Günaydın Britanya” adlı programın sunucusu olan Susanna Reid, Türkiye ve Suriye’den gelen enkaz görüntülerini yayınlarken duygusal anlar yaşadı. Reid “Enkazdan çıkarılan çocukları görünce gerçekten bu konuda konuşmaya dayanamıyorum” ifadelerini kullandı. Durumu “çaresizlik” olarak niteleyen Reid, “Neredeyse herkesin siyaseti ve uluslararası gerilimleri tamamen bir kenara bırakmasını istiyorsunuz… Kulağa saf ve umutsuzca iyimser geliyor ama, sadece her kimseniz, ekipman gönderin ve mümkün olduğunca çok insanı çıkarın!” dedi.

SURİYE’DE YARDIM KAOSU

Türkiye merkezli depremden en fazla etkilenen diğer ülke olan Suriye’de, hükümet kontrolündeki bölgelerde ölü sayısının 800’ün üzerine çıktığı, muhaliflerin kontrolündeki yerlerdeyse en az 900 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

12 yıldır süren iç savaş nedeniyle ülkede birden fazla yönetimin bulunması, yurtdışından gelen yardımların nasıl ulaştırılacağına ilişkin endişeleri gündeme getirirken, Suriye’nin Birleşmiş Milletler (BM) temsilcisi Bassam Sabbagh’ın “kontrolü altında olmayan bölgeler de dahil tüm yardımların ulaştırılmasından ülkesinin sorumlu olması gerektiğini” söyledi. Yardımın kontrolü konusundaki anlaşmazlığın muhalif grupların elindeki Kuzey Suriye’ye yönelik yardım çabalarını engellediği belirtiliyor. Zira Şam yönetimi, yardımların bölgeye yalnızca bir sınır kapısından girmesine izin veriyor. Muhaliflerin elindeki kuzey bölgelerinin, bu nedenle, gıdadan tıbbi malzemeye kadar her şey için sınır komşusu Türkiye’den gelen yardım akışına bağlı olduğu biliniyor.

Dünya seferber Yunan ekip sevince boğuldu

DEPREMDE FİRAR ETTİLER

Öte yandan Suriye’nin Türkiye sınırına yakın Rajo kasabasında bulunan ve çoğunlukla DAEŞ üyelerinin tutulduğu bir hapishaneden deprem sonrası en az 20 kişinin kaçtığı bildirildi. Suriyeli muhaliflerin yönettiği hapishanede yaklaşık 2 bin mahkum bulunurken, yaklaşık 1.300’ünün DAEŞ üyesi, geri kalanının çoğunun PKK’nın Suriye kolu olan YPG üyesi olduğundan şüpheleniliyor.

MUCİZE BEBEK: ENKAZ ALTINDA DOĞDU

Suriye’nin Halep kentinin Afrin ilçesine bağlı Cenderes’te hamile bir kadının çöken evinin enkazının altında doğum yaptığı, bebeğin göbek bağıyla birlikte bulunduğu açıklanırken, annesiyle birlikte babası, 4 kardeşi ve bir teyzesinin hayatını kaybettiği öğrenildi. Hastaneye götürülen ve sağlık durumu iyi olan bebeğin yakın ailesinden hayatta kalan tek kişi olan kuzeni Halil el-Suvadi, “Kazırken bir ses duyduk. Tozu temizledik ve bebeği göbek bağıyla yaşarken bulduk” dedi. Mucize bebeğin kurtarılma anının videosu ise sosyal medyada gündem oldu.

Dünya seferber Yunan ekip sevince boğuldu