DünyaDünyadan başsağlığı mesajları yağdı

Dünyadan başsağlığı mesajları yağdı

21.05.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanlığı, Reisi ve beraberindekiler için taziye mesajı yayınlarken, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da, İran hükümetinin önceki gün helikopter kazası için ABD’den yardım istediğini açıkladı. Miller ABD’nin “büyük ölçüde lojistik nedenlerle” yardım edemediğini aktardı.

Dünyadan başsağlığı mesajları yağdı

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, açıklamasında “AB, Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan’ın yanı sıra heyetin diğer üyeleri ve mürettebatın helikopter kazasında hayatını kaybetmesi dolayısıyla en içten taziyelerini sunar. Düşüncelerimiz aileleriyle birlikte” dedi.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Vekili Muhammed Muhbir’e gönderdiği mesajla başsağlığı dileklerini iletti.

Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Raşit el Maktum’un yanı sıra Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el Sani d etaziye mesajları yayınladı, “Allah’tan geldik ve yine O’na döneceğiz” ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya el Sudani, “Bu acı trajedi sırasında kardeş İran halkı ve İslam Cumhuriyeti yetkilileriyle dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyoruz” dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Reisi’nin ölümünü “büyük bir kayıp” olarak nitelendirdi ve Suriye-İran arasındaki ilişkilere ilişkin çabalarını övdü. Suriye ve Lübnan’da 3 günlük yas ilan edildi.

Haberin Devamı

Hamas, Filistin davasını ve İsrail’e karşı direnişi destekledikleri için İranlı liderlere övgüde bulundu, taziye bildirdi. İran destekli Yemen merkezli Husi Hareketi lideri Muhammed Ali el Husi de, taziye mesajı yayımladı.

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, ülkesini ziyaretten dönüşte yaşanan helikopter kazasında ölen Reisi ve heyetindekiler için, “Aziz hatırası kalbimizde daima yaşayacaktır” dedi, başsağlığı diledi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, taziye mesajı yayınlarken, “Çin iyi bir dostunu kaybetmiştir” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hamaney’e gönderdiği mesajla taziyelerini bildirdi.