Dünya Dünyanın boğazı düğümlendi!

Dünyanın boğazı düğümlendi!

23.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya ticaretinin en önemli noktalarından biri olan Panama Kanalı’nda, Orta Amerika bölgesinde El Nino fenomeninin neden olduğu kuraklık yüzünden büyük sıkışma yaşanıyor.

Dünyanın boğazı düğümlendi

Bölgedeki yağış miktarı azalarak kanala su taşıyan göllerdeki su seviyesini düşürünce, Panama Kanalı’ndaki trafik de kısıtlandı. Kanaldan geçmeyi bekleyen 200’den fazla yük gemisi bölgede mahsur kaldı. 

Haberin Devamı

Panama Kanalı Yöneticisi Ricaurte Vasquez, sorunun kurak mevsimin normalden uzun sürmesi sebebiyle yaşandığını ifade ederek, “Panama Kanalı’nın bir deniz yolu olarak en büyük dezavantajı, diğer kanallar deniz suyu kullanırken bizim tatlı su ile çalışmamızdır” dedi. 

200 MİLYON DOLAR KAYIP 

Kuraklığın Panama Kanalı’nın gelirlerinde 200 milyon dolarlık kayba yol açması ve başta ABD olmak üzere çevre ülkelerdeki tüketici fiyatlarında ani artışlara neden olmasının beklendiği ifade edildi. Zira kanal yönetimi, su miktarının azalmasıyla geçiş kısıtlaması getirdi ve bu durum küresel ticaretin yavaşlamasına ve emtia fiyatlarının artmasına neden olacak.  

Öte yandan kanal yönetiminin, gemilere yük kısıtlaması da getirdiği ve bu nedenle fazladan kargosu bulunan gemilerin, konteynerlerini tren ile taşıtıp, geçiş tamamlandıktan sonraki ilk limanda yeniden yükleme yaptığı da gelen haberler arasında. Orta Amerika ülkesi Panama topraklarında yer alan ve Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus’u birleştiren Panama Kanalı’ndan geçişler dünya deniz ticaretinin yüzde 5’ini oluşturuyor. 

Haberin Devamı

PANAMA’DA TIKANMANIN ETKİLERİ!

Kanalda günlük geçiş kotası 32 gemiye düştü
Bekleme süresi 20 günü aşarken, 200 gemi sıra bekliyor
Çin-ABD hattında navlun yükselişte
Çevre ülkelerde fiyatlar yükseliyor.