Dünya Dünyanın gündemi Suriye...

Dünyanın gündemi Suriye...

17.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye’de son dönemde şiddet olaylarının artması ve çatışmaların yoğunlaşması üzerine ateşkes çabaları devam ediyor. BM’deki ateşkes girişiminin dışında AB dışişleri bakanları da Suriye’deki son durumu masaya yatırdı.

Dünyanın gündemi Suriye...

Suriye’de çatışmaların şiddetlendiği bir dönemde, abluka altındaki bölgelere insani yardım sağlanması için ateşkes çabaları da sürüyor. İsveç ile Kuveyt tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunulan ve Suriye’de 30 günlük ateşkes ilan edilmesini öngören ortak karar tasarısının taslağı, Rusya’nın endişeleri üzerine gözden geçirildi. DW Türkçe’nin haberine göre, taslakta El Kaide ve DAEŞ’e yönelik olan operasyonlara bir sınırlama bulunmuyor. Karar tasarısında yapılan değişikliklerin Rusya’nın endişelerine cevap verebileceği ifade ediliyor. Otuz günlük bir ateşkes sağlayacak olan tasarının önümüzdeki hafta oylanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Ateşkes sağlama çabaları, Suriye’de hükümet güçlerinin İdlib’e yönelik başlattığı operasyonda son iki hafta içerisinde 240’tan fazla sivilin hayatını kaybetmesi üzerine Birleşmiş Milletler’in gündemine taşınmıştı. Tasarının BM Güvenlik Konseyi’nde kabul edildikten 72 saat sonra yürürlüğe girmesi, ilaç ve gıda yardımlarının bölgeye ulaştırılmasıyla yaralıların tahliyesinin de oylamadan 48 saat sonra başlaması öngörülüyor.

Bununla birlikte BM tarafından dün Suriye’nin İdlib kentine 12 Tır insani yardım gönderildi. BM’nin yardımlarını taşıyan 12 Tır, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan geçiş yaptı. Tırlardaki insani yardım malzemelerinin, İdlib ve kırsalındaki ihtiyaç sahiplerine dağıtılacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

AB Bakanları görüştü

Öte yandan Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanları da önceki gün Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da gerçekleştirilen görüşmede Suriye’deki son durumu ve Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunu masaya yatırdı. DW’nin haberine göre Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna atıfta bulunarak, Suriye’de çatışmaların son bulmasını talep etti. Gabriel AB’nin Suriye’de siyasi süreci yoluna koyması gerektiğini ve özellikle Suriye’nin kuzeyinde askeri gerginliği durdurmak zorunda olduğunu vurguladı.

Sofya’daki toplantıda söz alan Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ise Suriye’deki bütün aktörlerin DAEŞ’le mücadeleye konsantre olması gerektiğini kaydederek, “Burada Kürtler söz konusu değil, DAEŞ’in yenilmesi önemli” dedi. Asselborn Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı ispatlanırsa Suriye’ye saldırı düzenleyecekleri” yönündeki açıklamalara mesafeli yaklaşarak, “Böylesi tartışmalar Suriye sorununda huzursuzluğu artırır” uyarısında bulundu.