Dünya Düşen uçaktaki Türk yolculardan birinin kimliği belli oldu

Düşen uçaktaki Türk yolculardan birinin kimliği belli oldu

24.03.2015 - 19:07 | Son Güncellenme:

Alman havayolları şirketi Lufthansa'ya ait GermanWings havayollarının Barselona'dan Düsseldorf'a giden uçağı içinde 144 yolcu ve 6 mürettebatla Fransa'da düştü.Uçağın yaklaşık 8 dakika boyunca irtifa kaybettiği ve çakıldığı bu süre içinde ise bir yardım çağrısında neden bulunulmadığı ise gizemini koruyor. Uçağın kara kutusunun ise bulunduğu açıklandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu uçakta bulunan 1 Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini açıklarken bu kişinin adının Muradiye Çelik olduğunu ifade etti.Öte yandan, Havaalanına gelen bir grup Türk, uçakta 35 yaşında Gülizar Çelik adlı bir yolcu yakınlarının bulunduğunu söyledi. Türkler, havalimanında yetkililerden bilgi almak için bekleyişini sürdürüyor.

Düşen uçaktaki Türk yolculardan birinin kimliği belli oldu

Alman havayolu şirketi Lufthansa'ya bağlı Germanwings havayolu şirketine ait Airbus A320 model yolcu uçağı, İspanya'nın Barcelona kentinden Almanya'nın Düsseldorf şehrine giderken, Fransa'nın Alp Dağları bölgesine düştü. 150 kişi taşıyan uçağın, Nice kentinin kuzeyindeki Barcelonnette kasabasına 100 kilometre uzağındaki nüfusun bulunmadığı bir alana düştüğü aktarıldı. 4U 9525 sefer sayılı uçakta bulunan 144 yolcu, iki pilot ve dört mürettebattan kurtulan olmadı. Uçakta, Alman ve İspanyol vatandaşlarının yanı sıra Türklerin de olduğu belirtildi.

Haberin Devamı



8 dakikada düştü

Uçağın kalktıktan 50 dakika sonra, TSİ 11.53 sularında düştüğü bildirildi. Radar kayıtlarına göre, uçak hızla irtifa kaybederek yere çakıldı. Uçağın, TSİ ile 11.47'de Provenza kentinde bulunan havaalanındaki kuleye acil durum çağrısı yaptığı kaydedildi. Firmadan yapılan son açıklamada, imdat çağrısının irtifa kaybeden uçağın bilgisayarları tarafından "otomatik olarak yapıldığı" bilgisi verildi. 38 bin feet'ten 8 dakika içerisinde 6 bin feet'e düşen uçağın enkazı Digne köyü yakınlarında bulundu. Uçağın Fransız Alpleri'nde dağlık bir bölgede düşmesi sebebiyle enkaz alanına ulaşım güçlükle sağlandı. Fransız yetkililer, 2 bin metre yüksekliğindeki bölgeye ulaşımın yalnızca helikopterler yardımıyla sağlanabildiğini, yürüyerek ise en az 3 saatlik mesafede bulunduğunu açıkladı. Fransız, İspanyol ve Alman yetkililerin birlikte yürüttükleri arama çalışmaları sürdürülüyor. Fransa'nın taşımacılıktan sorumlu Devlet Bakanı Alain Vidalies, uçak kazasından sağ kurtulan olmadığını doğruladı. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Çevre Bakanı Ségolene Royal ve taşımacılıktan sorumlu Devlet Bakanı Alain Vidalies'ın en kısa sürede bölgeye gideceklerini belirtti.

Haberin Devamı

UÇAKTA 1 TÜRK YOLCU VARDI

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa'daki uçak kazasında hayatını kaybedenlerin arasında Türk yolcuların da olduğunu bildirdi. İlerleyen saatlerde bir açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu uçakta yalnızca 1 Türk vatandaşı bulunduğunu ifade ederken bu kişinin adını Muradiye Çelik olarak açıkladı.

GÜLİZAR ÇELİK UÇAKTA MIYDI?

Öte yandan, Düsseldorf Uluslararası Havaalanı'na gelen bir grup Türk, uçakta 35 yaşında Gülizar Çelik adlı bir yolcu yakınlarının bulunduğunu söyledi.

Türkler, havalimanında yetkililerden bilgi almak için bekleyişini sürdürüyor.

ŞİRKETTEN İLK AÇIKLAMA

Düşen uçakla ilgili TSİ ile 16.00'da Köln-Bonn Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyeceği duyurulan Germanwings'ten yapılan açıklamada, "Basında yer alan kaza haberleri konusunda henüz herhangi bir bilgiyi teyit edemiyoruz. Konuyla ilgili kesin bilgiler elimize ulaştıkça sizinle paylaşıyor olacağız" denildi.

81 uçağıyla 86 noktaya uçan Germanwings'in, sahip olduğu filonun yaş ortalamasının 9.2 olduğu bildirildi. Düşen uçağın ise 24 yıllık olduğu açıklandı.

İngiliz medyasında yer alan haberlere göre; Germanwings hava yolu şirketi daha önce ölümcül bir kazaya karışmadı.

Haberin Devamı

"CESETLERE ULAŞMAK GÜNLER SÜRECEK"

Fransız polisi Reuters'e kazayla ilgili açıklamalarda bulundu. Polis yetkilileri "Tüm cesetlere ulaşmak zorlu arazi şartları nedeniyle günler sürebilir ve ancak o zaman enkaz çalışmalarına başlayabiliriz" ifadelerini kullandı. Uçakta 150 kişi bulunuyordu. Öte yandan Fransız yetkililer uçağın herhangi bir yardım ve ya acil durum çağrısında bulunmadığını belirtti. Uçağın yaklaşık 8 dakika boyunca irtifa kaybettiği ve çakıldığı bu süre içinde ise bir yardım çağrısında neden bulunulmadığı ise gizemini koruyor.

AIRBUS'TAN AÇIKLAMA GELDİ

Airbus firmasından yaşanan uçak kazası ile ilgili olarak yazılı açıklama yapıldı. Açıklama şu şekilde:

"Fransız Alplerinde gerçekleşen Germanwings 4U 9525 kazası Airbus bugün yerel saat ile 11.00 sıralarında Fransız Alplerinde Prads-Haute-Bleone'de Germanwings Havayolları'na ait A320 uçağının bir kazaya uğradığını doğrulamaktan büyük üzüntü duymaktadır. 4U 9525 sefer sayılı uçak Barcelona, İspanya'dan Dusseldorf, Almanya'ya tarifeli sefer gerçekleştirmekteydi. Kazaya karışan D-AIPX tescilli MSN (üreticinin seri numarası)147, Lufthansa'ya üretim bandından 1991 yılında teslim edilmiştir. Uçak 46,700 uçuşta yaklaşık olarak 58.300 saat uçuş gerçekleştirmiştir. Uçak CFM 56-5A1 motorları ile güçlendirilmiştir. Şu anda elimizde başka kesin bilgi bulunmamaktadır.

ICAO annex 13 uyarınca, teknik danışmanlardan oluşan Airbus ekibi, araştırmadan sorumlu olan Fransız BEA'ya yardım etmek üzere yola çıkacaktır. A320'ler, standart iki sınıf düzeninde 150 yolcu kapasitesine sahip çift motorlu ve tek koridorlu uçaklardır. İlk Airbus A320, 1988 yılının Mart ayında hizmete girmiştir. Bugüne kadar tüm A320 filosu 85 milyondan fazla uçuşta 150 milyondan fazla saat uçuş gerçekleştirmiştir.

Airbus, detaylar otoriteler tarafından doğrulandıkça kesin bilgileri aktarmaya devam edecektir. Airbus çalışanlarının tüm duaları 4U 9525 kazasından etkilenen yolcu ve mürettebatın aile ve yakınlarıyla."

UÇAKTA 16 ÖĞRENCİ VARDI

Alman uçak şirketi Germanwings'in Barselona-Düsseldorf 4U9525 kodlu seferi için 144 yolcusu ve 6 mürettebatı ile havalanan Airbus A320 tipi uçağın Fransa'da düşmesi, Almanya'da büyük bir yasın yaşanmasına neden oldu. Uçakta Türk yolcularında olduğu belirtilirken, yolcuların 67'sinin Alman vatandaşı olduğu ve çok sayıda İspanyol vatandaşı olan yolcuların da uçakta bulunduğu belirtildi.

DÜŞEN UÇAKTA OKUL SINIFI

Uçak kazasını aktaran Alman basına göre, uçakta Gelsenkirchen kenti yakınlarında bulunan Hertern kasabasından bir liseden (Gymnasium)16 öğrenci ve iki de öğretmenden oluşan bir sınıfın da bulunduğu kaydedildi. Okul öğrencilerin, İspanya'dan gelen öğrenci grubuna karşılık İspanya'ya giden öğrenci grubu olduğu belirtildi.

MERKEL YARIN UÇAĞIN ENKAZINA GİDECEK

Kazanın duyulmasının hemen ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel'in tüm randevularını iptal ettiği belirtilirken, Merkel, "Şoktayız, 150 insanımızı uçak kazasında kaybettik, yasımız, acımız çok büyük" dedi. Angela Merkel'in yarın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hannelore Kraft ile birlikte, uçağın enkazının bulunduğu Fransa'nın güneyine gideceği açıklandı.Yaşanan uçak kazasından hemen sonra Almanya parlemantosunda bakanların acil toplantı yaptığı ve ek olarakta telefon numarası 08007666350 olan birde kriz masasının oluşturulduğu belirtildi.

KARA KUTU BULUNDU

Fransız İçişleri Bakanı yaptığı açıklamada uçağın kara kutusunun bulunduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Düşen uçakta bir Türk vardı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Berselona'dan Düsseldorf'a uçan ve Fransa üzerinde düşen Alman uçağında hayatını kaybeden 50 yaşındaki Muradiye Lohma'nın Türk asıllı bir Alman vatandaşı olduğunu açıkladı.

Çavuşoğlu, akşam Polonya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna'nın katılımıyla, Polonyalı ve Türk iş dünyası temsilcilerine verilen gala yemeğinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çavuşoğlu, Fransa'da düşen uçakta 39 Türk yolcu bulunduğuyla ilgili iddialarla ilgili soru yöneltilmesi üzerine, "Vatandaşlıktan çıkarılan 50 yaşındaki Muradiye Lohman adında bir kadın hayatını kaybetti.
Evlenmeden önceki soyadı Çelik olan Muradiye adında bir soydaşımızın olduğunu tespit ettik. Yolcu listesini kontrol ettik. Bir de Yasmin adında bir yolcu var ama Türk olup olmadığını bilmiyoruz" dedi.

Çavuşoğlu uçağın düşüş nedeniyle ilgili olarak da bir bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.
ANKARA Milliyet