Dünya Duygusal veda

Duygusal veda

12.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Barack Obama, görevini resmen Donald Trump’a devretmeden önce, Chicago kentinde bir veda konuşması yaptı. Duygusal ağırlıklı konuşmasında pek çok konuya değinen ve halka önemli mesajlar veren Obama, veda konuşmasında, “demokrasi” vurgusu yaptı.

Duygusal veda

8 yıllık başkanlığı döneminde başta ekonomi olmak üzere birçok alanda başarılı olduğunu ve göreve geldiği günden daha iyi bir ülke bıraktığını savunan Obama, Amerika halkına “umutlu ve dirayetli olmaları” çağrısında bulundu.

Siyasete başladığı ve “memleketim” dediği Chicago’da konuşan Obama, “Demokrasi onu ne zaman hafife alırsak o zaman tehdit altındadır” derken, ABD’deki farklı ırklar arasındaki hoşgörünün kendi başkanlığı döneminde eskiye göre daha iyi hale geldiğini öne sürdü.

Suriye’ye değinmedi

Haberin Devamı

Obama, Trump’ın kampanya vaatlerine atıfta bulunarak “Müslüman Amerikalılara karşı yapılan ayrımcılığı reddediyorum” diye konuştu.

Dış politikayla ilgili oldukça sınırlı yorum yapan Obama’nın, sıkça eleştirildiği konuların başında gelen Suriye’ye hiç değinmemesi ise dikkat çekti. Bununla birlikte DAEŞ’le ilgili yorumlar yapan Obama, “DAEŞ masum insanları öldürmeye çalışacaktır ancak biz anayasamıza ve ilkelerimize ihanet etmediğimiz sürece Amerika’yı yenemeyecekler” dedi. Obama, DAEŞ’le verdikleri kararlı mücadelede örgütün birçok liderini öldürüldüklerini ve uluslararası koalisyon sayesinde örgütün elindeki toprakların yarısından fazlasını kaybettiğini belirtti.

Rusya ve Çin gibi rakiplerinin “ABD ayarında olmadığını” savunan Obama, kendi değerlerinden vazgeçmedikleri sürece bu üstünlüklerini koruyacaklarını ifade etti.

Obama, ailesine de teşekkür ederken, konuşmasının ardından eşi Michelle ve kızı Malia, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve onun eşi Jill Biden ile birlikte katılımcıları selamladı.