Dünya Ekonomik savaş!

Ekonomik savaş!

30.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD, Maduro hükümetine karşı ekonomik savaş başlattı. Venezuela’nın varlıklarına el konulurken, petrol kazancının Maduro yönetiminin elinden alınacağı duyuruldu. Muhalif lider Guaido ise ülkenin yurt dışındaki varlıklarının kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı

Ekonomik savaş

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, önceki gün Washington’un Venezuela’da devlete ait petrol şirketi PDVSA’ya (Petroleos de Venezuela) yaptırım uygulamaya başladığını duyurdu. Bu açıklama, ABD’nin, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya yönelik ekonomik yaptırımlara başladığı şeklinde yorumlandı. Bolton, bu adımın “Maduro yönetiminin Venezuela halkının varlıklarını yağmalamasına engel olmak” amacını taşıdığını ifade etti. Bolton, Venezuela’ya ait 7 milyar dolarlık mal varlığına el konulduğunu söylerken, Hazine Bakanı Steve Mnuchin de Venezuela petrolü satışlarından elde edilen kazancın Maduro hükümetinin elinden alınacağını söyledi.

Haberin Devamı

Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise yaptırımları yargıya taşıyacaklarını açıklayarak tepkisini gösterdi. Maduro, ABD’nin, ülkenin petrol şirketleri PDVSA ve Citgo’ya yaptırım kararı almasına ilişkin, “Bu yaptırım kararlarıyla Citgo’yu Venezuelalılardan çalmak istiyorlar. Böylelikle anlıyoruz ki ABD’nin amacı Venezuela’nın zenginliklerine el koymak. Venezuela’nın çıkarlarını korumak için ABD’ye gereken yasal cevabı vereceğiz” dedi. Maduro, “Tarihi günler yaşıyoruz, tarihi bir savaşla karşı karşıyayız. Darbe ve müdahalecilik zamanı 20. yüzyılda kaldı. Venezuela, 20. yüzyıla geri dönmeyecek” diye konuştu.

İngiltere’ye mektup

Muhalif lider Juan Guaido ise sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Venezuela’nın ülke dışındaki mal varlıklarının kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu. Bu açıklama ABD tarafından da doğrulandı ve Guaido’nun, ABD içindeki Venezuela varlıklarının tek sorumlusu olarak tanındığı belirtildi. Guaido, mal varlıklarının “şeffaf şekilde kullanılması için milletvekillerine gerekli önlemleri almaları talimatını vereceğini” de ifade etti. Guaido bu adımı, “gaspçı” olarak tanımladığı Maduro ve ekibinin “giderken kasadaki paraları boşaltmalarına engel olmak için” yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

Guaido, İngiliz yetkililere yazdığı mektupta Maduro’nun İngiltere Merkez Bankası’ndaki altın rezervlerine erişimin durdurulmasını talep etti. Guaido mektupta “Bize bu gayrimeşru işlemi durdurmanızı istemek izin yazıyorum. Bu para transfer edilirse, bu, gayrimeşru ve yozlaşmış Nicolas Maduro rejimi tarafından Venezuela halkını baskı altına almak ve zulmetmek için kullanılacak” denildi. Maduro yönetiminin İngiltere Merkez Bankası’ndan 1.2 milyar dolarlık altın rezervlerini çekmek istediği, ancak talebin reddedildiği iddia edilmişti.

Öte yandan Guaido, Ulusal Meclis’in onayıyla ABD, Arjantin, Kolombiya, Panama, Kosta Rika, Ekvador, Şili, Honduras, Kanada ve Peru’ya temsilci atadığını açıkladı. Guaido, Washington temsilciliğine ise Alfredo Vecchio’nun getirildiğini ifade etti.

Maduro yönetimine yönelik yaptırım kararları Rusya ve Çin’in tepkisini çekti. Washington’un tüm uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirten Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin rahatsızlığını iletti. Çin Dışişleri Bakanlığı ise, ABD’nin PDVSA’ya yaptırım kararına ilişkin, “tek taraflı yaptırımlara karşı çıktıklarını” açıkladı.

Haberin Devamı

Ekonomik savaş

Bolton’un elindeki ilginç not!

Venezuela’da Maduro yönetimine ekonomik yaptırım kararını açıklayan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un elinde tuttuğu sarı not defterindeki “5 bin asker Kolombiya’ya” yazılı not hem sosyal medya hem de basında en çok tartışılan konu haline geldi. Kolombiya Dışişleri Bakanı Trujillo, tartışmalar üzerine Bolton’un elinde tuttuğu ve Kolombiya’yı işaret eden notun gerekçesi ve kapsamının bilinmediğini açıkladı. Trujillo, ABD’nin ülkesine asker göndereceği yönünde bir bilginin kendisine ulaşmadığını söyledi. Öte yandan Bolton’un notunu gazetecilerin görebileceği biçimde tutması da tartışma konusu. Bunun bilinçli bir hareket olabileceği iddia ediliyor.

Yazarlar