Dünya Eleştiriler Konsey’e yöneldi

Eleştiriler Konsey’e yöneldi

10.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede meydana gelen oturma düzeni ve protokol krizi gündemdeki yerini korurken, uzmanların çoğunun görüşüne göre ortaya çıkan olumsuz görüntünün suçlusu Türkiye değil.

Eleştiriler Konsey’e yöneldi

Michel’in görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yan yana sandalyelerde oturması, von der Leyen’in ise daha uzakta bir koltukta oturması ziyaretten bu yana Avrupa basınına konu oluyor. Avrupalı bazı isimler, Türk yetkililerin “kadın haklarına önem vermediği” için böyle bir krizin yaşandığını iddia ederken Avrupa siyaseti ve diplomasiden önemli isimler Türkiye’nin sadece AB protokollerini uyguladığını dile getirdi. Eleştiriler de AB Konseyi’ne yoğunlaştı. AB’nin iki başkanı arasında rekabet olduğu, Michel’in kendisini Von der Leyen’in üstünde gördüğü, Michel’in protokol ekibinin Türk tarafını oturma düzeniyle ilgili yönlendirdiğine dair haberlerin ardından, AB Dış İlişkiler Servisi’ne bağlı olan Ankara’daki AB Türkiye Delegasyonu’nun ziyaret hazırlıkları sırasında Michel’in ekibi tarafından dışlandığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

‘Türkiye suçsuz’

Olayı haberleştiren Politico gazetesinin AB diplomatlarına dayandırarak yayımladığı makaleye göre, protokol hazırlıklarında Michel’in ekibi kontrolü üstlendi. AB Komisyonu sözcüleri de daha önce von der Leyen’in protokol ekibinin Ankara’ya gitmediğini söylemiş, Ankara’daki AB Türkiye Delegasyonu’nun bu görevi yerine getirmek üzere görevlendirildiğini açıklamıştı. Bir AB diplomatı, AB Dış İlişkiler Servisine bağlı olan Ankara’daki AB Türkiye Delegasyonu’nun “hazırlıklar sırasında dışlandığını” söyledi.

Fransa’nın daha önce İsrail, BM ve ABD’de büyükelçiliğini yapmış olan diplomat Gerard Araud da Twitter hesabından yaptığı birçok paylaşımda, yaşanan olayda Türkiye’nin sorumluluğu bulunmadığını belirterek “Türkiye harfiyen AB’nin protokolünü uygulamıştır” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

AB Komisyonu, von der Leyen’e Michel ile protokolde aynı şekilde davranılması gerektiğini savunuyor. Deneyimli birçok diplomat ve hatta AB Komisyonu’nun eski başkanı Jean-Claude Juncker ise AB protokolünde AB Konseyi Başkanı’nın birinci sırada, AB Komisyonu Başkanı’nın ise ikinci sırada geldiğini söylüyor.