Dünya ‘Elini Ortadoğu’dan çek’ mesajı verildi

‘Elini Ortadoğu’dan çek’ mesajı verildi

15.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Paris’teki katliamı yorumlayan uzmanlar ‘Güvenlik meselesi artık bütün ülkelerin ortak endişesi. IŞİD bu saldırıyla Fransa’nın Ortadoğu’daki harekâtlara katılmasını engellemeye çalışıyor’ dedi

‘Elini Ortadoğu’dan çek’ mesajı verildi

Fransa’nın başkenti Paris’teki eş zamanlı IŞİD katliamını Milliyet’e değerlendiren uzmanlar şu görüşleri paylaştı:

Haberin Devamı

- Doçent Dr. Nihat Ali Özcan (Dış Politika ve Terör Uzmanı): Batılı ülkeler IŞİD’in doğal hedefi. Fakat IŞİD bu ülkelerden bir kısmına daha kolay erişim sağlayabiliyor. Görünen o ki IŞİD bu erişim konusunda Fransa’da pek problem yaşamıyor. Bu hem Fransız istihbaratının eksikleri hem de Fransa’daki göçmen sayısının çokluğu ve Fransız kültürüyle ilişkili gibi görünüyor. Çünkü Fransız kültürünün yabancıları özellikle Müslümanları dışlayan bir iklimi var. Böyle olunca IŞİD buralarda adam bulmakta zorlanmıyor. Bu saldırı AB ülkelerini ciddi anlamda endişelendirecek. O ülkeler de IŞİD’le mücadele için harekete geçmek zorunda kalacaklar. İlk aşamada doğrudan IŞİD’e yönelik operasyonlara yöneleceklerdir. Orta vadede özellikle IŞİD’in ideolojisini yenecek yeni arayışlara girmek zorundalar. Belki hem kendi algı ve tutumlarını değiştirecekler, hem de Ortadoğu’da çöken devletler yerine daha güçlü ve hakim hükümetlerin oluşturulmasına yardımcı olacaklardır. Çünkü güvenlik meselesi artık bütün ülkelerin ortak endişesi haline geldi. Fransa’nın Esad’a karşı tutumunun ne olacağını anlamak için biraz beklemek gerekiyor. Çünkü Fransa’nın yol haritası ve bulacağı müttefikler Fransa için önceliğin Esad’ın gitmesi mi IŞİD’in yok edilmesi mi olacağını da gösterecek.

Haberin Devamı

- Doçent Dr. Sait Yılmaz (Terör ve Güvenlik Uzmanı): IŞİD bu saldırıyla Fransa’nın Ortadoğu’daki harekâtlara katılmasını engellemeye çalışıyor. Fransa’ya ‘Elini Ortadoğu’dan çek’ mesajı verildi. Fakat Fransa’nın bu bölgeye müdahaleden çekileceğini sanmıyorum. Fransa da saldırılarını artıracaktır. Buna mukabil karşı taraf da boş durmayacaktır. Fransız kamuoyunun vereceği tepki de önemli. Bu tepkiye bağlı olarak Fransa geri adım da atabilir. Net resim için biraz daha beklemek gerekir.

‘Türkiye’nin tezi güçlendi’
- Prof. Dr. Celalettin Yavuz (Dış Politika ve Güvenlik Uzmanı): Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı muhtemel kara operasyonu hızlanacaktır. Mülteci akını arttığı için Avrupa için şartlar olgunlaşmıştı. AB ülkelerinin terör sonrası kamuoyundaki algıyı görmezden gelebileceklerini de sanmıyorum. G20’de gündem şaşmaz ama görüşmelerde bu konu öncelikli olacaktır. Bu saldırıdan sonra meselenin çözümüyle ilgili Türkiye’nin önerilerinin gerçekleştirilmesi için önemli bir psikolojik zemin oluştuğunu da söyleyebiliriz. Türkiye’nin öne sürdüğü güvenli bölge tezi daha önemli hâle geldi.
- Prof. Dr. Atilla Sandıklı (Uluslararası İlişkiler ve Terör Uzmanı): Özellikle AB, IŞİD ile mücadele konusunda çok fazla inisiyatif alıp yeterli güçle bu mücadelenin içinde yer almadı. Bu durum onun terör saldırılarından uzak kalması anlamına da gelmedi. Artık küresel terör örgütleriyle, küresel düzeyde mücadele etmedikleri sürece, terörden korunamayacaklarını anlamış olacaklardır. Dolayısıyla, IŞİD’le mücadele konusunda daha aktif ve etkili pozisyonlar üreteceklerdir. Bunun dışında Türkiye gibi öteden beri terörle mücadele eden ülkelere bakışlarında da farklılıklar olacaktır. Devam eden süreçte Suriye’deki bütün kara güçlerinin IŞİD’le mücadeleye kaydırılması söz konusu olabilir.