Dünya En görkemli veda

En görkemli veda

20.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere, Kraliçe Elizabeth’e yakın dönemde eşi benzeri görülmemiş, çok görkemli bir törenle veda etti. İngilizler, Kraliçe’nin naaşını görebilmek için cenazenin güzergahına akın etti.

En görkemli veda

Nevsal Elevli -  İngiltere, dün en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe II. Elizabeth’e görkemli bir veda gerçekleştirdi. Cenaze, İngiltere’nin neredeyse 60 yıldır görmediği çapta büyük bir devlet töreniyle kaldırılırken, yüzbinlerce kişi başkent Londra’ya akın etti. Sabah saatlerinde Kraliçe Elizabeth’in cenazesi bulunduğu Westminster Salonu’ndan Kraliyet Donanması’nın taşıdığı tarihi bir top arabası üzerinde yola çıkarıldı. Bu yürüyüşte, top arabasının arkasında Kral Charles’a oğulları Prens William ve Harry ile kardeşleri Prens Andrew, Prens Edward ve Prenses Anne eşlik etti.

Haberin Devamı

Kraliyet ailesinin diğer üyeleri ve dünya liderleri ise cenaze töreninin gerçekleştiği Westminster Kilisesi’nde bekledi. ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, Kanada Başbakanı Justin Trudeau gibi dünyanın dört bir yanından yaklaşık 500 lider ve ileri gelen ismin dışında, İngiltere’nin eski başbakanları, dünyadan kraliyet aileleri ve diplomatlar törende hazır bulundu. Yaklaşık 2 bin kişinin yer aldığı törene Türkiye’yi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı. 

Tüm aile yerini aldı

Kral 3. Charles’tan sonra tahtın yeni varisi olarak görülen Prens William ve eşi Kate’in çocukları 9 yaşındaki Prens George ve 7 yaşındaki Prenses Charlotte da yaşları küçük olmasına rağmen Kraliçe’nin cenaze törenine katıldı. Meghan Markle da aileyle birlikte törendeki yerini aldı. Tören, burada taç giymiş ve bu katedralde Prens Philip ile evlenmiş olan Kraliçe Elizabeth için büyük önem taşıyan mekanda saat 11.00 civarı başladı. Ülke genelinde 2 dakikalık saygı duruşunun ardından Papaz David Hoyle tarafından başlatılan cenaze töreninde, İngiliz Milletler Topluluğu Genel Sekreteri Patricia Scotland ve İngiltere Başbakanı Liz Truss, İncil’den metinler okuyarak Kraliçe’nin hizmetine övgü ve saygı ileten konuşmalarını yaptı. Milli marşın seslendirildiği törende Kraliçe II. Elizabeth’in cenazesi için bestelenen özel bir koro da okundu. 

Haberin Devamı

Törenin ardından Kraliçe’nin tabutu ‘Wellington Arch’a (Wellington Kemeri) götürüldü. Buradaki geçit töreninin ardından ise tabut defnedileceği Windsor Kalesi’ne taşındı. Cenaze töreninin son kısmı Windsor Kalesi’nde gerçekleşti. Buradaki törene yaklaşık 800 kişi katılırken, Kraliçe’nin hükümdarlık dönemini sembolize eden gelenekler yaşatıldı. Kraliçe Elizabeth’in naaşı daha sonra kaledeki St. George Şapeli’ne nakledildi ve özel bir aile töreninin ardından 2021’de hayatını kaybeden Prens Philip’in yanına defnedildi.

Parçası olmak istediler

Tüm dünyanın izlediği görkemli tören için 1 milyon kişi Londra’ya gelirken, törenin maliyeti tartışmalara neden oldu. Özellikle İngiltere halkının zor günler yaşadığı, enerji krizinin kapıda olduğu, faturaların yüzde 200 arttığı bu dönemde, hükümetin halka değil de bu cenazeye bu kadar masraf etmesi eleştirilere yol açtı. Ancak monarşi karşıtlarının dahi cenazeyi izleyebilmek için ayrılan güzergaha geldiklerini gördük. Herkes bir şekilde bu tarihin bir parçası olmak istedi.

Haberin Devamı

En görkemli veda

Veliaht prens konumuna gelen William ile eşi Galler Prensesi Kate’in 9 yaşındaki oğlu Prens George ile 7 yaşındaki kızı Prenses Charlotte da cenazeye katıldı. George ile Charlotte, cenaze töreninde yer alan en genç isimler oldu. Charlotte büyükannesine veda ederken ağladı, geleceğin kralı olan abisi George’un ise ağlamamak için dudağını ısırdığı anlar objektife yansıdı.

En görkemli veda

Kraliçenin çok sevdiği Corgi cinsi köpekleri cenazeyi Windsor Kalesi önünde bekledi. Köpeklere artık oğlu Prens Andrew'in bakacağı belirtildi.

400 bin kişinin kraliçeye saygısını sunmak için tabutunun başına gittiği düşünülüyor. Canlı yayınlanan töreni dünya çapında 4.2 milyar kişi izledi.

Haberin Devamı

İngiltere’nin yaşayan 6 eski başbakanı törende hazır bulundu.

Öte yandan, kraliyet üyelerinin yanı sıra ABD Başkanı Joe Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron gibi devlet liderleri de törende yer aldı. 

‘Büyük Avrupa ailesi’  cenaze için toplandı

Cenazeye İspanya Kralı Felipe ve eşi Kraliçe Letizia, Hollanda Kralı Willem-Alexander ve eşi Kraliçe Maxima, Belçika Kralı Philippe ve Kraliçe Mathilde, Monako Prensi Albert ve eşi Charlene gibi Avrupa kraliyet aileleri katılırken, adı yolsuzluğa karışmasının ardından ülkesinden ayrılan İspanya Kralı Felipe’nin babası Juan Carlos’un da bir yardımcısının desteğiyle yürümesi dikkat çekti. Kraliçe Elizabeth’in söz konusu kraliyet ailelerinin çoğuyla uzaktan akraba olduğu biliniyor. Japon İmparatoru Naruhito ve eşi İmparatoriçe Masako, Ürdün Kralı II. Abdullah ve eşi Kraliçe Rania Al-Abdullah gibi törene katılan Avrupa dışından hükümdarlar da vardı.

En görkemli veda

En görkemli veda

En görkemli veda

İmparatorluğun üç simgesi ‘taç, küre ve asa’

Kraliçe’nin kraliyet sancağıyla kaplı tabutunun üzerindeki çelengin yanına İmparatorluk Devlet Tacı kadife bir minderin üzerine yerleştirildi.  2.868 elmas, 273 inci, 17 safir, 11 zümrüt ve 5 yakut dahil olmak üzere yaklaşık 3 bin taşa sahip taç göz alıcı bir ihtişama sahip. Taç, “Afrika’nın İlk Yıldızı” olarak da bilinen ve 3.106,75 karat ağırlığıyla şimdiye kadar bulunan en büyük işlenmemiş elmas olan Cullinan’dan bir parçaya da sahip. Aynı zamanda taçta, kraliyet koleksiyonundaki en eski mücevher olan İngiltere’nin 11. yüzyıldaki kralı Aziz Edward’ın yüzüğüne takıldığı söylenen bir safir de bulunuyor. Tabutun üzerinde ayrıca Kraliçe’nin imparatorluk küresi ve asası da yer aldı. Taç giyme törenleri sırasında İngiliz hükümdarlarına sunulan altın küre, Kral 2’nci Charles’ın 1661’deki taç giyme töreni için özel yapılmıştı. Dünyadaki tanrısal gücü simgelemek için üzerinde bir haç bulunan küre, zümrüt, yakut, safir, elmas, inci ve ametist ile süslüdür. Küre, yapıldığından beri her kraliyet taç giyme töreni için kullanılırken, resmi taç giyme töreni sırasında Kral Charles’a verilecek.  Asa da aynı 1661’deki söz konusu taç giyme töreni için yapıldı. Kürenin dini sembolizminin aksine, asa, hükümdarın laik dünyadaki gücünü temsil eder. Asada Cullinan elmasından bir parça da bulunuyor.

Haberin Devamı

Kraliçe’nin tabutundaki çelengin üzerinde oğlu Kral Charles’ın el yazısıyla yazılmış bir notu da bulunuyordu. Notta, “Sevgi dolu ve fedakar bir hatırada. Charles R” ifadesi yazılıydı. Charles’ın isminin yanında yazan “R” hafi kral için Latince olan “Rex” anlamına geliyor.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’da parklara kurulan ekranlarda cenaze töreni naklen yayınlandı. Ayrıca İngilizlerin tatil için sıkça gittiği İspanya gibi ülkelerde restoran ve barlarda pek çok İngiliz turistin toplu halde cenazeyi televizyonda izlediği görüldü.

En görkemli veda

En görkemli veda

Buckingham Sarayı, Kraliçe II. Elizabeth’in Windsor Kalesi’nde geçtiğimiz Mayıs ayında çekilen ve daha önce görülmemiş bir fotoğrafını yayınladı. Fotoğrafta görülen mavi broşunsa Kraliçe’ye 18. doğum gününde babası George VI ve annesi Kraliçe Elizabeth tarafından verildiği öğrenildi.

En görkemli veda

 

Galler Prensesi Kate, Kraliçe Elizabeth’in gerdanlık kolyesini ve zarif damla küpelerini takarak ona saygılarını sundu.