Dünya En güvenilir kabine üyesiydi

En güvenilir kabine üyesiydi

22.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Başkan Trump’ın Suriye’den çekilme kararının ardından istifa etti. Kabinedeki en güvenilir isim olarak tanımlanan Mattis’in ayrılığı Amerikan siyasetinde rahatsızlık yarattı

En güvenilir kabine üyesiydi

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Başkan Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararının ardından istifasını verdi. ABD Başkanı Donald Trump, Mattis’in şubat ayı sonunda görevinden ayrılarak emekli olacağını duyurdu. Trump Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “General Mattis, geçen 2 yıl boyunca yönetimimde Savunma Bakanı olarak hizmet ettikten sonra şubat ayı sonunda büyük bir onurla emekliye ayrılacaktır. Jim’in döneminde özellikle yeni savaş ekipmanları alınması bağlamında çok büyük ilerlemeler sağlandı. Mattis’in, müttefiklerimizin ve diğer ülkelerin askeri yükümlülükler konusunda üzerlerine düşeni ödemelerini sağlamakta da bana büyük yardımı dokundu” ifadelerini kullandı. Trump ayrıca, yeni savunma bakanının kısa süre içinde ilan edileceğini söyleyerek, hizmetleri için Mattis’e teşekkür etti.

Haberin Devamı

En güvenilir kabine üyesiydi
Görevi bırakmasını bir mektupla açıklayan Mattis de, kendisine bu fırsatı verdiği için Trump’a teşekkür etti ve yaptığı görevden dolayı onur duyduğunu vurguladı. Mattis mektupta, ABD’nin asıl gücünün ‘müttefikleriyle olan ilişkisi ve ortaklıklara dayalı yapısından kaynaklandığını’ belirterek, “ABD’nin, müttefiklerine saygı göstermeden kendi çıkarlarını koruyamayacağını” ifade etti. Bazı ülkelerin stratejik çıkarlarıyla, ABD’nin yaklaşımı arasındaki tansiyonun arttığına dikkat çeken Mattis, Çin ve Rusya’yı örnek göstererek, “Bu ülkelere karşı kendi yaklaşımımızda kararlı ve kesin olmalıyız. Tam da bu nedenle Amerikan gücünün tüm unsurlarını ortak savunma için kullanmalıyız. Sizin bu konularda kendi düşüncelerinize daha yakın bir Savunma Bakanı ile çalışma hakkınız olması dolayısıyla, benim görevden ayrılmamın doğru olacağına inanıyorum” diyerek, “görüş farklılığı” imasında bulundu

Haberin Devamı

Mattis’in görev süresi 28 Şubat 2019’da sona erecek. Trump’ın Suriye’den çekilme kararının ardından Mattis’in bu durumdan rahatsız olduğu, hatta istifa etmeye hazırlandığı iddia ediliyordu. ABD’de Mattis’in istifa kararı büyük ses getirirken, Mattis’e yönelik destek ve Trump’a yönelik eleştiriler yoğun biçimde devam ediyor. Tarflı tarafsız tüm çevreler tarafından büyük güven duyulan Mattis’in artık kabinede olmayacak olması, Amerikan siyasetinde ciddi bir endişeye yol açtı. Eski Dışişleri bakanı Rex Tillerson ve eski Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster’ın ardından Mattis’in de görevden ayrılması, CNN’de yer alan haberde, “Yetişkinler odadan çıktı” ifadeleriyle verildi.

En güvenilir kabine üyesiydi

Afganistan’dan da çekilecek

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Suriye’nin ardından Afganistan’dan da 7 binden fazla Amerikan askerini çekeceği iddia edildi. Amerikan medyasının ismi belirtilmeyen yetkililere dayandırdığı haberlerde, Trump’ın, Afganistan’daki ABD askerlerinin yaklaşık yarısını çekeceği ileri sürüldü. Yönetimin bu kararının Suriye’den tamamen çekilme kararının ardından gelmesi dikkat çekerken yetkililer Trump’ın Ortadoğu’daki çatışma alanlarına yönelik bir strateji değişikliğine gittiğine işaret etti. Trump yönetiminin Suriye’deki ABD askerlerini çekeceğini duyurması Washington’da büyük tartışmalara yol açtı. Savunma Bakanı James Mattis’in istifası ile Suriye’den tamamen Afganistan’dan ise kısmen çekilme kararları konusunda tartışmanın devam edeceği belirtiliyor.