Dünya EN ŞEFFAF BAŞBAKAN

EN ŞEFFAF BAŞBAKAN

30.10.2010 - 02:35 | Son Güncellenme:

İngiltere Başbakanı Cameron, bugüne kadar aldığı tüm hediyeleri, toplantı yaptığı her ismi, danışmanlarının maaşını ve tüm seyahat masraflarını detaylarıyla açıkladı. Rapor üç ayda bir yenilenecek

EN ŞEFFAF BAŞBAKAN

İngiltere Başbakanı David Cameron, mayıs ayında bu göreve gelmesinden bu yana aldığı hediyeleri, değerlerini ve hangilerini kabul ettiğini açıkladı.
Hükümet, “şeffaflık” politikası gereği ve bütçe kesintilerine kabine üyelerinin de dahil edildiğini göstermek amacıyla detaylı bir rapor yayımladı. Raporda, Başbakan’ın yanı sıra bakanlara ve danışmanlara verilen 140 sterlin’den daha pahalı hediyeler yer alıyor. Başbakan’ın ev sahibi ve misafir olduğu tüm toplantıların ve yurtdışı gezilerinin maliyetleri ve amaçları da açıklanıyor. Ayrıca, özel danışmanların 58 bin sterlin’den yüksek olan maaşları listeleniyor.

Hediye iPad’in parasını cebinden verdi
Rapora göre, Cameron, işadamı Mike Faith’in verdiği iPad’i (429 sterlin) ve yayınevi sahibi David Campbell’ın hediye ettiği antika kitapları (164 sterlin) kabul etti. Bu hediyelerin değeri 140 sterlin’den fazla olduğu için Cameron parasını kendi cebinden ödedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Cameron’a halı hediye etti, ancak bu hediye başbakanlığa verildi. Cameron’ın kabul etmediği diğer hediyeler arasında ABD Başkanı Barack Obama’nın hediye ettiği tablo, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’den gelen kalem seti, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin hediyesi olan kravatlar da bulunuyor.
Cameron’ın hiçbir lidere 140 sterlin’den daha pahalı bir hediye vermediği de görülüyor.
David Cameron’ın özel şirket temsilcileriyle yaptığı görüşmeler de detaylı olarak raporda yer aldı. Buna göre İngiltere Başbakanı, ilk resmi görüşmelerinden birini medya devi Rupert Murdoch’la yaptı. Wikipedia, Pfizer, FIFA temsilcileri de Başbakanı ziyaret etti.

Murdoch görüşmesi kızdırdı
Cameron’ın, Başbakan olduktan sonraki ikinci resmi görüşmesini Murdoch’la yapması ve medya imparatorunun şirketi News Corp ile yapılan görüşme sayısının fazlalığı ise tepki çekti. Eski İşçi Partili bakan Tom Watson, bilgi alma özgürlüğü yasası kapsamında bu görüşmelerle ilgili açıklama yapılması talebinde bulunduğunu ve hükümetin raporu bu yüzden yayımladığını söyledi. Watson, Başbakanlık danışmanlarının News Corp’a bağlı kurumlarla 11 kez görüştüğünü, buna karşılık Channel 4 yetkilileriyle yalnızca 1 kez, BBC ile 6, Guardian ve Daily Mail gazeteleriyle de 5’er kez görüşüldüğünü vurguladı.

Haberin Devamı

Türkiye gezisi pahalıya patladı
İngiltere Başbakanı’nın ilk 6 yurtdışı gezisi için 500 bin sterlin ödediği, bu gezilerden en pahalılarından birinin de Türkiye-Hindistan seyahati olduğu belirtildi. Listeye göre, Cameron’ın Türkiye-Hindistan seyahati için 173 bin sterlin harcandı. Gezilerin bir çoğuna tarifeli uçakla giden Cameron, Türkiye gezisi için uçak kiraladı.