DünyaErdoğan’ın önerisine ABD’den mesafeli yanıt

Erdoğan’ın önerisine ABD’den mesafeli yanıt

21.11.2008 - 00:44 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri, Erdoğan’ın Tahran-Washington arasında arabuluculuk önerisine, ‘İran’ın nükleer silah edinmesini istemeyen komşuları, bu ülkenin BM altılısının teklifini kabul etmesi için çalışmalı’ yanıtını verdi

Erdoğan’ın önerisine ABD’den mesafeli yanıt

Türkiye’nin İran ile haftasonu yaptığı, Güney Pers sahasını işletmeye yönelik olan ancak yatırım miktarı açıklanmayan anlaşma ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İran’ın nükleer programıyla ilgili açıklamaları ABD Dışişleri Bakanlığı’nın gündemindeydi.
Önceki gün yapılan olağan basın toplantısında soruları yanıtlayan ABD Dışişleri Sözcüsü Sean McCormack, gaz anlaşması için, “Burada sürekli işleyen bir uygulama var. İran yönetimi bu tip anlaşmalar yapıyor ama bunlar bir yere varmıyor. Sadece manşetlerde iyi görünüyor” yorumunu yaptı.
Türkiye’nin İran’la ABD arasında arabuluculuk yapma teklifine de McCormack şu yanıtı verdi:
“Birleşmiş Milletler’deki (BM) altılar grubunun teklifini kabul ederlerse zaten böyle bir ilişki için olasılık doğacak. İlgilenenleri elbette cesaretlendiririz ama bizce İran’ın nükleer silah sahibi olmasını istemeyen bütün komşuları İran üzerindeki bütün etkilerini kullanıp altıların teklifini kabul etmesi için çalışmalı.”

Barışçıl nükleer olabilir
Türkiye’nin İran’ın “barışçıl nükleer enerji edinmesini desteklediğinin” sorulması üzerine de McCormack, “Aynı fikirdeyiz. Biz de barışçıl amaçlarla nükleer enerji üretimine karşı değiliz. Ama İran’ın BM’deki Altılar Grubu’nun teklifi dışında yakıt üretimine tamamen hâkim olmasına karşıyız. İran’a bu nedenle Buşehr modelini tavsiye ediyoruz. Böylelikle barışçı nükleer enerji üretebilecek ama sonrasında nükleer silah programında kullanabileceği bilgi bulundurmasın” dedi.
BM’nin beş daimi üyesi ve Avrupa Birliği (AB) Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İran’a nükleer yakıtın Rusya gibi bir başka ülkeden alınmasını ve kullanım sonrası atık maddelerin yine Rusya’ya gönderilmesini öneren ve halen Buşehr Santralı’nda kullandığı modeli tavsiye etmişti.

Erdoğan’ın önerisine ABD’den mesafeli yanıt

McCormack, barışçıl amaçlı nükleer enerjiye karşı olmadıklarını söyledi.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler