Dünya 'Erkek arkadaşım da hamile'

'Erkek arkadaşım da hamile'

04.09.2012 - 14:56 | Son Güncellenme:

İngiliz çift Mike ve Amanda ilk çocuklarını bekliyor ama her çiftten farklı bir durum yaşıyorlar; hamilelik belirtilerini Mike da aynı Amanda gibi yaşıyor.

Erkek arkadaşım da hamile

Manchester'da yaşayan Mike Dowdall ve Amanda Bennett ilk görüşte gözünüze normal bir çift gibi görünebilir ama aslında hiç de öyle değil. Çünkü Mike Dowdall'ın çok ender rastlanan bir hastalığı var: Couvade Sendromu.

Haberin Devamı

Bu ölümcül bir hastalık değil ama yine de hayatı yaşanmaz kılıyor. Eşiniz hamile kaldığında onunla aynı şeyleri yaşıyorsunuz. Yani aniden basan sıcaklar, sabah bulantıları, aşermeler ve şişmeye başlayan bir karın... Kız arkadaşı Amanda, önce dövmeci sevgilisi Mike hamilelik belirtileriyle dalga geçiyor sandı. Ta ki Mike'ın da sabah bulantıları başlayana kadar... Mike'ta da her gün fiziksel rahatsızlıklar baş gösterdiğinde Amanda onu ciddiye almaya başladı. 25 yaşındaki Amanda'nın karnı bebek üç aylık olduğunda gözle görülür şekilde büyümeye başladı, Mike'ın da... Düzenli olarak spora giden ve bir zamanlar gayet fit bir vücuda sahip olan Mike, şimdilerde karın çevresindeki su toplanması yüzünden her zamankinden çok daha göbekli... Mike, bu sıralar sevgilisi Amanda yakında doğuracağı için mutlu ve sadece tek çocukları olacağı için şükrediyor. Hamilelik belirtilerini bire bir yaşamanın ise onun için tek bir iyi yanı var: Yaşlandığında oğluna anlatacak harika bir hikâyesi olması...

COUVADE SENDROMU NEDİR?

Haberin Devamı

Eşleri gebe kalan erkeklerin kısa bir süre sonra anne adayı ile benzerlik gösteren psikolojik olarak gebelik semptomlarını yaşaması olayıdır. Couvade sendromu (Sempatik Gebelik Sendromu), ilk olarak 17. yüzyılda French Basque tarafından tanımlanmıştır ve Fransızca olarak “couver” kelimesi üzerinden türetilmiştir. Kelime olarak “yumurtadan civ civ çıkarmak” ya da “kuluçkaya yatmak” anlamı taşımaktadır. Gebeliğin bu sempatik semptomları Trethowan ve Conlon (1965) tarafından Couvade sendromu (Sempatik Gebelik) olarak isimlendirilmiştir.

Couvade sendromu ilkel toplumlarda kabul görebilmiş ve hatta törensel bir formata büründürülmüştür. Geleneğe göre doğumun ağrısız seyretmesi, anne ve bebeğin kötü ruhlardan korunması için anne adayı doğum sancısı çekerken, baba adayı da bir yatağa yatırılır ve babanın doğumu bu şekilde beklemesi gerekir. Bazı baba adaylarının eşleriyle birlikte doğum sancısına benzer ağrılar hissettiği gözlemlenebilmiş bir gerçektir.