Dünya Esad dışında ‘görüş ayrılığı’ kalmadı

Esad dışında ‘görüş ayrılığı’ kalmadı

02.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Soçi’de Rus mevkidaşı Lavrov ile bir araya gelirken, Suriye’de işbirliği konusunda sıcak mesajlar verildi. Lavrov, “Suriye’de hangi grupların terörist olduğu konusunda büyük ölçüde fikir ayrılığımız yok” dedi

Esad dışında ‘görüş  ayrılığı’ kalmadı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği toplantısına katılmak üzere gittiği Rusya’nın Soçi kentinde, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Uçak krizini sona erdirme yolunda büyük önem taşıyan görüşmede, Suriye politikası konusunda önemli mesajlar verildi. 36 dakika süren görüşme sonrasında açıklama yapan Çavuşoğlu; ekonomi, ticaret, enerji ve iki ülke ilişkilerini ele aldıkları toplantının verimli geçtiğini kaydetti. Lavrov da, görüşmenin ‘ilişkilerin normalleşmesine doğru tonu vereceğini umduğunu’ belirtti.

SURİYE’DE LAİK REJİM: Türkiye ve Rusya’nın Suriye’de siyasi çözüm için birlikte çalışması gerektiğini ve Ankara’nın Moskova ile daha yakın bir koordinasyon sağlayacağını belirten Çavuşoğlu, “Bu diyaloğun yeniden inşa edilmesi Suriye’nin geleceği için de önemli. Ateşkesin sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması lazım. Suriye için en iyi çözüm, siyasi çözümdür. Suriye’nin sınır bütünlüğü ve bundan sonraki rejimin laik ve kapsayıcı olması konusunda hemfikirdik” dedi.

ESAD İÇİN GÖRÜŞ AYRILIĞI: Çavuşoğlu, Suriye’de Beşar Esad’ın geleceği konusunda hemfikir olmadıklarını ancak görüşmeye hazır olduklarını söyledi. Bakan, “Esad’ın kalması ve gitmesi konusunda farklı görüşmelerimiz oldu. Şu anda da aynı görüşteyiz demek zor. Ama farklı görüşleri bile açık ve samimi bir şekilde görüşmeliyiz. Şu anda ilişkilerimiz eski günlerine dönmeye başladığı için olumlu ya da olumsuz her konuyu Rus muhataplarımızla görüşebiliriz” dedi. Dışişleri Bakanı, “Türkiye, IŞİD ve El Nusra Cephesi’ni terör örgütü olarak görüyor. Ankara IŞİD’le doğrudan mücadele ediyor, bu nedenle de teröristlerin hedefi oluyor” şeklinde konuştu.

YPG, RUSYA’YA ANLATILACAK: YPG’nin Moskova’da ofis açmasına yönelik ellerinde yeterli bilgi olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, “Biz Rusya ile oldukça açık konuşuyoruz bizim için PKK-YPG arasında fark yok. Ankara’da yaşanan saldırılar YPG tarafından gerçekleştirildi; bundan şüphemiz yok, bunu Rusya ile paylaşacağız” dedi.

EL NUSRA’NIN İŞBİRLİKÇİLERİ: Lavrov ise “Rusya’yla Türkiye arasında Suriye’de hangi grupların terörist olup hangilerinin olmadığı konusunda -büyük ölçüde- fikir ayrılığı yok. (Çavuşoğlu’yla) ABD’nin, silahlı muhaliflerin El Nusra’nın denetiminde olan bölgeleri terk etmesini sağlayamamasını konuştuk. Ankara, Suriye’de teröristlerin elinde olan bölgelerden ayrılmayanların onların işbirlikçisi sayıldığı görüşünü paylaşıyor.”

TERÖRLE MÜCADELE: Lavrov, “Türkiye topraklarının teröristler tarafından kullanılmasına son verilmesinin gerekliliğinin altını çizdik, bunun pratiğe de döküleceğini umuyoruz” dedi. Bakan, “Rusya ve Türkiye terörle mücadele çalışma grubunu yeniden devreye sokuyor, askeri yetkililer arasındaki temaslar da yeniden başlayacak. İstanbul’daki saldırının ardından Rusya ve Türkiye’nin terörle mücadelede ortak bir çalışma yürütmesi daha önemli hâle geldi... Rus vatandaşları tatil yeri olarak Türkiye’yi seçerken bu ülkedeki güvenlik durumunu da dikkate almalı” dedi.

‘Pilotun ailesinin gönlü alınabilir’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus uçağının düşürülmesinin ardından öldürülen pilotun ailesine tazminat verilemeyeceğini ancak ailenin gönlünü alacak adımlar atılabileceğini kaydetti. Brüksel’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, tazminat sorusu üzerine “Herhangi bir resmi cezai tazminat değil ama ailenin gönlünü alabilecek adımlar atabileceğimizi zaten adını koymadan sayın Cumhurbaşkanımız söyledi. İnsani adımlar elbette atılır. Biz bunu herşeyden önce insanlığımızın gereği olarak yaparız” dedi. AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Brüksel

Görüşme ağustos ayında olabilir

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la eylülde yapılacak G20 zirvesinden önce buluşabileceğini söyledi. Rus Kommersant gazetesi, iki liderin ağustosta Soçi’de bir araya gelebileceğini yazmıştı. “Görüşmenin nerede olacağını söylemek henüz mümkün değil” diyen Peskov, Moskova ve Ankara’yı 1 aylık yoğun temasların beklediğini belirtti.