Dünya Esad Menbiç sınırında

Esad Menbiç sınırında

27.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD askerleri ve teknik personelin Suriye’den ayrılmasına yönelik hazırlığı sürerken, ana omurgasını terör örgütü YPG’nin oluşturduğu DSG, TSK’nın gerçekleştireceği kapsamlı harekâtın önüne geçilmesine yönelik Suriye rejimi ve Rusya’nın yanı sıra Avrupa ve ABD ile diplomatik alandaki temaslarını yoğunlaştırdı.

Esad Menbiç sınırında

Rus destekli Suriye rejim güçleri de Menbiç’e takviye birlikler gönderdi. Rejim ve Rus askerleri, El Bab ile Menbiç arasında bulunan sınır hattına konuşlandı. Rejimin asker gönderdiği bölgenin El Bab sınırındaki Aremi bölgesi olduğu, bu bölgede konuşlanan askeri güce 400 rejim askeri ile 50 Rus askerin daha takviye edildiği bildirildi. Takviye kuvvetin Şam rejimi ile DSG’nin anlaşması sonrası bölgeye geldiği ileri sürüldü.

Haberin Devamı

Gözlem noktası kuruldu

ABD ve Fransız askerlerinin görev yaptığı Menbiç’e Rusya’nın da kademe kademe yerleşmeye çalıştığı ve kentin sınır hattında gözlem noktası kurduğu belirtildi. Bölgedeki kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, Erima noktasında daha önce kaldırılan gözlem noktasının yeniden faaliyete geçirildi. Rejim güçlerinin bölgeye konuşlanması sonrası Erima kasabasına bağlı Bileyde köyünde Suriye rejimi ile DSG askeri yetkilileri bir araya geldi. Toplantıda taraflar arasında pazarlığın sürdüğü ve henüz bir anlaşmaya varılamadığı belirtildi.

DSG’nin siyasi kanadı Demokratik Suriye Meclisi (DSM) eş başkanlarının Fransa’dan sonra Rusya’da gerçekleştirdiği görüşmenin ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı. Moskova’da DSM’li yöneticilerle bir araya gelen hükümet yetkilileri ilk etapta Menbiç, ardından Arapların yoğun yaşadığı Deyr ez Zor, Rakka ve Haseki bölgelerinin Suriye rejimine teslim edilmesini istedi. Karşılığında ise rejim askerlerinin Türk sınırına yerleştirilmesinin önerildiği öne sürüldü.

Haberin Devamı

‘Esad’la görüşün’ çağrısı

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise Ankara’ya, “Harekât Şam yönetimi ile koordinasyon içinde olmalı” çağrısı yaptı. İran’ın resmi haber ajansı IRNA’nın haberine göre Zarif, “Türk yetkililere Şam yönetiminin onayı olmadan Suriye’de bir harekât başlatmalarının krize çözüm bulma konusunda herhangi bir katkıda bulunmayacağını ilettiklerini” belirterek, “bu harekât Suriye ile koordinasyon sonrasında yapılmalıdır” dedi.

Barzani devrede

Kürdistan Yurseverler Birliği (KYB) Politbüro Sorumlusu Mele Bahtiyar, eski Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin de Suriye’nin kuzeyinde çözüm odaklı çalışma yaptığını söyledi. Bahtiyar, “ Bütün siyasi tarafların katılımıyla ortak bir heyet kurulmalı ve bu heyet sorunun tarafı olan ülkelerin başkentlerini ziyaret etmeli. Barzani bu teklifin uygulanabilmesi için yardımcı olabileceğini belirtti” dedi. ABD’nin Fırat’ın doğusundan çekilmesinin beklenmeyen bir karar olduğunu belirten DSG Genel Yetkilisi Mazlum Kobani ise, ABD’nin ardından oluşan boşluğu doldurmak için Rusya ve Suriye ile anlaşma çabalarını artırdıklarını söyledi.