Dünya Evsizler için 'şefkat duvarları'

Evsizler için 'şefkat duvarları'

21.12.2015 - 14:50 | Son Güncellenme:

Bastıran kış ve ekonomik güçlüklerle artan evsizlik karşısında İranlılar sokaklarda yardım girişimleri örgütlemeye başladı. Fakat İran'ın büyük şehirlerinde evsizler için oluşturulan "şefkat duvarları" aynı zamanda internette yardımlarla ilgili hararetli bir tartışma başlattı.

Evsizler için şefkat duvarları

Fikir ilk olarak kuzey doğudaki Meşhed'de ortaya çıktı.

Bir Meşhedli sokaktaki duvarlara tutturduğu kancalara askılarla elbiseler asmış, yanına da "İhtiyacın yoksa bırak, ihtiyacın varsa al" diye bir not iliştirmişti.

Duvara paltolar, pantolonlar ve diğer kışlık giysiler bırakılmaya başladı.

Kimin sorumluluğu?

Haberin Devamı

Şefkat duvarı diye anılan bu girişimi başlatan kişi yerel bir gazeteye göre isminin gizli tutulmasını istiyor.

Fakat sosyal medyadaki binlerce paylaşımla birlikte fikir hızla diğer şehirlere yayıldı.

Farklı şehirlerdeki şefkat duvarlarının resimlerini paylaşan sosyal medya kullanıcıları, "Evsizler ve yoksulları soğukta korumasız bırakmayalım" çağrıları yapıyor.

Bir Facebook kullanıcısı "Bu müthiş bir girişim. İnşallah bütün İran'a yayılır" derken bir diğeri "Duvarlar insanları birbirinden ayırır aslında ama Şiraz sokaklarındakiler insanları birbirine yaklaştırdı" diyor.

Ne var ki, bazıları da bu hayırseverlik dalgasının ardında hükümetin sorumluluklarını yerine getirmemesi gerçeğinin bulunduğunu düşünüyor.

Bir Facebook kullanıcısı, "Bu kadar ulusal varlığı olan bir ülkede insanlar birbirine yardım ediyor. İktidarda olanlar ise, halkın gösterdiği sorumluluğu paylaşmıyor gibi" derken, bir başkası "devlet adamlarımız bilge ve sorumlu olsalar, bu kadar zenginlikle bu ülkede bir tek muhtaç insan kalmazdı" diyor.

Ekonomi düzelemedi İ

Haberin Devamı

ran'da Devlet Başkanı Hasan Ruhani'nin daha parlak bir gelecek vaadleri ve hükümetin ülkeyi Temmuz ayında varılan nükleer anlaşma ardından uluslararası tecritten çıkarma çabalarına rağmen, İran hâlâ yaptırımların etkisini atlatabilmiş, ekonomik durgunluktan çıkabilmiş ve işsizliği azaltabilmiş değil.

Ekonomik durumun etkisiyle büyük şehirlerde evsizliğin de yükseldiğine ilişkin haberler yayınlanıyor.

Resmi rakamlara göre İran'ın tamamında 15 bin evsiz var ama medyada yer verilen bazı haberlerde, sırf Tahran sokaklarında bu kadar işsiz olduğu gerçek sayının çok daha yüksek olabileceği kaydediliyor.

İran'da "Karton üstünde uyuyanlar" adıyla anılan evsizlere yardım faaliyeti yürüten çeşitli resmi kuruluşlar var.

Başka yurttaş girişimleri Fakat bu girişimlerin şeffaflığı ve etkinliği sorgulanıyor ve İranlıların "şefkat duvarı" girişimleriyle soruna bizzat müdahale ihtiyacı duymalarını da bununla açıklamak mümkün.

Bir Instagram kullanıcısı "Kendimiz bir şeyler yapmak zorundayız. Hayat çok kısa. Mümkün olduğunca iyilik yapmak lazım" diyor.

Facebook'taki bir yorumda ise "Biz, yani halk aynı zamanda medyayız. Bu şefkat duvarlarının fotoğraflarını paylaşarak direnirsek gündemi belirleyebileceğimizi gösterdik" deniyor.

"Şefkat duvarı" fikri evsizlikle mücadele eden diğer bir yurttaş inisiyatifi "Payan e Kartonkhabi" ye benziyor.

Bu girişim ile sokaklarda beliriveren buzdolaplarına evsizler için yiyecek bırakılıyor.

Haberin Devamı

(Kaynak: BBC Türkçe)

Yazarlar