Dünya Expo 2030'a Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad ev sahipliği yapacak

Expo 2030'a Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad ev sahipliği yapacak

29.11.2023 - 15:46 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan Expo'nun başkentine 40 milyon ziyaretçi getirmesini umuyor.

Expo 2030a Suudi Arabistanın başkenti Riyad ev sahipliği yapacak

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad, İtalya'nın Roma ve Güney Kore'nin Busan kentlerini geride bırakarak Expo 2030'a ev sahipli yapma hakkı kazandı. Paris merkezli Bureau International des Expositions üyelerinin kapalı oturumunda yapılan oylamada Riyad, 119 oyun 165'ini alarak birinci geldi. Oylamada Güney Kore'nin liman şehri Busan 29, Roma ise 17 oy aldı. 

Haberin Devamı

"Beklentileri karşılamaya ve olağanüstü bir fuar sunmaya kararlıyız" diyen Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faisal bin Farhan, oylamayı "uluslararası toplumun bizim sunabileceklerimize duyduğu güvenin bir ifadesi... aynı zamanda bizim 2030 vizyonumuzla ve tüm dünya ülkeleri için refaha giden ortak bir yol olarak savunduğumuz her şeyle uyumluluğunun bir göstergesi" olarak değerlendirdi. Suudi Arabistan'ın planları arasında büyük bir toplu taşıma ağı ve halka açık parklar, e-oyun tesisleri, büyük ölçekli sahneler ve spor alanları içeren fütüristik, yuvarlak bir alan bulunuyor. Proje, doğal ekosistemleri korumak için "yenilikleri hızlandırmaya" odaklanmayı da içeriyor.

40 MİLYON ZİYARETÇİ

"Riyad Expo 2030'un mirası binaların ötesine geçecek" diye konuşan Prens Faysal, "Biz bir yolculuktan bahsediyoruz, dünyayı bir araya getiren bir yolculuktan... Mirasımız da bu olacak; daha parlak ve müreffeh bir gelecek için birlikte çalışmak" dedi. Suudi Arabistan Expo'nun başkentine 40 milyon ziyaretçi getirmesini umuyor.

Haberin Devamı

Risklerin yüksek olması nedeniyle her şehir, küresel prestije sahip etkinliğin haklarını elde etmek için benzersiz vizyonlar ve iddialı vaatler sergileyerek kampanya çalışmalarında bulundu.

Suudi Arabistan, Eyfel Kulesi yakınında bir "Riyad 2030" sergisi ve Paris genelinde kapsamlı reklamlar içeren önemli bir pazarlama kampanyası düzenledi.  Krallığın ekonomisini çeşitlendirmeyi ve uluslararası itibarını artırmayı amaçlayan Suudi teklifi, özellikle Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan resmi destek almıştı. Birçok insan hakları savunucuları, ülkenin insan haklarını ihlal ettiği iddiaları nedeniyle Riyad'ın adaylığını kınamıştı.

Yazarlar