Dünya ‘Ezan sesini kısalım, turistler uyanıyor’

‘Ezan sesini kısalım, turistler uyanıyor’

21.04.2008 - 01:40 | Son Güncellenme:

Fas Aile Bakanı Nuzha Skalli, turistleri uyandırmamak için sabah ezanının daha kısık sesle okunmasını talep edince İslamcılar, “O zaten kadın’ diyerek istifasını istediler

‘Ezan sesini kısalım, turistler uyanıyor’

Fas Aile Bakanı Nuzha Skalli, turistleri uyandırmamak için sabah ezanının daha kısık sesle okunmasını isteyince ülkede büyük bir tartışma yarattı. Radikal dinciler İslama saldırmakla suçladıkları Skalli’nin istifasını isterken, bazı çevrelerden kadın bakana destek geldi.
Fas’ın önde gelen feministlerinden biri olan 57 yaşındaki Aile Bakanı Skalli, cami inşaatlarının teknik yönlerinin tartışıldığı bir resmi toplantı sırasında, yüzlerce müezzin tarafından ezan okunurken çıkan sesin yüksekliğiyle ilgili yasal bir sınırlama olup olmadığını sordu. Bakan, “Birçok cami turistik bölgelerin yakınında olduğu için bu konuda bir düzenleme yapılması mantıklı olur” dedi. Skalli ayrıca, ezanın kısaltılmasını da önerdi.
Skalli’nin bu sözlerinin duyulmasının ardından ülkedeki radikal dinciler bakana karşı bir kampanya başlatarak istifa çağrısında bulundu. Bazı dinciler de Skalli’nin kadın olması nedeniyle zaten hükümette yer almaması gerektiğini öne sürdü. Bir imam, Skalli’ye tepkisini, “Bu bakan Müslümanlara ve İslama saldırmaya kararlı” sözleriyle dile getirdi.
Bazı kesimlerden ise Skalli’ye destek geldi. Fransızca yayımlanan bir haftalık gazetenin genel yayın yönetmeni Ahmed Bençemsi, sabah ezanı yüzünden yalnızca turistlerin değil, çocukların da uykularından uyandığını söyledi. Bençemsi, “İnsanlar neden bunu protesto etmiyor? Çünkü kötü Müslüman damgası yemekten korkuyorlar. Müezzinlerin çıkardığı desibel ile ilgili bir söz söylemek ezanı ve hatta İslamı sorgulamak olarak algılanıyor” dedi.

Nefret kampanyası

Nuzha Skalli de kendisine verilen tepkileri “kadın hakları için verdiği savaştan rahatsız olanların yürüttüğü bir nefret kampanyası” olarak niteledi. Skalli, “Sanki ben ezanı tamamen yasaklamak istiyormuşum gibi gösteriyorlar” dedi.
Fas’ta iki yıl önce, hastanelerin yakınında ve gayrimüslimlerin yaşadığı bölgelerde cami hoparlörlerinin sesinin kısılması kararı alınmıştı. Ancak müezzinlerin çoğunun bu karara uymadığı belirtiliyor.