Dünya ‘Farklı görüş nadir bir durum değil’

‘Farklı görüş nadir bir durum değil’

20.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Danimarka’ya resmi ziyarette bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Başbakan Mette Frederiksen ile birlikte başkent Kopenhag’da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği başvurularına yönelik gelen itirazının birkaç hafta içinde netleşmesini umduklarını söyledi.

‘Farklı görüş nadir bir durum değil’

 

İRFAN KURTULMUŞ Kopenhag - “Finlandiya, İsveç, Türkiye ve tüm müttefiklerle yakın temas halindeyiz. Türkiye’nin dile getirdiği endişeleri ele alıyoruz. NATO’da önemli kararlar konusunda farklı görüşlere sahip olmak, nadir görülen bir durum değil” diyen Stoltenberg, hangi konuların tartışıldığı ve olası çözümler hakkında ayrıntıya girmeyi reddetti. Stoltenberg, NATO üyelerinin Finlandiya ve İsveç’i kabul etmek için hızlıca karar alacaklarından emin olduğunu da belirtti.

Haberin Devamı

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ise, NATO’nun genişlemesi konusunda Türkiye dahil NATO üyesi ülkelerin diyalog içinde olduklarını kaydetti.

Hırvatistan da karıştı

Hırvatistan’dan Türkiye’ye İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine karşı tutumu konusunda destek geldi. Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, Türkiye’nin haklı talepleri olduğunu ifade etti. Hırvatistan’da Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği süreci, Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic ve hükümet arasında tartışmaya neden olurken, Milanovic, Hırvatistan’ın da Bosna Hersek’teki Hırvatların statüsü konusunda benzer bir tavır sergilemesi gerektiğini savunuyor.

Rusya’nın yanıtı ‘sürpriz olacak’

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusuna verecekleri yanıtın ‘sürpriz’ olacağını bildirdi. Zaharova, Rusya’nın yanıtına ilişkin kararın tüm faktörler ve özellikler dikkate alındıktan sonra öncelikle ordu tarafından alınacağını ifade etti.