Dünya Fin siyasetçiden 15 yıl geciken özür

Fin siyasetçiden 15 yıl geciken özür

13.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Finlandiya’da yeni kurulan koalisyon hükümeti ortaklarından “De Sande Finner” (Gerçek Finliler) Partisi lideri ve Maliye Bakanı Riikka Purra, 15 yıl önce internette yayınladığı bir dizi ırkçı yorum için özür diledi.

Fin siyasetçiden 15 yıl geciken özür

İrfan KURTULMUŞ-KOPENHAG - Purra’nın özrü, BBC dahil olmak üzere birçok uluslararası medyada yer aldı. Purra’nın 15 yıl önceki yorumları arasında, “Türk maymunlar” ifadesi, Somalili göçmenler hakkında ırkçı söylemler, silahı olması halinde banliyö treninde insanları vurmakla ilgili şiddet içeren paylaşımlar, Helsinki’de dilencilere tükürmek ve Afrika kökenli çocukları dövmek istemek yer alıyor.

Haberin Devamı

Parti lideri özründe, neden olduğu incinme ve öfkeden dolayı üzgün olduğunu belirtirken, “Ben mükemmel bir insan değilim, hatalar yaptım” diye yazdı. Purra, siyasete girmeden önce yaptığı yorumlara ilişkin, “Bağlamından koparılıp şu anda değerlendirildiğinde, bazı metinler daha da kötü görünüyor. Şiddetin, ırkçılığın ya da ayrımcılığın hiçbir türünü kabul etmiyorum” ifadelerini kullandı. Ülkede koalisyonu oluşturan partiler de, ortak açıklamayla Finlandiya’da insan hakları ve eşitliğe verilen güçlü desteği teyit etti.