Dünya Futbol tarihinin en önemli anısı! Açık artırma ile satılacak

Futbol tarihinin en önemli anısı! Açık artırma ile satılacak

08.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Maradona'nın 86'da İngiltere'ye karşı giydiği ve 'Tanrı’nın eli' olarak adlandırdığı golü attığı forma açık artırma ile satışa çıkıyor. Formanın tüm rekorları altüst ederek 5 milyon doların üzerinde bir fiyata alıcı bulması bekleniyor.

Futbol tarihinin en önemli anısı Açık artırma ile satılacak

Can Çırnaz - Futbol tarihinin en önemli anlarından birine tanık olmuş bir forma, açık artırma ile satışa çıkıyor. Efsanevi Arjantinli futbolcu Diego Armando Maradona'nın, 1986 Dünya Kupası'nda İngiltere'ye karşı oynadığı ve 'Tanrı’nın eli' olarak adlandırdığı golü attığı maçta giydiği forma satılacak.

Haberin Devamı

Futbol tarihinin en ikonik anlarından biri olan bu gol, 86 Dünya Kupası'nda Arjantin ile İngiltere ile oynanan maçta atılmıştı. Maradona'nın aynı maçta bütün İngiltere defansını çalımlayarak attığı ikinci gol ise FIFA tarafından yüzyılın golü seçilmişti.

Maç, Falkland Adaları savaşı nedeniyle büyük düşmanlık besleyen iki ulus arasında oynanması sebebiyle de çok önemliydi. Arjantin için bir gurur meselesi haline gelen Falkland için iki ülke orduları sadece 4 yıl önce karşı karşıya gelmiş, savaş İngiltere'nin zaferiyle sonuçlanmıştı. 1986 yılındaki maç ise Arjantinliler için bir rövanştı ve bu nedenle büyük önem taşıyordu.

Futbol tarihinin en önemli anısı Açık artırma ile satılacak

'SATILIK DEĞİL' DEMİŞTİ

İşte böylesine önemli ve tarihi bir maçta, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük futbolcusu tarafından terletilmiş, futbol tarihine geçen iki gol atılmış olan 10 numaralı bu forma, şimdi açık artırma ile satışa çıkıyor. Maradona'nın maçta giydiği bu forma 35 yıldır İngiltere oyuncusu Steve Hodge'a aitti. Hodge ile Maradona maçtan sonra formalarını değiştirmiş, formayı alan Hodge yıllar boyunca bu tarihi formanın sahibi olmuştu. Forma uzun bir süre Ulusal Futbol Müzesi'nde de sergilenmişti. Arjantin efsanesinin 2020 Kasım'da vefat etmesinin ardından Steve Hodge, formanın satılık olmadığını ifade etmişti.

Haberin Devamı

Forma için teklifler 20 Nisan tarihinden itibaren internet üzerinden verilebilecek. Teklifler 4 Mayıs tarihinde kapanacak ve formanın yeni sahibi belli olacak. 'Sotheby's Londra' tarafından gerçekleştirien açık artırmada formanın 5 ila 8 milyon dolar arasında bir fiyata alıcı bulması bekleniyor. Forma şu anda 'Sotheby's'ın Londra'daki galerisinde sergileniyor ve sergi halka açık. 'Sotheby's'ın formanın durumuna dair açıklamasında, genel durumunun iyi olduğu, ön kısımlarda hafif iplik kopması ve ufak lekeler bulunduğu ifade ediliyor.

FORMA GERÇEK Mİ?

Maradona’nın kızı Dalma, şok bir açıklamayla satışa çıkarılan formanın ‘o forma’ olmadığını öne sürdü. İngiliz basınına konuşan Dalma Maradona, babasının sıcak nedeniyle ilk yarı sonunda formasını değiştirdiğini ve Steve Hodge’a bu formayı verdiğini iddia etti. Dolayısıyla Hodge’un sahip olduğu formanın, efsane gollerin atıldığı anlarda Maradona’nın sırtında olmadığı öne sürülüyor. Maradona’nın golleri attığı ikinci yarıda giydiği formanın yerini ise açıklamayan Dalma, “O formanın kimde olduğunu biliyorum ancak o kişiyi açığa çıkarmamak adına bunu açıklamayacağım” dedi.

Haberin Devamı

NE OLMUŞTU?

Maradona’lı Arjantin ile İngiltere arasındaki maç olaylı geçmiş, Maradona’nın elle attığı gol İngilizlerin itirazına rağmen geçerli sayılmıştı. Maçın ardından gazetecilerin golle ilgili sorusuna Arjantin’in efsanevi 10 numarası, “Biraz Maradona’nın kafasıyla, biraz da Tanrı’nın eliyle” yanıtını vermişti. Bu yanıt futbol tarihine geçerken, Maradona Falkland Adaları savaşına gönderme yaparak, golün İngiltere’ye karşı ‘sembolik bir rövanş’ olduğunu ifade etmişti. Maradona yıllar sonra ise yazdığı kitabında, “Ne Tanrı’nın eli? O Diego’nun eliydi” ifadesini kullanmış ve golün elle atıldığını itiraf etmişti.