Dünya G. Afrika’da ‘ırkçı’ dehşeti

G. Afrika’da ‘ırkçı’ dehşeti

24.05.2008 - 02:40 | Son Güncellenme:

Ayrımcılık rejiminin 94’te sona ermesinden bu yana en ciddi ırkçı saldırılar olarak kayıtlara geçen olaylarda Güney Afrikalı siyahlar, Afrikalı göçmenleri hedefliyor. Olaylarda 43 kişi öldü, 25 bin göçmen ülkeyi terk etti

G. Afrika’da ‘ırkçı’ dehşeti

Güney Afrika’da 11 Mayıs tarihinde Johannesburg kentinde başlayan ve daha sonra ülkenin diğer bölgelerine yayılarak bugüne kadar 43 kişinin ölümüne yol açan ırkçı saldırıların dün ülkenin ikinci büyük kenti Cape Town’a sıçraması endişe yarattı.

Yeni saldırılar bekleniyor
Cape Town polisi, önceki gece yarısı bir Somalilinin öldürülmesiyle başlayan olayların dün gün boyu sürdüğünü ve göçmenlere ait onlarca dükkanının yağmalanarak ateşe verildiğini duyurdu. Dükkân sahiplerinin de öldüresiye dövüldüğünü söyleyen polis yetkilileri, “Yakılan ve yağmalanan işyeri sayısını kesin olarak bilmiyoruz, ama çoklar” dedi.
Tüm ülkede gerginliğin devam ettiğini kaydeden yetkililer, haftasonuna kadar ülkenin birçok bölgesinde; Malavi, Somali, Zimbabve ve Mozambikli göçmenleri hedef alan yeni ırkçı saldırıların gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.
Önceki gün kontrol altına alındığı açıklanan saldırıların yeniden alevlenmesi ve yayılması üzerine ülkede yaşayan yüzlerce Afrikalı göçmenin başkent yakınlarında boş bir araziye toplandığını ve polis koruması altına alındığı belirtildi. Olaylardan büyük endişe duyduklarını açıklayan Malavi ve Mozambik hükümetleri ülkeden ayrılmak isteyen vatandaşlarının tahliye edilmesine yardımcı olacaklarını duyurdu. BM de dün yayımladığı bir bildiriyle Güney Afrika’daki olaylardan “derin bir endişe” duyduğunu belirtti.
Son yıllarda ekonomik sorunlar nedeniyle yoksulluğun ve işsizliğin artış gösterdiği Güney Afrika’da 13 gün önce patlak veren olaylar, “halkın işlerini ellerinden aldıkları” ve “suç oranını artırdıkları” gerekçesiyle ırkçı çetelerin Afrikalı göçmenlere saldırmasıyla başlamıştı.

Haberin Devamı

Ülkede 5 milyon göçmen yaşıyor
Beyazların egemenliğinde ırk ayrımına dayalı devlet yönetimi apartheid rejiminin 1994 yılında sona erdirilmesinden beri en ciddi ırkçı saldırılar olarak tanımlanan olaylar nedeniyle toplam 25 bin göçmen ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Kontrolden çıkma ihtimali karşısında Devlet Başkanı Thabo Mbeki’nin ordu müdahalesine onay verdiği olaylar nedeniyle bugüne kadar 500 kişi gözaltına alındı.
Apartheid rejiminin sona ermesinin ardından dünyadaki en liberal göçmen politikalarının uygulandığı ülkelerden biri haline gelen 50 milyon nüfuslu Güney Afrika’da, yaklaşık 5 milyon göçmen yaşıyor.

G. Afrika’da ‘ırkçı’ dehşeti

Güney Afrika polisi, Cape Town’da iki yağmacıyı gözaltına alıyor.