Dünya G20 Zirvesi toplanıyor

G20 Zirvesi toplanıyor

23.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Japonya’nın Osaka kentinde 28-29 Haziran’da 14’üncüsü gerçekleşecek G20 Zirvesi öncesi Japonya’nın Ankara Büyükelçisi ile bir araya gelerek zirve hazırlıklarını görüştü.

G20 Zirvesi  toplanıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu, 19 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı zirvede, “küresel ekonomi, ticaret ve yatırım, inovasyon, çevre ve enerji, istihdam, kadının güçlendirilmesi, kalkınma ve sağlık” olmak üzere sekiz ana başlığın yer alması bekleniyor. Çavuşoğlu, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, “Japonya Büyükelçisi Akio Miyajima’yla G20 Osaka Zirvesi’nin hazırlıklarını ele aldık” dedi.

Haberin Devamı

Zirvede, “küresel ekonomi, ticaret ve yatırım, inovasyon, çevre ve enerji, istihdam, kadının güçlendirilmesi, kalkınma ve sağlık” olmak üzere sekiz ana başlığın yer alması bekleniyor. Zirvede, başta ekonomik ve küresel sorunların ele alınması beklenirken, ikili görüşmelerde mülteci krizi, Avrupa’da yaygınlaşan İslamofobi ve aşırı sağın yükselişi, Brexit’in ardından AB’de patlak veren “exit” söylemi ve AB’nin geleceği konularının ele alınması bekleniyor. Küresel verinin yönetimi konusunda zirvede “küresel veri yönetişiminde” ciddi adımların atılarak verinin özel mülkiyete veya kamu mülkiyetine tabi olması, veri akımlarının serbestliği ve dijital vergi politikalarının masaya yatırılmasını planlarken, Japonlar tarafından önerilen bilgi toplumundan süper akıllı topluma geçişi ifade eden Toplum 5,0 da tartışılması beklenen konular arasında.