Dünya G7 üyeleri Rusya’ya yaptırıma odaklandı

G7 üyeleri Rusya’ya yaptırıma odaklandı

19.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Japonya’daki G7 Zirvesi’nde gündemin en üst sırasında yine Rusya bulunuyor. Zirvede liderlerin, Rusya’ya yönelik yeni yaptırım kararları çıkması ve mevcut yaptırımların uygulanmasına odaklanmaları bekleniyor. Bu arada güvenlik en üst düzeye çıkarıldı.

G7 üyeleri Rusya’ya yaptırıma odaklandı

PELİN AYKIN-HİROŞİMA - Japonya’nın Hiroşima kenti G7 Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor. Bugün başlayacak zirve öncesinde güvenlik önlemleri Hiroşima’da üst düzeye çıkarıldı. Japonya Başbakanı Fumio Kişida’nın ev sahipliğinde gerçekleşecek G7 zirvesinin katılımcılarından ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni dün Japonya’ya geldi. Fransa Başkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, AB Konseyi Başkanı Charles Michael ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in de bugün zirveye katılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Zirvede, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal girişimi başta olmak üzere uluslararası gündemin masaya yatırılacağı biliniyor. Zirve öncesinde ABD hükümeti Rusya’ya yeni bir yaptırım paketi açıklayacağının sinyalini verdi. ABD Başkanı Joe Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, G7 deklarasyonuna bağlı olarak bir yaptırım paketi açıklayacaklarını söyledi. Sullivan zirve deklarasyonunun mevcut cezai tedbirlerin uygulanmasına odaklanacağını belirtti. Sullivan Hiroşima’daki görüşmelerde Rusya’ya yönelik “yaptırımların uygulanması” ve “bunların baypas edilmesi için kurulan ağların işlevsiz hale getirilmesi ve boşlukların kapatılması” konularının ele alınacağını, böylece yaptırımların etkisinin gelecek aylarda artırılacağını söyledi.

Haberin Devamı

G7 üyeleri Rusya’ya yaptırıma odaklandı

İngiltere Başbakanı Rushi Sunak ile ev sahibi mevkidaşı Fumio Kişida’nın görüşmesine “kırmızı çoraplar” damga vurdu. Sunak, ayakkabılarını çıkarıp Kişida’ya çoraplarını gösterdi.

Üst düzey güvenlik

Japonya Polis Teşkilatı, Hiroşima’da zirvenin güvenliğini sağlamak için 3 bin polisin yanı sıra çevre eyaletlerden gelen 21 bin personelin görevlendirildiğini açıkladı. Dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olarak bilinen Japonya’da eski başbakan Şinzo Abe’nin silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi ve son olarak mevcut Başbakan Fumio Kişida’ya el yapımı patlayıcı ile saldırı girişiminde bulunulması güvenlik endişelerine neden olmuştu. Japonya hükümeti, G7 zirvesi nedeniyle güvenlik tedbirlerinin en üst seviyeye çıkarılacağını açıklamıştı.

G7 ülkelerinin liderlerinin güvenliğini sağlamak için zirvenin gerçekleştirileceği otel ve çevresindeki birçok yol geçici olarak trafiğe kapatılırken tren istasyonlarındaki kilitli dolaplar da terör saldırısı riski nedeniyle geçici olarak kullanım dışı bırakıldı. Zirve süresince sivil araç trafiğini yarıya indirmeyi hedefleyen Hiroşima Valiliği, halka özel araçlarıyla seyahat etmekten kaçınma uyarısında bulundu. Ticari araç sürücülerinden ise trafik kısıtlamalarının daha az olduğu 00.00-06.00 saatleri arasında yola çıkmaları istendi. Otel güzergahında bulunan yaklaşık 140 okul, ulaşım kısıtlamalarının öğrenciler ve öğretmenlerin ulaşımını olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle geçici olarak kapatıldı, bazı fabrikalar da hizmetlerini askıya aldı.
Liderlerin, zirvenin ilk gününde ziyaret etmesi beklenen Hiroşima Barış Anıtı Parkı ile UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Itsukushima Mabedi’ne ev sahipliği yapan Miyajima Adası da geçici olarak ziyarete kapatılırken, Hiroşima Barış Anıtı ve çevresi başta olmak üzere bölgedeki nehirlerde güvenlik devriyeleri de artırıldı.