Dünya Gece kuşlarında şizofreni riski

Gece kuşlarında şizofreni riski

31.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Erken uyananların akıl sağlığının daha iyi olduğunun ortaya konduğu araştırmada, gece kuşlarının şizofreni gibi akıl sağlığı sorunu yaşaması riskinin daha yüksek olduğu iddia edildi

Gece kuşlarında şizofreni riski

Genlerden geliyor

Haberin Devamı

Doğal vücut saati ve genetik yapı arasındaki ilişkiyle ilgili yapılan en büyük araştırmada, erken kalkmak ile akıl sağlığı arasında paralellikler bulundu. İngiltere’deki Exeter Üniversitesi ve Massachusetts General Hastanesi’nden bilim insanlarının 85 bin 760 kişinin verilerilerini inceleyerek vardığı araştırma sonuçlarına göre, vücut saatinde rol oynayan gen sayısı 24 değil, 351. Erken kalkmakla ilişkili genlerden en çok sayıda taşıyan yüzde 5’lik kısım en az sayıda taşıyan yüzde 5’lik kısma kıyasla 25 dakika daha erken uyanıyor.

Gece kuşlarında şizofreni riski
Gece kuşlarına uyarı

Uzmanlar, genlerin uyku kalitesini ya da süresini değil, uykunun zamanlamasını etkilediğini vurguluyor. Araştırma ekibine liderlik yapan Exeter Üniversitesi’nden Dr. Mike Weedon “Çalışmamıza katılanların büyük sayısı, şu ana dek gece kuşlarının şizofreni gibi akıl sağlığı sorunları yaşaması riskinin daha yüksek olduğunu gösteren en güçlü kanıtları sunmamızı sağladı” dedi. Vücut saati, genler dışında beslenme alışkanlıkları, yapay ışığa maruz kalma, meslek ve girişilen faaliyetlerin de etkisinde kalıyor.