Dünya Gerekirse asker göndermeye hazırız

Gerekirse asker göndermeye hazırız

09.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rus savaş uçaklarının sınır ihlali NATO’yu kızdırdı. Genel Sekreter Jens Stoltenberg, savunma bakanlarının katıldığı toplantıda ‘Gerekirse 48 saat içinde birliklerimizi Türkiye’ye konuşlandırız’ dedi

Gerekirse asker göndermeye hazırız

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rus savaş uçaklarının Türkiye sınırını üst üste taciz etmesinin ardından, NATO’nun Türkiye’ye asker göndermeye hazır olduğunu söyledi. Brüksel’deki NATO üyesi ülkelerin Savunma Bakanları toplantısından önce konuşan Stoltenberg, “NATO Türkiye de dahil müttefiklerini herhangi bir tehlikeye karşı savunma kapasitesine sahip ve bu konuda hazırdır. NATO zaten Türkiye’nin de dahil olduğu güney bölgesinde kapasitesini, kabiliyetini ve hazırlığını artırarak karşılık verdi” dedi. Toplantı sonrası basın açıklaması yapan Stoltenberg, Rusya’nın ‘Türkiye’nin de sınırını koruyoruz’ açıklamasına karşılık olarak ‘Türkiye’nin NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahip son derece güçlü bir müttefik olduğunu’ vurguladı ve buna ihtiyacı olmadığını belirtti. Türkiye’ye hangi yollarla yardım edileceği sorusu üzerine ise Stoltenberg, gerekirse 48 saat içinde NATO’nun Acil Eylem Gücü’nün ve yeni kurulan yüksek askeri kapasiteye sahip bir birliğin Türkiye’ye konuşlandırılacağını ifade etti. Türk hükümeti ile sürekli temas halinde olduklarını açıklayan Stoltenberg, Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile görüşme yapacağını bildirdi. Rusya, savaş uçaklarının Türk sınırını ihlal etmesini ‘hata’ olarak tanımlamış, NATO ise Rusya’nın kasıtlı şekilde sınır ihlali yaptığını öne sürmüştü.

Haberin Devamı

‘Rusya IŞİD’le savaşsın’

Toplantıya katılan İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, Rusya’yı Suriye’deki tehlikeli durumu ‘daha tehlikeli’ hale getirmekle suçladı ve Rusya’ya Esad’ı savunmayı bırakma çağrısı yaptı. Genel Sekreter Stoltenberg, Rusya’nın Esad’a verdiği askeri desteğinin Suriye’deki çözümsüzlük durumuna ‘yardımcı’ olmadığını söyledi; Rusya’nın Suriye’de gittikçe artan askeri faaliyetlerinin endişeye neden olduğunu vurguladı.

Toplantı sonrası açıklama yapan Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ise, “Rusya, IŞİD’le savaşan muhalif güçlere saldırması durumunda, IŞİD’i güçlendirecek. Bu ne bizim, ne de Rusya’nın çıkarlarına uygun olabilir” dedi. 27 üyeli NATO’nun dünkü toplantısı, uzun süre önce planlanan bir toplantıydı. Toplantıda Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki çatışmalarda pay sahibi olduğunu iddia eden Baltık ülkelerinin kaygıları da görüşüldü. Stoltenberg, Macaristan ve Slovakya’da yeni NATO karargahları kurulacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Türkiye Patriot’ları tekrar istiyor
Reuters’in haberine göre, toplantıda Türkiye NATO üyelerinden ülkedeki füze savunma sistemlerini güçlendirmelerini istedi. Almanya ve ABD, kısa süre önce Türkiye’deki Patriot füze bataryalarının yıl sonunda ülkeden çekeceklerini açıklamıştı. Türkiye’nin talebi üzerine konuşan Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Almanya’nın daha önce planlandığı gibi Patriotları Ocak 2016’da Türkiye’den tamamen çekeceğini açıkladı. NATO, Almanya ve ABD’nin yaratacağı boşluğun başka ülkeler tarafından doldurulması konusunu değerlendiriyor. İspanya, ABD’nin de NATO tarafından Türkiye’nin güneyine kurulan sistemi çekmesi durumunda, Türkiye’de Patriot konuşlandıran tek ülke olacak.