Dünya ‘Geri çekilme bir aldatmaca’

‘Geri çekilme bir aldatmaca’

31.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya'nın bazı bölgelerden geri çekildiğine dair haberler kuşkuyla karşılanırken, Ukrayna'nın birçok noktasında çatışmalar devam ediyor

‘Geri çekilme bir aldatmaca’

Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelerde atılan adımlara rağmen, savaş sahada devam ediyor. Son dönemde Rus askerinin bazı bölgelerden çekildiği görülürken, bu çekilmenin amacı konusunda farklı fikirler var.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın Kiev ve Çernihiv çevresindeki askeri operasyonları azaltacağına dair vaadine tepki göstererek "Ukraynalılar saf değil" dedi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı da, Rusya'nın geri çekilme taahhüdünün yanlış yönlendirmek için tasarlandığını, bu sözde çekilmenin "muhtemelen bazı birliklerin rotasyonunu" içerdiğine inanıyor, bunun büyük ihtimalle bir aldatmaca olduğunu belirtiyor.

Batı da çekilme haberlerine temkinli. ABD Başkanı Joe Biden, "Ne yaptıklarını görene kadar hiçbir anlam yüklemem" derken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın söylediği ile yaptığının farklı olduğunu söyledi. Pentagon sözcüsü John Kirby de Rus birliklerinin şehirden uzaklaşmasına rağmen Kiev'e yönelik tehdidin devam ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

İngiltere Savunma Bakanlığı ise, Ukrayna’da ağır kayıplara uğrayan Rus birliklerinin yeniden organize olmak ve ikmal için Belarus ve Rusya'ya dönmek zorunda kaldıklarını ifade ediyor.

Çernihiv'i vurdular

Rus birliklerinin kısmi çekilmesine rağmen çok sayıda cephede çatışmalar sürüyor. Nitekim Ukrayna'nın kuzeyindeki Çernihiv'in Belediye Başkanı, Moskova'nın buradaki askeri operasyonları azaltma taahhüdüne rağmen, Rus saldırılarında düşüş olmadığını söyledi. Vladislav Atroşenko, Rusya'nın yalan söylediğini ve Rusların şehri vurmaya devam ettiğini söyledi. Rusya, Kiev ve Çernihiv'e yönelik saldırıları azaltacağı sözünde bulunmuştu.

Öte yandan Donbas bölgesine yoğunlaşacağını açıklayan Rus ordusunun, Luhansk'ta saldırıları artırdığı öğrenildi. Ukrayna’nın Mikolayiv kentinde önceki gün Rus füzesinin hedefi olan valilik binasında ise can kaybı 12’ye, yaralı sayısı 33’e yükseldi.

Bununla birlikte Ukrayna askerleri Rus ordusuna ağır kayıplar verdirmeye devam ederken, Rus ordusu da, Ukrayna’nın elindeki S-300 hava savunma sistemlerinin imha edildiğini açıkladı.

İrpin ceset dolu

Ukrayna ordusunun geri aldığı bölgelerde ise Rus saldırılarının yıkımı yavaş yavaş ortaya çıkıyor. İrpin’de yıkık binalar, köprüler, yollar, yanan araçlar ve sokak ortasındaki cesetler dikkat çekerken, Belediye Başkanı Aleksandr Marşukin, kentin Rus güçlerinden geri alınmasından önce yaklaşık 300 sivilin öldürüldüğünü söyledi.