Dünya Gıda krizine beklenmedik çözüm: Siyah asker sinek larvası

Gıda krizine beklenmedik çözüm: Siyah asker sinek larvası

30.08.2021 - 12:51 | Son Güncellenme:

Çöpleri hazineye dönüştürmek için böceklere başvuran girişim, gıda atığı kriziyle beklenmedik şekilde siyah asker sinek larvasını kullanıyor. Hiçbir şeyin boşa gitmemesi için ortaya çıkan girişim, 2017 yılında kuruldu.

Gıda krizine beklenmedik çözüm: Siyah asker sinek larvası

Singapur’un gıda atığı krizine çözüm olarak oluşturulan bu girişim 2017 yılında Insectta adıyla Chua ve Phua Jun Wei tarafından kuruldu. Hiçbir şeyin boşa gitmemesi adına geliştirilen bu konsept, üretim yöntemleri hakkındaki düşünceleri ve atıklarla nasıl başa çıktığımıza odaklanıyor.

Haberin Devamı

Singapur yalnızca 2020 yılında yüzde 19’u geri dönüştürülmüş olan 665 bin metrik ton gıda atığı ortaya çıkarttı. Chua, şirketin siyah asker sinek kurtçuklarını, soya fasulyesi fabrikalarından bira fabrikalarına, kullanılmış tahıl da dahil olmak üzere ayda sekiz tona kadar gıda atığı beslediğini söyledi.

KOZMETİKTE DE SENTETİK KOYULAŞTIRICILARIN YERİNİ ALABİLİR

Sinek larvalarının kullanılması daha sürdürülebilir bir kaynak oluşturmak adına gerçekleştiriliyor. Almanya'daki Fraunhofer Arayüz Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü'nden araştırmacı Thomas Hahn'a göre şu anda yengeç kabukları kitosan için birincil kaynaklardan biri olarak kullanılıyor.

CNN International'da yer alan habere göre kimya mühendisi ve biyolog Susanne Zibek ile böcek bazlı kitosan üretimine odaklanılması gerektiğini söylüyor zira kitosan kozmetikte sentetik koyulaştırıcıların ve koruyucuların yerini alabilir.

Haberin Devamı

Gıda krizine beklenmedik çözüm: Siyah asker sinek larvası

Böceklerin bilinci hakkında ise şu anda devam eden bilimsel tartışmalar bulunuyor. Böceklerin yetişmek için daha az su, enerji ve alana ihtiyaç duyması nedeniyle kara asker sineklerini yetiştirmenin çiftlik hayvanlarını yetiştirmekten daha insancıl ve sürdürülebilir olduğu belirtiliyor.

Öte yandan, Insectta kendi çiftliklerini işletmek yerine, yerel siyah asker sinek çiftliklerine yumurta satmayı ve bu çiftlikler tarafından üretilen dış iskeletleri toplayarak biyomateryalleri çıkarmayı planlıyor.

Phua Jun Wei, "Sadece böceklerin dünyayı beslemesini istemiyoruz. Böceklerin dünyaya güç vermesini istiyoruz."

Böcekler daha sonra kurtçukları hayvan yemi olarak kurutmayı sağlayıp böceklerin dışkısını tarımsal gübreye dönüştürebilir.