Dünya Gine’de darbe girişimi

Gine’de darbe girişimi

06.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Afrika ülkesi Gine’de askerlerin yönetime el koyduğu ve anayasayı yürürlükten kaldırdığı bildirildi. Cumhurbaşkanı’nın darbecilerin elinde olduğu öne sürülürken, hükümet bunun tam tersini savundu.

Gine’de darbe girişimi

Batı Afrika ülkesi Gine’de dün darbe girişimi gerçekleştiği bildirildi. Başkent Konakri’deki cumhurbaşkanlığı sarayı ve idari binaların bulunduğu Kaloum bölgesinden dün sabah saatlerinde silah sesleri duyulmasının ardından yerel basın, bölgede askerlerin sokağa indiğini, şehir merkezine girişlerin kapatıldığını ve yaralı askerler olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

Daha sonra devlet televizyonu RTG’yi ele geçiren eski Fransız lejyoneri olan Özel Kuvvetler Birlikleri’nin (GFS) başındaki Albay Mamady Doumbouya, bir grup askerle yayına çıktı. Televizyonda “Siyasi hayatın kişiselleştirilmesi bitti. Artık siyaseti halka emanet edeceğiz” diyen Doumbouya, anayasanın da feshedileceğini ve sınırların bir hafta süreyle kapatılacağını söyledi.  Doumbouya, geçiş hükümeti kurmayı planladıklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı muamması

Özel kuvvetlerden olduğunu söyleyen bir grup ise, haber ajanslarına video mesaj göndererek Cumhurbaşkanı Alpha Conde’nin yakalandığını, anayasanın yürürlükten kaldırıldığını duyurdu. Darbeciler, Conde’nin ellerinde olduğunu gösteren görüntüler paylaştı. Nerede tutulduğu henüz bilinmeyen Conde’nin Twitter’da paylaşılan videosunda, bir grup askerle bir odada beklediği ve askerlerden birinin bitkin haldeki Conde’ye “Saçının teline bile dokunmadık değil mi?” dediği görüldü.

Haberin Devamı

Savunma Bakanlığı ise darbecilerin korumalar ve bakanlığa bağlı güçlerce püskürtüldüğünü öne sürdü. Açıklamada “Düzen ve barışı sağlamak için güvenlik ve tarama operasyonları devam ediyor” denildi. Bir hükümet yetkilisi de Conde’nin durumunun iyi olduğunu belirtti.

Ankara’dan kınama

Dışişleri Bakanlığı, Gine’deki darbe girişimini kınadı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Gine’de meydana gelen darbe girişimini ve Cumhurbaşkanı Alpha Conde’nin alıkonulmasını kınıyor ve derin endişeyle karşılıyoruz” denildi.