Dünya Gizli belge ‘durağı!’ Planlar ortaya saçıldı

Gizli belge ‘durağı!’ Planlar ortaya saçıldı

28.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere’de bir otobüs durağında Savunma Bakanlığı’na ait gizli belgeler bulundu. Belgeler güncel konularla ilgili...

Gizli belge ‘durağı’ Planlar ortaya saçıldı

İngiltere’nin başkenti Londra’nın güneyindeki Kent şehrinde bir otobüs durağından, Savunma Bakanlığı’na ait, İngiliz ordusuyla ilgili ayrıntı bilgiler ve Afganistan’da olası bir İngiliz askeri varlığına ilişkin planların yer aldığı gizli belgeler çıktı.

Haberin Devamı

Ülke basınında yer alan haberlere göre, yaklaşık 50 sayfalık belgeler, 22 Haziran’da Kent’teki bir otobüs durağının hemen arkasında, yağmurdan ıslanmış halde yığılı olarak bulundu. Kent’te yaşayan ve adının açıklanmasını istemeyen bir kişi, belgeleri görüp hassasiyetini fark ettikten sonra BBC ile iletişime geçti.

Söz konusu belgelerde, geçtiğimiz hafta Kırım açıklarında, kara sularını ihlâl ettiği iddiasıyla Rus ordusunca hedef alınan İngiliz savaş gemisi “HMS Defender”a ilişkin gizli bilgiler, Afganistan’da NATO operasyonu sona erdikten sonra burada olası İngiliz askeri varlığına ilişkin planlar yer alıyor.

Gizli belge ‘durağı’ Planlar ortaya saçıldı

TEPKİ BEKLENİYORMUŞ

HMS Defender’a ilişkin belgelerde, görevin Savunma Bakanlığı tarafından “Ukrayna’nın kara sularından zararsız geçişi” olarak adlandırıldığı görülüyor. Belgelere göre geçiş sırasında silahlarla donanmış gemi, bu görevi, Rusya’nın agresif şekilde yanıt vereceği beklentisiyle gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Bu arada belgelerden biri, Savunma Bakanı Ben Wallace’ın özel kalemine iletilmek üzere yazılmış ve “Sadece Gizli İngiliz Görüşüne Açık” olarak sınıflandırılmış. Bu belgede İngiltere’nin Afganistan’daki olası faaliyetlerine ilişkin hassas öneriler yer alıyor.

Savunma Bakanlığı açıklamasında, bir çalışanın hassas savunma belgelerinin kaybolduğunu bildirdiği belirtilerek “Daha fazla yorum yapmak uygun olmaz” denildi, soruşturma başlatıldığı kaydedildi.