Dünya Gözlem noktasına ikinci saldırı

Gözlem noktasına ikinci saldırı

17.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye ve Rusya’nın girişimiyle İdlib’de üç gün süreyle yapılan geçici ateşkese rağmen rejim güçleri ile muhalif gruplar arasında çatışmalar devam etti. Çatışmalarda TSK’nın İdlib’deki gözlem noktasına ikinci saldırı yapıldı.

Gözlem noktasına ikinci saldırı

Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki İdlib bölgesinde çatışmalar devam ediyor. Bölgede Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait 10 Numaralı Gözlem Noktası’na yapılan ilk saldırının ardından 9 Numaralı Gözlem Noktası’na da dün havanlı saldırı gerçekleştirildi. Bölgede konuşlanan TSK güçleri, anında karşılık verdi. İdlib’de Türkiye ile Rusya arasında yapılan anlaşma doğrultusunda, bölgede oluşturulan gerginliği azaltma noktaları çevresi de dahil İdlib ve Hama bölgesinde uygulanan geçici ateşkesi, rejim ve muhalif gruplar ihlal etti. Bölgede karşılıklı yapılan saldırılarda, sivil yerleşim bölgeleri hedef alındı. Çatışmalar Hama kırsalının kuzeyindeki Latamina ve Kfarzita beldelerinde yoğunlaştı. Şeyh Hadid ve Calme köylerindeki rejime yönelik yapılan füzeli saldırıya karşılık verilmesi üzerine bölgede bazı noktalarda şiddetli çatışmalar yaşandı. Muhalif grupların mevzileri, rejim güçleri tarafından ağır silahlarla vuruldu.

Haberin Devamı

Kasıtlı saldırı

Bölgede çatışmalar sürerken, TSK’nın İdlib’deki gözlem noktalarına ikinci kez havanlı saldırı yapıldı. Milli Savunma Bakanlığı’ndan saldırıya ilişkin dün yapılan açıklamada, Suriye rejim güçlerinin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde kontrol ettiği Tall Bazan bölgesinden, Murak bölgesinde yer alan 9 numaralı Gözlem Noktasına top/havan atışlarıyla saldırı gerçekleştirildiği bildirildi.

Kasıtlı olduğu değerlendirilen saldırıya, bölgedeki ağır silahlarla anında karşılık verildiği ifade edilen açıklamada, “Yapılan saldırıda personel zayiatı olmayıp; üs bölgemizde yer alan tesis, teçhizat ve malzemelerden bir kısmı kısmi hasar görmüştür. Saldırıyla ilgili olarak Rusya nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmuştur. Durum yakından takip edilmektedir” denildi.

Haberin Devamı

Takviye gönderildi

TSK, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki gözlem noktalarına takviye amaçlı çok sayıda tank, zırhlı personel taşıyıcı, ağır silah ve gerektiğinde nokta operasyonları yapacak komandolar sevk etti. Sevkiyatın bir bölümü, son dönemde rejim güçlerinin hedef aldığı İdlib’in güneyi ve Hama kırsalındaki Zaviye bölgesinde bulunan 10 Numaralı Gözlem Noktası’na gönderildi.

Yaklaşık 500 askerden oluşan komando timi, ağır silahlar eşliğinde Cilvegözü sınır kapısından İdlib bölgesine geçişti. Takviye güçler, İdlib ve çevresindeki gözlem noktalarına konuşlandı. Sevkiyat sırasında TSK’ya ait İHA’larla anlık takip yapıldı. TSK’nın konuşlandığı gözlem noktalarına, olası bir saldırı yapılması halinde talimat beklenmeden saldırıya karşılık verilmesi istendi.

Milli Savunma Bakanlığı, geçen cuma İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki 10 Numaralı Gözlem Noktası’na Suriye rejimine bağlı birliklerin kontrolündeki bölgeden 35 havan atışı ile saldırı gerçekleştirildiğini duyurmuştu. Saldırıda 3 asker hafif şekilde yaralanmıştı.

TSK’nın, ateşkes gözlem misyonu için konuşlandığı noktaların birkaç kilometre karşısında Suriye ordusu ile İran destekli gruplar konuşlu bulunuyor.

‘Tolere etmeyiz’

Saldırıyla ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Rejimin bu saldırganlığını da kabullenmemiz mümkün değil ve İdlib Muhtırası’na da aykırı. Burada rejimi durdurmak da Suriye konusunda yakın iş birliğinde çalıştığımız Rusya’nın ve İran’ın sorumluğudur. Çünkü her ikisi de rejimin garantörüdür” dedi. Çavuşoğlu, “Rejimin askerimize yönelik tacizlerini tolere etmemiz mümkün değil. Haddini bildiririz. Herkes haddini bilsin” ifadelerini kullandı.