Dünya Gözler Fransa’da

Gözler Fransa’da

24.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Fransız seçmeni, bugün ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gidiyor. Seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamaları, Emmanuel Macron’un rakibi Marine Le Pen’in yaklaşık 10 puan önünde olduğunu ortaya koyuyor.

Gözler Fransa’da

DIŞ HABERLER - Fransa’da seçmenler, ikinci turu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için bugün sandık başında. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile cumhurbaşkanı adayı aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin (RN) lideri Marine Le Pen’in yarışacağı seçimin zorlu geçmesi beklenirken, sol seçmenin oylarının belirleyici olabileceği kaydediliyor.

Haberin Devamı

12 aday arasında geçen cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu sonucunda, mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron oyların yüzde 27.6’sini alırken, onu oyların yüzde 23.4’ünü alan Le Pen izlemişti. Bu ikili ikinci tura kalırken, ipi kimin önce göğüsleyeceği merak konusu.

Ülkede yayımlanan son anketler, ikinci turda Macron’un, rakibi Le Pen’in 10 ila 14 puan önünde olduğunu ortaya koydu. Bununla birlikte anketler, Macron’un ikinci turda yüzde 55.5 - yüzde 57.5 civarında bir oyla yeniden seçileceğini gösteriyor.

Ancak aynı anketler, seçimle katılma oranının yüzde 72 ila 74 civarında olacağını gösteriyor. Bu da seçim günü bir sürpriz yaşanabilme ihtimalini artırıyor.

Öte yandan ikinci turda sol seçmenin oyunun, sonuçlara büyük etki edeceği kaydediliyor. İlk turda yaklaşık 7.7 milyon seçmen, solcu lider Jean-Luc Melenchon’a oy vermişti. Yüzde 21.95’lik oy oranına ulaşan Melenchon, buna rağmen ikinci tura girmeye hak kazanamamıştı.

Haberin Devamı

İslam tartışması

Ancak bir başka anket, Melenchon’u destekleyenlerin ikinci turda çekimser kalabileceğini de gösteriyor. Zira ankete göre, Melenchon seçmenlerinin yaklaşık yüzde 33’ü ikinci turda Macron’a, yüzde 16’sı ise Le Pen’e oy verecek. Ankete katılanların yüzde 66’sından fazlası ise çekimser kalacağını ya da boş oy kullanacağını söyledi.

Seçim kampanyalarına ise İslam ve Müslümanlar damga vurdu. Le Pen’in böşörtüsünü yasaklama yanlısı olduğunu savunurken, Macron bunun ülkede iç savaş çıkarabileceğini söyleyerek karşı çıkıyor. İki lider, Avrupa Birliği konusunda taban tabana zıt görüşleri savunurken, Türkiye, Rusya, Ukrayna, Avrupa Birliği ve NATO gibi pek çok konudaki vizyonları arasında büyük bir uçurum var. Le Pen’in seçimleri kazanması, her ne kadar “AB’den çıkmak gibi bir niyetimiz yok” dese de, en çok Brüksel’de yankı bulacak. Le Pen, Rusya’ya bakışı, Almanya’ya eleştirileri ve Birlik hakkındaki görüşleri nedeniyle Brüksel’de derin endişe yaratıyor. Macron, Le Pen’in seçilmesi halinde “zor yarınlar” olacağı uyarısında bulunarak, “Yalnızca bir şeye inanıyorum, yardımseverlik ve hırsı uzlaştırmak. Her şeyi vaat ederek ve hiçbir şeyi finanse etmeden ülkeyi birleştirmeyeceğiz. Aksi takdirde yarınlar zor olacak” ifadelerini kullandı.