Dünya Gözler Karadeniz'deki bu adaya döndü! 'Ukrayna'nın gizli eğitim üssü vurulmuş olabilir'

Gözler Karadeniz'deki bu adaya döndü! 'Ukrayna'nın gizli eğitim üssü vurulmuş olabilir'

08.03.2023 - 15:03 | Son Güncellenme:

Tüm şiddetiyle devam eden ve 1 yılı geride bırakan Ukrayna-Rusya savaşı'nın başladığı günden bu yana Karadeniz kıyısında yaşanan gelişmeler dünya tarafından endişeyle takip ediliyor. Özellikle tahıl ticareti sebebiyle tüm dünyanın ilgi odağı haline gelen Karadeniz'de bulunan stratejik noktalar zaman zaman her iki ülke tarafından da hedef alınıyor. Bu noktalardan birisi de İngiliz askeri uzmanların Ukraynalı askerleri eğittiği iddia edilen Pervomaisky Adası.

Gözler Karadenizdeki bu adaya döndü Ukraynanın gizli eğitim üssü vurulmuş olabilir

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Rus ordusunun Ukrayna topraklarına girmesinin ardından başlayan savaş, 1 yılı geride bıraksa da tüm şiddetiyle devam ediyor. 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'nın hemen hemen her bölgesine sıçrayan savaştaki çatışmalar son dönemde daha çok ülkenin doğusundaki yerleşim bölgelerinde yoğunlaştı. Kara haricinde hava ve denizde yaşanan çatışmalar da sıklıkla gündeme gelirken son günlerde Karadeniz kıyısında bulunan bazı stratejik noktalar hedef alınmaya devam ediyor. Bu noktalardan biri olan Pervomaisky Adası ise dikkat çeken iddialarla dünya gündeminin üst sıralarına taşınmış durumda.

Haberin Devamı

Gözler Karadenizdeki bu adaya döndü Ukraynanın gizli eğitim üssü vurulmuş olabilir

Daha önce Karadeniz kıyısında yaşanan çatışmalar Ukrayna’ya ait olan Zmiinyi Adası (Yılan Adası) ve savaş gemilerinin bulunduğu limanların vurulması şeklinde gerçekleşmiş, Rus ordusu savaşın başında ele geçirdiği Yılan Adası'nı tahliye etmek zorunda kalmıştı. Bunun üzerine Rus ordusu, başta Karadeniz filosunun sancak gemisi olan Moskova kruvazörü olmak üzere bir dizi savaş gemisini kaybetmişti. Karadeniz’de yaşanan çatışmaların son perdesinde Ukrayna ordusunun kullandığı insansız deniz araçları öne çıkmış ve Sivastopol’da bulunan Rus savaş gemilerini vurmuştu.

'ADADA UKRAYNALI ASKERLERİ EĞİTİYORLAR' İDDİASI

Yaşanan gelişmelerin ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna ordusunun Karadeniz'deki Sivastopol Limanı'na İngiliz askeri uzmanların rehberliğinde saldırılar düzenlediğini iddia etmiş ve İngiltere'nin Moskova büyükelçisini izahat vermesi için Dışişleri Bakanlığı'na çağırmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada da İngiltere'nin 2020 yılından itibaren Ukraynalı donanma dalgıçları için ortak bir eğitim programı başlattığı hatırlatılarak İngiliz ordusuna mensup askeri eğitmenlerin Ukrayna’ya ait olan Pervomaisky Adası'nda Ukraynalı askerleri insansız deniz araçları saldırısı konusunda da eğittiği öne sürülmüştü. Şimdi de Çarlık Rusya tarafından 1895 yılında inşa edilip kullanılmaya başlanan, İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman ordusu tarafından ağır şekilde bombalanmış olan ve Rusya-Ukrayna savaşı ile tekrar gündeme gelen Pervomaisky Adası'nda bulunan eğitim üssünün yok edilmiş olabileceği iddia ediliyor.

Haberin Devamı

'STRATEJİK BİR ÖNEM KAZANDI'

İngiliz ordusunun adaya birkaç yıl önce yerleştiğini ifade eden Rus askeri uzman Vasily Dandykin, Pervomaisky Adası'nın Sovyetler Birliği döneminde Rus askeri istihbaratı ve deniz kuvvetleri tarafından sabotaj ve denizaltı personelinin eğitimi için kullanıldığını belirtti.

Dandykin, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte adanın Ukrayna'ya devredildiğini söyledi. Uzun bir süre atıl şekilde kalan Pervomaisky Adası'nın 2014 yılında Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilimle birlikte tekrar kullanılmaya başladığına dikkat çeken Dandykin, adanın Rus Karadeniz filosuna yaklaşık 150 kilometre uzaklığa sahip olması sebebiyle stratejik bir önem kazandığını vurguladı.

Gözler Karadenizdeki bu adaya döndü Ukraynanın gizli eğitim üssü vurulmuş olabilir

'FÜZE SALDIRISI YAPILMIŞ OLABİLİR'

Batılı askeri uzmanların Ukrayna donanmasını eğittiği merkezlerden birinin de Pervomaisky Adası olduğunu söyleyen Dandykin, Ukrayna askerlerinin savaşa kadar geçen sürede İngiliz askeri uzmanlar tarafından adada insansız deniz araçları ile yapılacak sabotaj eylemleri konusunda eğitildiğini iddia etti.

Haberin Devamı

Dandykin, Pervomaisky Adası'nda bulunduğu öne sürülen eğitim üssünün, savaşın başladığı dönemde Rus ordusu tarafından füzelerle hedef alınmış olabileceğine dikkat çekerek adada bulunan eğitmenler ve eğitim üssünün yok edilmiş olabileceğini belirtti.

KARADENİZ SAVAŞIN MERKEZLERİNDEN BİRİ OLDU

Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilimin arttığı günden bu yana giderek ısınan Karadeniz, savaşın başladığı gün olan 24 Şubat 2022’den bu yana şiddetli çatışmalara ev sahipliği yaptı. Rusya’nın yasa dışı şekilde Kırım’ı ilhak etmesinin ardından donanmasını büyük ölçüde kaybeden Ukrayna, savaşın başlamasıyla birlikte denizdeki mücadelesini insansız hava araçları, gemisavar füzeleri ve insansız deniz araçlarıyla yürüttü.

Bu süre içinde Ukrayna'nın olası bir Rus saldırısına karşı önlem amaçlı döşenen mayınlar, Karadeniz'de yaşanan fırtınaların da etkisiyle yerlerinden sökülerek sivil gemi trafiğini de etkiledi.

Gözler Karadenizdeki bu adaya döndü Ukraynanın gizli eğitim üssü vurulmuş olabilir

SAVAŞIN YARATTIĞI YIKIM MİLYARLARCA DOLAR

İlk olarak Ukrayna'ya ait olan Yılan Adası ile gündeme gelen Karadeniz kıyısındaki savaş, Ukrayna'nın Rus donanmasının Karadeniz sancak gemisi olan Moskova kruvazörünü vurmasıyla zirveye ulaştı. Ukrayna, Moskova kruvazörünün batmasının ardından gerçekleştirdiği saldırılarda Rus Karadeniz filosuna ait bir dizi gemiyi daha batırdı ve Kırım Köprüsü'nü hedef aldı.

Batılı kaynaklarda yer alan iddialara göre Rus ordusunun savaşın başından bu yana Ukrayna'da 100 binden fazla asker hayatını kaybetti. Binlerce Rus askerinin yaralandığı ve bu askerlerin yüzde 70'inden fazlasının bir daha cepheye geri dönemeyecek kadar ağır yaralandığı iddia ediliyor. Ukrayna'nın kayıp sayısının ise yaklaşık 100 bin civarında olduğunu değerlendiriliyor. Savaşın yarattığı yıkımın ise milyarlarca doları bulduğu ifade ediliyor.

Yazarlar