Dünya Gül: Umarım dünyada yeni bir dönem başlar

Gül: Umarım dünyada yeni bir dönem başlar

06.11.2008 - 02:29 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkanlığı’na Barack Obama’nın seçilmesiyle ilgili ilk değerlendirmesinde, “Umut ediyorum ki bütün dünyada yeni bir dönem başlar” dedi

Gül: Umarım dünyada yeni bir dönem başlar

Gül, Obama’ya gönderdiği kutlama mektubunda da, “Değişim ve umut mesajınız günümüzün beklentilerini karşılayan bir mesajdır. Türkiye, bu mesajı benimsemektedir” ifadesini kullandı.

‘Sayın seçilmiş başkan’
Gül ve Çankaya Köşkü’ndeki resmi konuğu Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ortak basın toplantılarında, Obama’nın ABD Başkanlığı’na seçilmesini büyük dikkatle takip ettiklerini belirterek, “Bunun, hem Amerikan halkı için hem dünyadaki barış, istikrar ve güvenlik için hayırlar getirmesini temenni ediyorum” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, Obama’ya gönderdiği kutlama mektubuna da, “Sayın seçilmiş Başkan”, hitabıyla başladı. Gül mektupta, “ABD Başkanlığı’na seçilmeniz dolayısıyla zat-ı âlilerini en içten dileklerimle kutluyorum. (...) İki yakın müttefik ve ortak olarak Türkiye ve ABD, hayati çıkarlara dayanan yakın dostluk ilişkileri kurmuşlardır. Stratejik ortaklık ve işbirliğinin her alanda daha da ileriye götürülmesi ve paylaştığımız ortak değerlerin ve barışın, bölgemizde ve dünyada yaygınlaştırılması yönündeki kararlılığımızı vurgulamak isterim” dedi.

‘Ermeni tezi kampanyada kalır’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise 5. Aile Şûrası’nda yaptığı değerlendirmede, “ABD’nin siyasi tarihinde, yıllar yılı siyah-beyaz ayrımının uç boyutlarda tartışıldığı ve bunun ağır bedellerinin ödendiği bir ülkede böyle bir seçim neticesinin çıkmış olması demek, bu noktada da artık bir kırılmanın olması demek. Orada da artık siyah-beyaz diye bir sorunun kalmadığını söyleyebiliriz. Bundan dolayı tabii ki Obama’yı tebrik ediyorum” diye konuştu.
Erdoğan, Obama’nın Ermeni soykırımı iddiaları konusundaki yaklaşımı için de, “Seçim kampanyalarında işlenen bazı tezleri, seçim kampanyasına yönelik olarak değerlendiriyoruz, bu tezler orada kalır diye düşünüyoruz” dedi.
Avusturya’da bulunan TBMM Başkanı Köksal Toptan da Obama’yı kutlayarak, “Umarız ki Obama’nın ABD Başkanlığı’na seçilmiş olması ekonomik ve siyasi alanda çok önemli gelişmelerin başlangıcı olsun” diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da ABD Başkanlığı’na seçilmesinden dolayı Obama’ya yazdığı kutlama mesajını Obama’ya ulaştırılmak üzere dün ABD Büyükelçiliği’ne gönderdi.