Dünya Güney Afrika Mozambik'ten özür diledi

Güney Afrika Mozambik'ten özür diledi

05.06.2008 - 08:08 | Son Güncellenme:

.

Güney Afrika Mozambikten özür diledi

Güney Afrika, Mozambikli 30 kişinin ölmesine ve 37 bin kişinin geri dönmek zorunda kalmasına yol açan yabancılara yönelik şiddet dalgası nedeniyle Mozambik hükümetinden resmi olarak özür diledi.

Güney Afrika'nın Mozambik Yüksek Komiseri Thandi Lujabe-Rankoe, olanlar nedeniyle üzüntülerini dile getirerek, "İçten özürlerimizi sunuyoruz" dedi.

Lujabe-Rankoe, "Biz, savaşları halklarımızın lehine kazandık ve bugün iki ülkenin halkları özgürce dolaşabilsin diye kapılarımızı açtık. Düşmanlarımızı bundan hoşnut değil, bizi ayırmak istiyorlar" diye konuştu.

Yüksek komiser, Güney Afrika'daki koşulların, bu ülkeden kaçanların dönmesine olanak sağlayacak denli normale döndüğünü bildirdi.

Bu arada Güney Afrika'nın Mozambik Yüksek Komiserliği'nin, yabancı düşmanlığı saldırısına maruz kalan Mozambiklilere 50 bin dolar değerinde gıda yardımında bulunduğu, bu yardımın da Mozambik hükümetine bağlı bir kuruluş tarafından dağıtılacağı kaydedildi.

Güney Afrika'da yabancılara yönelik şiddet olaylarında, Mozambikliler ile birlikte Malavi, Zimbabve ve diğer ülkelerden toplam 62 kişi yaşamlarını yitirmiş, 50 bin kişi de Güney Afrika'yı terketmek zorunda kalmıştı.