Dünya Hizbullah yanlılarına sınır dışı ediyor

Hizbullah yanlılarına sınır dışı ediyor

21.03.2016 - 12:21 | Son Güncellenme:

Kuveyt, Hizbullah ile bağlantıları olduğu gerekçesiyle 11 Lübnan vatandaşını sınır dışı etti. Manama yönetimi, bin 100 Suriyeli ve Lübnanlının Hizbullah ile ilişkisi olduğu suçlamasıyla oturumlarını yenilemeyecek.

Hizbullah yanlılarına sınır dışı ediyor

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) tarafından Hizbullah'ı terör örgütü ilan etmesinin ardından Kuveyt'in Hizbullah yanlısı olduğu gerekçesiyle 11 Lübnanlıyı sınır dışı ettiği bildirildi.

Haberin Devamı

Kuveyt'te yayın yapan El-Kabas gazetesinin güvenlik makamlarına dayandırdığı haberine göre, güvenlik makamlarının talebi üzerine Hizbullah ile ilişkisi tespit edilen 11 Lübnan vatandaşı sınır dışı edildi.

Kuveyt'ten sınır dışı edilen kişilerin Körfez içindeki diğer ülkelere girişinin de yasaklandığı bilgisi paylaşıldı.

Öte yandan, Manama yönetimi, örgüt ile doğrudan ilişkili olduğu suçlamasıyla bin 100 Suriyeli ve Lübnanlının oturumlarını yenilemeyeceğini açıkladı.

KİK'in Hizbullah'ı terör örgütü ilan etmesinin ardından üye ülkeler, örgüt ile ilişkisi olduğu tespit edilen Lübnan, Suriye ve Iraklıların bulunduğu kişileri sınır dışı ediyor.

Körfez ülkelerinde yaşayan Lübnan diasporasının Lübnan bankalarına gönderdiği döviz miktarı ülke gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde yedisini oluşturuyor. Körfez başkentleri Hizbullah ile ilişkili Lübnan vatandaşlarını sınır dışı ederek örgüt taraftarları üzerinde ekonomik yaptırım uygulamayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan, Beyrut siyasetinin çalkantılı bir dönemden geçtiği 2013 sonunda Lübnan ordusuna 3 milyar dolar değerinde silah ve ekipman yardımının yanı sıra Ağustos 2014'te de Lübnan emniyetine iç güvenlik için 1 milyar dolar değerinde yardım yapacağını bildirdi. Ancak Riyad yönetimi, bölgedeki son gelişmelerin ışığında 19 Şubat 2016'da "Lübnan’ın iki ülke arasındaki kardeşçe ilişkilere uymayan tutumu" sebebiyle 4 milyar dolarlık yardım kararından vazgeçtiğini açıkladı.

Bu bağlamda 2 Mart'ta KİK yaptığı yazılı açıklamayla Lübnan merkezli Şii grup Hizbullah, tüm yöneticileri, ona bağlı ve ondan doğan örgütlerle beraber terör örgütü ilan ederken aynı gün içinde Arap İçişleri Bakanları Kurulu da Tunus'taki toplantısında Hizbullah'ı terör örgütü olarak nitelendirdi.

Bunu Arap Birliği'nin 11 Mart'ta düzenlenen 145'inci Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Hizbullah'ın terör örgütü ilan edilmesi takip etti. Neredeyse oy birliği ile alınan karara, Irak, Cezayir ve Lübnan ise çekince koydu.

Yazarlar