Dünya Hollanda Büyükelçisi Kwaasteniet Türkiye’de! Normalleşmede bir adım daha

Hollanda Büyükelçisi Kwaasteniet Türkiye’de! Normalleşmede bir adım daha

25.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi olarak atanan Marjanne de Kwaasteniet, dün akşam Türkiye’ye geldi; “Burada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi. Lahey Büyükelçiliği’ne atanan Şaban Dişli’nin de Hollanda’ya gitmesi bekleniyor

Hollanda Büyükelçisi Kwaasteniet Türkiye’de Normalleşmede bir adım daha

Türkiye ile Hollanda arasında ilişkilerin normalleşme sürecine girmesinin ardından Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi olarak atanan Marjanne de Kwaasteniet dün akşam Ankara’ya geldi. Esenboğa Havaalanı’nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kwaasteniet, “Burada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu çok önemli bir an. Burada iyi zaman geçirmeyi ve Türkiye-Hollanda ilişkilerinde olumlu rol oynamayı ümit ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Güven mektubu

Büyükelçi Kwaasteniet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a güven mektubunu sunmasının ardından resmen göreve başlayacak. Kwaasteniet, Türkiye’ye atanmadan önce ülkesinin NATO Daimi Temsilciliği görevini yürütüyordu.

Kriz yaşanmıştı

Hollanda hükümeti, Türkiye’de 2017 Nisan’ında yapılan anayasa değişikliği referandumu döneminde, Hollanda’da Türk vatandaşlarıyla bir araya gelerek konuşma yapmayı planlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağına verilen iniş iznini iptal etmişti.

Dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın da 11 Mart 2017’de Rotterdam’daki Türk Konsolosluğuna girişine izin vermeyen Hollandalı yetkililer, Kaya’nın korumalarını gözaltına almış ve kendisini polis eskortuyla Almanya’ya gitmeye zorlamıştı.

Haberin Devamı

Gelişmeler üzerine Türkiye, ülke dışında bulunan Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi’nin dönmemesini istemişti. İki ülke, diplomatik temsilini karşılıklı olarak maslahatgüzar düzeyinde tutuyordu.

Dişli atanmıştı

Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik büyükelçilerin karşılıklı atandığı 7 Eylül’de duyurulmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği’ne, eski milletvekili Şaban Dişli’yi atarken, Hollanda da Ankara Büyükelçiliği’ne Marjanne de Kwaasteniet’in atandığını duyurmuştu. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan atamalar sonrası yapılan açıklamada “Memnuniyet verici bu gelişmelerin, Hollanda’yla 400 yılı aşan köklü ilişkilerimize ve AB üyelik müzakere sürecimize olumlu yansımasını temenni ediyoruz” denilmişti.