Dünya Hollande, FARC gerillalarını ziyaret etti

Hollande, FARC gerillalarını ziyaret etti

25.01.2017 - 11:40 | Son Güncellenme:

Batı yarımkürenin en uzun savaşının sona erdiği Kolombiya'ya giden Fransa lideri, mayınların temizlenmesi ve kayıpların aranması için yardım önerdi.

Hollande, FARC gerillalarını ziyaret etti

Yaklaşık 30 yıl sonra Kolombiya'yı ziyaret eden ilk Frasız lider olan Cumhurbaşkanı François Hollande, en büyük gerilla örgütü Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'ni (FARC) ülkenin batısındaki bir kampta ziyaret etti.

Haberin Devamı

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile görüşen Hollande, daha sonra Cauca'daki silahsızlanma bölgesinde FARC liderlerinden Pablo Catatumbo ile bir araya geldi. Kampta gerçekleşen buluşmada, Birleşmiş Milletler (BM) Kolombiya Barış Anlaşması Özel Temsilcisi Jean Arnault da vardı.

Bogota yönetimi ve FARC arasında imzalanan barış anlaşmasına destek veren Fransa lideri, ülkedeki mayınların temizlenmesi ve kayıpların aranması için devreye girebileceklerini söyledi.

Hollande, Kolombiya'da 52 yıl süren iç savaşı bitiren barış anlaşmasını dünyadaki çatışmaları çözmek için bir model olarak nitelendirdi.

FARC: EN BÜYÜK DESTEK

FARC liderlerinden Catatumbo, Fransa'nın tavrının anlaşmadan bu yana aldıkları en büyük destek olduğunu söyledi: "François Hollande'ın ziyareti büyük önem taşımaktadır. Dünyanın beşinci gücünün desteği ve Kolombiya'daki barışa katkısı çok önemli. Şu bir gerçek ki Fransa'nın barış sürecine katılımı ve desteği, anlaşmayı imzaladığımızdan bu yana aldığımız en önemli destek."

Haberin Devamı

Paris yönetimi, Kolombiya'daki barış süreci için ayrılan Avrupa Birliği (AB) fonunun yaklaşık yüzde 20'sini vermişti.

Kolombiya'da 260 bin insanın ölümüne, yaklaşık 6 milyon insanın da evlerini terk etmesine neden olan batı yarımkürenin en uzun savaşı, geçen yılın sonunda imzalanan anlaşmayla sona ermişti. Kolombiya Kongresi, 29 Aralık'ta isyancılara af çıkarmıştı. Af yasasından, savaş suçu işlemiş ve insan hakları ihlalinde bulunmuş isyancıların yararlanamıyor.

Kolombiya halkı, FARC ile hükümet arasında imzalanan barış anlaşmasını 2 Ekim'de yapılan referandumda kıl payı bir oranla reddetmişti. Bunun üzerine Bogota yönetimi ve örgüt 24 Kasım'da yeni bir barış anlaşması imzalamıştı. Bu kez referanduma götürülmeyen anlaşma, 30 Kasım'da Temsilciler Meclisi tarafından onaylanmıştı.