Dünya Hollywood’un savaşçı yıldızı

Hollywood’un savaşçı yıldızı

21.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Filmleri milyarlar kazanan oyuncu Scarlett Johansson, hakkını yiyen şirkete meydan okurken ve erkek oyuncudan az ücret almayı reddederken gücünü çocukken edindiği adalet duygusundan alıyor.

Hollywood’un savaşçı yıldızı

ABD’li oyuncu Scarlett Johansson’ın filmleri, yapımcılara milyar dolarlar kazandırıyor. Filmlerinin dünya çapında 14.52 milyar dolar kazanması nedeniyle Hollywood’un en çok gişe hasılatı yapan yıldızı olarak anılıyor. Ama Johansson’ın giderek yıldızının daha da parlamasının, talep görmesinin, halkın sevgisini kazanmasının tek nedeni, başarılı filmlerde iyi bir performans sergilemesi değil. 38 yaşındaki aktrisin giderek daha da fazla saygınlık görmesinin en büyük sebebi, kariyerinin zarar görmesini bile göze alarak statükoya, diğer deyişle Hollywood’un devlerine meydan okuması... Wes Anderson’ın yönettiği, 23 Mayıs’ta 76. Cannes Film Festivali’nde prömiyer yapacak “Asteroid City” filminin başrolünde olması da oyuncunun boyun eğmeyen mücadeleci kişiliğini gündeme getirdi.

Haberin Devamı

‘Sesini yükseltiyor’

Yıldızın röportaj verdiği Variety dergisinde “Giderek daha büyük bir yıldız haline gelen Scarlett, kazıklandığını hissettiğinde sesini var gücüyle yükseltiyor” diyor. Wes Anderson ise Johansson’ın sesinin etkileyiciliğinden bahsederken “Scarlett’in sesi çok derin, onun en büyük gücünün sesi olduğunu söyleyebilirim” diyor. Scarlett Johansson da aslında sesinin gücünü çocukken fark etmiş; tıpkı adalet duygusunu annesinden öğrendiği gibi... Sanatçı 1984’te New York’ta bohem bir ailenin ikiz çocuklarından biri olarak doğmuş. Danimarkalı bir mimar olan babası Karsten Johansson ile Polonya kökenli bir yapımcı olan annesi Melaine Sloan’dan daha fazla ilgi görebilmek için çocukken de şarkı söyleyip dans ediyormuş. Anne de sanat yeteneğine tanık olduğu küçük kızına hem Hollywood’un altın çağının filmlerini, hem de Broadway müzikallerini seyrettirmiş.

Haberin Devamı

Hollywood’un savaşçı yıldızı
Scarlett Johansson ve annesi Melanie Sloan.

‘Eşitlik önemliydi’

Sanatla iç içe büyütülen Scarlett de kariyerine erken başlamış. 1993’te henüz 9 yaşındayken Broadway oyunu “Sophistry”de Ethan Hawke ile rol almış ve Hawke’ye aşık olmuş. Aynı yıl küçük bir rol aldığı “North” filminin başrol oyuncusu Elijah Wood’dan da çok etkilenmiş. Annesi okulundan geri kalmaması için film çalışmalarının yazın yapılmasında da ısrar etmiş. Johansson, Variety dergisine, “Çocuk oyuncular için anne babanın sınırlar koyması, seni istismar edebilecek insanlardan uzak tutması çok önemli. Bu şansa sahip olduğum için çok şanslıydım” diyor. Scarlett 13 yaşındayken eşinden boşanan anne Sloan, kızına adalet duygusunun önemini de aşılamış, Hollywood’da erkeklerin lehindeki ücret eşitsizliğinden bahsetmiş. Aktris, “Bu konu annem için her zaman önemli bir noktaydı. ‘Benzer çalışma için aktörle aynı parayı kazanman lazım’ derdi. Ebeveynlerime göre adalet sağlanması gereken bir durumdu” diye bahsetti ailedeki eğitiminden.

Hollywood’un savaşçı yıldızı

Scarlett Johansson, Hollywood’da engelleri aşa aşa zirveye çıkıyor.

Herkesin harcı değil

Nitekim bu eğitim sayesinde erkek rol arkadaşına kendisinden fazla ücret verilmesine itiraz edebildi Johansson. Ayrıca 2021’de başrolünü oynadığı “Black Widow” filminin dijital platform ile sinemalarda aynı anda gösterime girmesi üzerine Hollywood’un dev şirketine dava açtı. Kendisini savunurken “Ben şirketle sinema gösterimi için anlaşmıştım, beni büyük zarara uğrattılar” dedi. Sektörde böyle büyük bir şirkete dava açabilmek herkesin harcı değilken tüm gücüyle direnen Johansson, sonunda yapımcıyla mahkeme dışında anlaşarak 40 milyon dolar kazanç elde etti. Tüm bu mücadelesi onun paragözlüğünden değil, haksızlığa karşı mücadele eden savaşçı kişiliğinden kaynaklanıyor. Nitekim, 2011’de cep telefonundan hacklenen çıplak fotoğrafları internette yayınlandığında da aleyhinde konuşan Fransız yazar Lattes’e dava açıp, 3.400 dolar tazminat kazandı. Sevdiği rolleri alamadığında çok üzülen, kamera karşısında rollerinin haklarını verebilmek için canla başla çalışan Johansson, hak kayıplarında hukuka başvurmaktan hiç çekinmiyor, bunu da adalet uğruna yapıyor. Öte yandan oyunculuğunun karşılığını seyirci ilgisi ve ödüllerle gören sanatçının sevdiği şarkıları söylediği albümleri de bulunuyor.

Haberin Devamı

Hollywood’un savaşçı yıldızı

Haberin Devamı

‘Sosyal medyaya ayıracak vaktim yok’

2008’de aktör Ryan Reynolds ile evlenen ama Reynolds’un kendisini oyuncu Sandra Bullock ile aldatması üzerine boşanan Scarlett Johansson, ikinci evliliğini de Fransız gazeteci Romain Dauriac ile yaptı. 2014’te kızları Rose’u kucaklarına alan çift, 2017’de boşandı. Halen evli olduğu TV yazarı Colin Jost’tan da 2021’de oğlu Cosmo’yu dünyaya getiren iki çocuk annesi aktris, aynı zamanda kozmetik markası sahibi yıldızlar arasında yer alıyor. Prada çantalarının da reklam yüzü olan Johansson, sosyal medyayla ise mesafesini koruyor. Haftada üç gün şirketinin Instagram hesabını kullanan oyuncu, bu mesafenin nedenini şöyle açıklıyor: “Sosyal medya bende bağımlılık yapıyor ama bu platformları kullanamayacak kadar da kırılganım. Yorumlar karşısında egom çabuk yara alabiliyor, narin bir çiçek gibiyim. Ayrıca takip seansının fazla zaman alması da bana kendimi kötü hissettiriyor.”