Dünya HSBC'den şok skandal

HSBC'den şok skandal

09.02.2015 - 09:58 | Son Güncellenme:

Guardian gazetesi dünyanın ikinci en büyük bankası HSBC'nin İsviçre kolunun farklı ülkelerden binlerce varlıklı müşterisinin vergi kaçırmasına ve paralarını gizlemesine yardımcı olduğunu yazdı. Üstelik o müşterilerden 3105 tanesi Türkiye bağlantılı ve 41 kişi ise Türk vatandaşı...

HSBCden şok skandal

İsviçre'deki HSBC Bankası’nın, zengin müşterilerinin milyonlarca dolar vergi kaçırmasına aracı olduğu ortaya çıktı. Açıklanan belgelerde, bankaya, Türkiye'den giden parayla ilgili bilgiler de var. Buna göre Türkiye bağlantılı 3105 kişi bankaya 3.5 milyar dolar yatırdı, bu kişilerin yüzde 41'i Türk vatandaşı.

Al Jazeera'nin haberine göre farklı ülkelerden 140 araştırmacı gazetecinin ortak çalışmasıyla yayınlanan belgelere göre, HSBC Bankası, dünyanın birçok ülkesinden binlerce zenginin vergi kaçırmasına aracılık etti. Banka, zenginlere vergi kıyağı yapmakla kalmayıp, dünyanın en kirli savaşlarında kullanılan silahların satılmasına aracı oldu.

HSBC’nin vergi ve kaçakçılık işlerine aracı olduğu kişiler arasında dünya çapında aranan suçlular, yolsuzlukla suçlanan politikacı ve işadamları, Afrika’da çocukları savaştıran savaş ağaları, siyasetçiler ve ünlüler bulunuyor.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) açıklamasında, “HSBC, Afrika’daki çocuklar askerlere havan topu satan silah kaçakçıları, üçüncü dünya ülkelerini yöneten dikatörler ve kanlı elmas kaçakçılarıyla iş yaparak kar sağlamış” denildi.

Haberin Devamı

ICIJ'in açıkladığı belgelere göre HSBC'de toplam 3105 Türkiye ile bağlantılı müşteriye ait 4584 banka hesabı bulunuyor. ICIJ, bu müşterilerden yüzde 41'inin Türkiye pasaportu bulunduğunu belirtiyor. Türk hesaplarda toplam 3,5 milyar dolar para bulunuyor. En büyük hesapta 263,7 milyon dolar bulunuyor. ICIJ'in sitesindeki grafiğe göre 1996-2000 arası hesaplardaki aktivitede bir durgunluk gözlenirken 2000-2006 arasında hesap aktivitesinin hızlı bir şekilde arttığı gözleniyor.