Dünya HTŞ’ye ortak operasyon tartışılıyor

HTŞ’ye ortak operasyon tartışılıyor

04.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında imzalanan İdlib’de silahlardan arındırılmış bölge anlaşması, Heyet Tahrir’uş Şam’ın (HTŞ) ihlali ve rejimin saldırıları nedeniyle tam olarak uygulanamazken, HTŞ’nin bölgede alan kazanması operasyon seçeneğini tartışmaya açtı. Soçi’de 14 Şubat’ta yapılması beklenen zirvede, operasyonun masaya yatırılacağı öne sürülüyor.

HTŞ’ye ortak operasyon tartışılıyor

Bölgede etkin olan HTŞ, 43 silahlı grubun birleşimi ile kurulan, içinde ÖSO gruplarının da yer aldığı Suriye Ulusal Ordusu’na bağlı gruplara karşı saldırı gerçekleştirerek İdlib’in yanı sıra Hama’nın bazı bölgelerinde kontrolü ele geçirdi. Bu gelişme üzerine Rusya’nın desteğiyle Esad yönetimi tarafından bölgede HTŞ’ye yönelik operasyonlar gerçekleştirdi. Bu operasyonlar belirli aralıklarla sürerken, Esad’a bağlı birliklerce yine Rusya desteğinde İdlib’e yönelik büyük bir harekat için hazırlık yapıldığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Yaşanan bu gelişmeler üzerine, 14 Şubat’ta Soçi’de gerçekleştirilecek zirvede İdlib konusunun da tartışılacağı kaydediliyor. Zirvede liderlerin, HTŞ’nin kazanımları sonrası nasıl bir yol izleneceğini de tartışmaları bekleniyor. Soçi zirvesi öncesi Moskova’ya giden Türk güvenlik heyetinin, Rus makamlarıyla görüşmesinde HTŞ’ye karşı ortak operasyonun da gündeme geldiği iddia edildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, koalisyon içindeki bazı batılı ülkelerin İdlib mutabakatının bozulması için HTŞ’yi teşvik ettiğini belirtmiş, “HTŞ’nin güç kazanması için dışarıdan insan devşirmesi, daha fazla silah elde etmesi lazım. İnsan devşirme artık bitti. Ne kadar silahları var istihbaratımız bilir. Ama bir gerçeği ben de biliyorum. Koalisyonun içinde bazı batılı ülkeler, İdlib mutabakatının bozulması için HTŞ’lileri teşvik ediyorlar” demişti.