Dünya Idlib’de TSK’nın gözlem noktasına saldırı

Idlib’de TSK’nın gözlem noktasına saldırı

14.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İdlib’de TSK’nın 10 numaralı gözlem noktasına saldırı gerçekleştirildi. Bölgeye 35 havan atışı yapılırken, saldırıda üç asker yaralandı. Saldırının rejim kontrolündeki bölgeden yapıldığı belirtilirken, Ankara’dan sert tepki geldi

Idlib’de TSK’nın gözlem noktasına saldırı

Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki İdlib bölgesinde gerginlik sürerken, dün Şam rejiminin kontrol ettiği bölgeden Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 10 numaralı gözlem noktasına havan atışlı saldırı yapıldı. Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde 10 nolu gözlem noktasına 35 havan atışı yapılırken, saldırıda üç asker yaralandı.

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanlığı’nca (MSB), konuya ilişkin yapılan açıklamada, saldırı “kasıtlı” olarak değerlendirilirken, Suriye rejim güçlerince İdlib’deki As Shariah bölgesinden, 3 kilometre mesafedeki Zaviyah Dağı bölgesinde yer alan 10 numaralı gözlem noktasına 35 havan atışı gerçekleştirildiği kaydedildi. Açıklamada, “Üs bölgemizde yer alan, tesis, teçhizat ve malzemelerden bir kısmı kısmi hasar görmüştür. Yaralı personelin tahliye ve tedavileri devam etmektedir. Saldırıyla ilgili olarak Rusya nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmuştur. Durum yakından takip edilmektedir” denildi.

O iddialara yalanma

Rusya’nın açıklamasında da, saldırının, muhalif gruplarca gerçekleştirildiği, saldırı sonrasında Türkiye’nin verdiği koordinatlar ile radikal grupların bulunduğu alanların vurulduğu belirtildi. Sputnik Haber Ajansı, Rusya Savunma Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberinde, ateşkesi tanımayarak ihlal eden radikal grupların Rus savaş uçaklarınca vurulduğunu duyurdu. Haberde, Rusya hava güçleri uçaklarının, Türkiye’nin isteği ve paylaştığı koordinatlar doğrultusunda İdlib bölgesinde terörist gruplara yönelik bombardıman gerçekleştirdiği iddia edildi.

Haberin Devamı

Ancak Milli Savunma Bakanlığı bu iddiaları yalanladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bazı basın organlarında yer alan, Rus savunma güçlerinin Türkiye’nin istediği koordinatlarda, Türkiye’nin gözlem noktasına saldırı yapan teröristleri vurduğu haberi gerçeği yansıtmamaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Idlib’de TSK’nın gözlem noktasına saldırı

Ateşkes muamması

Öte yandan Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkanı Tuğgeneral Victor Kupçişin, bölgede Rusya ve Türkiye arabuluculuğunda ateşkes sağlandığını duyururken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Çatışmaların durması için Rusya ile yoğun çaba sarf ediyoruz. Şu anda tam olarak ateşkes sağlandı demek mümkün değil, ama bu konuda Rusya ile beraber ciddi, samimi gayretlerimizin olduğunu da söylemek isterim” dedi.

Rusya’nın açıklamasında ateşkesin güvenli koridorların açılması ve yardımların ulaştırılması için üç günlüğüne yapıldığı ifade edildi. Ancak Ahrar-u Şam ve diğer radikal örgütler, ateşkesi tanımadıklarını açıkladı. Açıklama sonrası rejim ordusunun bulunduğu İdlib’in güneyi ile Hama’nın kuzeybatısına saldırılar düzenlendi. Bununla birlikte, El Kaide’ye yakınlığıyla bilinen Huras El Din, Doğu Türkistan Partisi ve Heyeti Tahrir el Şam’ın saldırısına rejim ordusunun karşılık vermesi üzerine birçok noktada çatışmalar şiddetlendi.

Haberin Devamı

ÖSO bileşenlerinden Nasır Ordusu’nun sözcüsü Muhammed Raşid ise, muhaliflerle Esad’a bağlı güçler arasında ateşkes olmadığını belirterek, “Herhangi bir ateşkes sağlanmadı. Rejim ve destekçileri, son üç günde çoğu çocuk 30’dan fazla sivili öldürdü...” dedi.

İdlib’de bayrağımız dalgalanıyor

Suriye’de rejim bölgesinden atılan 35 havan topuna rağmen 10 Numaralı Gözlem Noktası’ndaki ayyıldızlı bayrağımız dalgalanmaya devam ediyor.

Idlib’de TSK’nın gözlem noktasına saldırı

-----------------------------------------------------------------------------

‘Birimlerimiz yetkilendirildi’

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İbrahim Kalın, Külliye’de gerçekleştirilen kabine toplantısında İdlib’deki gelişmelerin de ele alındığını söyledi. Kalın, “Özellikle İdlib’de yaşanan gelişmelerin bizim için bir endişe kaynağı olmaya devam ettiğinin altını çizdik. Rejimin kasıtlı olarak Türkiye’yi tahrik etmek ve bölgede alan kazanmak amacıyla yaptığı saldırılara son verilmesi konusunda da ilgili birimlerimiz yetkilendirilmiş durumdadır. Özellikle Rusya’yla bu konuda temaslar kuruldu, görüşmeler devam ediyor” dedi. ANKARA Milliyet

Haberin Devamı

Çavuşoğlu: Gereğini yaparız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, İdlib Muhtırası’nın tam olarak uygulanması konusunda üzerlerine düşeni yaptıklarını belirtip, rejimin, siyasi değil askeri çözüme inandığına işaret etti. Son zamanlarda rejimin İdlib’e yönelik saldırılarının arttığını kaydeden Çavuşoğlu, “Özellikle okullar ve hastanelerle siviller hedef alındı. Çatışmaların durması için Rusya ile yoğun çaba sarfediyoruz” dedi. Gözlem noktasına yönelik saldırıya da değinen Çavuşoğlu, “Bunun kasıtlı olduğunu düşünüyoruz. Rusya ile de bu konuda görüşüyoruz. Eğer rejim buna yönelik saldırıları devam ettirirse, gereğini de yaparız. Bundan da hiç kimsenin tereddütü olmasın” diye konuştu. Çavuşoğlu, saldırıların durması için Suriye rejimine Rusya’nın ve İran’ın garantör olarak gerekli baskıyı kurması gerektiğinin altını çizdi.