Dünya İkizlerden biri 'büyülü' doğdu! Altında yatan sebebi böyle anlattı

İkizlerden biri 'büyülü' doğdu! Altında yatan sebebi böyle anlattı

14.10.2022 - 06:43 | Son Güncellenme:

İkiz bebek bekleyen bir anne adayı geçtiğimiz günlerde uzmanlar tarafından 'nadir' olarak değerlendirilen bir doğum gerçekleştirdi. Doktorların gördüklerinde şaşkınlıklarını gizleyemedikleri doğum şeklinin ardında yatan inanış ise oldukça enteresan.

İkizlerden biri büyülü doğdu Altında yatan sebebi böyle anlattı

Brezilya'da yaşayan Naiara Santos adındaki genç bir kadın ikiz kız bebeklere hamileydi. Kızlarını kucağına almak için gün sayan aile sonunda bebeklerine kavuşacaklardı. Hamileliği boyunca herhangi bir sağlık problemiyle karşı karşıya kalmayan genç anne adayının tüm tetkikleri yapılmış, bebeklerini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmesi için herhangi bir sorun görülmemişti. Ancak Naiara Santos'un hem ikiz bebek beklediği için hem de bebekler büyük olduğu için sezaryen doğum yöntemiyle bebeklerini dünyaya getirmesine karar verildi ve sonunda doğum başladı. İkiz kardeşlerden biri doğumun normal akışına uygun olacak şekilde 9 ay boyunca içinde bulunduğu kesesini yırtarak dünyaya geldi. Ancak diğer bebek için aynı şeyi söylemek mümkün değildi.

Haberin Devamı

İkizlerden biri büyülü doğdu Altında yatan sebebi böyle anlattı

'BU BÜYÜLÜ BİR DOĞUM'

Bebeklerden biri normal bir şekilde dünyaya gelirken, diğeri hâlâ 9 ay boyunca kendini en güvende hissettiği amniyotik kesenin içindeydi. 80 binde bir yaşanan bu vaka doktorlara göre oldukça nadir görülüyordu. Doktorlar bir şekilde bebeğin dışarı çıkmasını sağlamak için gereken müdahaleyi yaptılar. Bunun sonucunda diğer bebek de sonunda kesesinden ayrıldı ve ikizinin yanına alınarak annelerine gösterildi. İkizlerin doğumunu yaptıran Kadın Doğum Uzmanı Dr. Leandra Campos, Isabella adı verilen bebeğin amniyotik kesesinde dünyaya gelmesini 'büyülü' bir durum olarak değerlendirdi.

Peki nadir görüldüğü belirtilen bu vaka neden 'büyülü' olarak değerlendirildi? Türkiye'de de görülüyor mu? Bebeğin keseyle dünyaya gelmesi hamilelik sırasında yapılmış herhangi bir ihmalden kaynaklanıyor olabilir mi? Konuyla ilgili bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nazlı Oral Korkmaz şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Bebeğin amniyotik kesesiyle dünyaya gelmesinde herhangi bir sakınca yok. Zaten bebek 9 ay süresince bu kesenin içinde tüm gelişimini tamamlıyor ve amniyon kesesinin içindeki sıvıda yaşıyor. Aslında bu zar hava yastığı gibi düşünülebilir. Hem bebeği dışarıdan gelecek etkilere karşı koruyor hem de bebeğin anne karnı içindeki rahim içinden ayrılmasını, özel alan oluşturmasını sağlıyor. Bebeklerin amniyotik keseyle dünyaya gelmesi her ne kadar nadir bir durum gibi değerlendirilse de açıkçası biz Türkiye'de bununla çok sık karşılaşıyoruz."

'HERHANGİ BİR SORUN YARATMAZ'

Amniyotik keseyle dünyaya gelen bebeğin doktorların uyguladığı çeşitli tekniklerle keseden ayrıldığını ve keseden ayrılan bebeğin dış dünyada solunumunun başladığını söyleyen Op. Dr. Korkmaz, bu durumun sağlık açısından herhangi bir sorun yaratmadığını da ekledi. Bebeğin kesesiyle dünyaya gelmesi durumunun özellikle erken doğan bebeklerde daha çok görüldüğünü ileten Op. Dr. Nazlı Oral Korkmaz, bunun sebebinin kesenin zarının henüz incelmemesinden, kalın olduğu için bebeğin keseyi yırtarak dışarı çıkamamasından kaynaklandığını iletti. Bilimsel açıdan bu durumun bir sorun olarak görülmediğini aktaran Korkmaz, bir bebeğin kesesiyle doğmasının bazı batıl inanışlara göre 'efsunlu' olarak yorumlandığını paylaştı.

İkizlerden biri büyülü doğdu Altında yatan sebebi böyle anlattı

'GELİNLİĞİYLE, DUVAĞIYLA DOĞDU' İNANIŞI

Amniyotik kese içinde doğan bebeklerin kesesini yırtarak doğan bebeklere göre herhangi bir dezavantajı bulunmadığı gibi bilimsel olarak bir avantajı da bulunmuyor. Ancak bazı batıl inanışlara göre amniyotik kesesiyle dünyaya gelen bebeklerin 'özel' olduğu düşünülüyor. Anadolu'da da kesesiyle doğan kız bebekler için halk tarafından "Gelinliğiyle ya da duvaklı bir şekilde doğdu" yorumları yapılıyor. Batı kültüründe de bu şekilde dünyaya gelen bebeklerin doğaüstü yeteneklere sahip olduğu inanışı yaygın. Ayrıca bu bebeklerin şifacılık gibi iyileştirici özellikleri olduğuna ve yaşamları boyunca şanslı olacaklarına inanılıyor.