Dünya İlginç saldırı!

İlginç saldırı!

17.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Önceki gün Rusya’nın Ukrayna sınırındaki eğitim kampına bir saldırı düzenlenirken, 11 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Ukrayna, saldırganların Tacikistan’dan geldiğini savundu.

İlginç saldırı

DIŞ HABERLER - Ukrayna’daki savaş nedeniyle cepheye göndermek için seferberlik ilan eden Rusya’nın Ukrayna sınırındaki Belgorod’ta bulunan bir eğitim kampına önceki gün düzenlenen saldırıda 11 kişinin öldüğü, 15 kişinin de yaralandığı bildirildi. Bununla birlikte Belgorod’a dün de topçu ateşi açıldığı ve 4 kişinin yaralandığı bildirildi. Cumartesi günü Rusya’nın askeri eğitim kampının bulunduğu, Ukrayna sınırı yakınlarındaki Belgorod’a giden ve eğitim kampına giren silahlı iki kişinin, Ukrayna’ya gönderilmek üzere eğitim alan Rus askerlerine ateş açtığı kaydedildi. Rus devlet haber ajansı Ria, saldırganların eski bir Sovyet ülkesinden geldiğini kaydederken, Rusya Savunma Bakanlığı saldırganlarla ilgili fazla detay vermedi ancak bu kişilerin de olay sırasında vurulduğu ve öldüğü açıklandı.

Haberin Devamı

Ria’ya konuşan Savunma Bakanlığı yetkilisi, “Silahlı atış talimi sırasında teröristler hafif silahlarla Ukrayna’da savaşmak üzere eğtim alan gönüllü askerlere ateş açtı. Ateşle birlikte 11 kişi hayatını kaybetti, 15 kişi de farklı derecelerde yaralanarak hastaneye kaldırıldı” dedi.

Tacikistan’dan geldi

Ukrayna, saldırının sorumluluğunu üstlenmezken, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin danışmanı Oleksiy Arestoviç, çatışmanın “din üzerine bir tartışmayla” başladığını savundu.

Arestoviç, Rusya’nın eğitim kampında bulunan gönüllülerden bir grubun, diğeriyle din nedeniyle kavga ettiğini ve saldıranların Tacikistan’dan geldiğini söyledi.

Bununla birlikte Belgorod’a giden Bölgesel Vali Vyacheslav Gladkov, bölgeye dün de topçu ateşi açıldığını, bunun sonucu aynı aileden 3 kişinin yaralandığını kaydetti. Yine bir başka saldırıda ise 20 evin hasar gördüğü, bir kişinin de yaralandığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

İlginç saldırı

Sokaktan askere götürülüyorlar!

Geçen ay Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, daha önce zorunlu askerlik görevini yerine getirmiş 300 bin kişinin seferberlik kapsamında yeniden askere alınacağını ve Ukrayna’ya savaşmaya gönderileceğini açıklamasının ardından ilginç bir yönteme başvurduğu yönünde haberler geliyor.

Birçok genç erkek, Rusya’dan ayrılmaya çalışırken, gönüllü olduğu belirtilen bazı kişiler de eğitim kamplarına alınmıştı. Her ne kadar hedefe ulaşıldığı ve yeni gönüllülere ihtiyaç olmadığı söylense de, polis ve askeri inzibatın, başkent Moskova başta olmak üzere büyük şehirlerde devriyeleri sıklaştırdığı, hatta yetişkin erkekleri zorla askere alma merkezlerine götürmeye başladığı öne sürülüyor. Independent Türkçe’nin haberine göre, Moskova ve St. Petersburg’da yoğunlaşan askere alma kampanyası kapsamında, alışveriş merkezleriyle metro istasyonlarından, aralarında sokak müzisyenlerinin, evsizlerin, emeklilerin olduğu çok sayıda erkeğin silah altına alınmak üzere araçlara bindirildiği kaydediliyor. Şimdiye kadar Ukrayna savaşı için ağırlıklı olarak kırsal bölgelerde yaşayan Ruslar ile Kafkasya ve Orta Asya etnik kökenliler askere alınıyordu.

Haberin Devamı

Kentlerde yoğunlaşan zorla askere alma faaliyetleri, Putin’in partisi içinde bile tepki çekti. Birleşik Rusya yöneticisi Andrey Klişas, bu kampanyanın yasal olmadığını söyledi.

Şüpheli subay cepheye atandı

Temmuz 2014’te Ukrayna’nın doğusunda düşürülen MH17 yolcu uçağıyla ilgili baş şüpheli olarak yargılanan eski Rus istihbarat subayı Igor Girkin, Ukrayna’ya komutan olarak gönderildi. Amsterdam’dan Malezya’ya giden MH17 uçağındaki 298 kişi hayatını kaybetmişti. Ağustos ayında kendi inisiyatifiyle Herson kenti yakınlarında cepheye giderken gözaltına alınan Girkin, Moskova’ya geri gönderilmişti. BBC Türkçe’de yer alan habere göre; Rusya’da kısmi seferberlik kararının ardından Girkin de gönüllü olarak orduya yazıldı. Ardından Ukrayna cephesindeki bir birliğe kurmay başkanı olarak atandı. Ancak hangi bölgede görev yaptığı açıklanmadı. Girkin, 2014’te Donbas bölgesinde Rusya yanlısı güçlerin komutanlığını da yapıyordu. Ukrayna Askeri İstihbaratı ise, Girkin’in yakalanması için başına 100 bin dolar ödül konulduğunu açıkladı.